Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Acte necesare pentru cadastru si intabulare

Publicat pe 12 Iunie 2024
Acte necesare pentru cadastru si intabulare

Acte necesare pentru cadastru si intabulare - Daca intentionezi sa achizitionezi sau sa comercializezi o proprietate imobiliara, cum ar fi un teren, un apartament sau o locuinta, este esential sa fii informat despre ultimele actualizari si sa intelegi in profunzime schimbarile din legislatie referitoare la acest sector. Pentru a finaliza o vanzare, pentru a contracta un credit ipotecar sau pentru a achita taxele datorate statului in mod corect, detinatorii de proprietati imobiliare trebuie sa initieze procedura de inscriere in evidentele cadastrale si de inregistrare a proprietatii. In cazul in care ai nevoie de serviciile cadastrale si de inregistrare, dar nu esti sigur de proceduri si de documentatia necesara, acest articol iti va furniza toate detaliile necesare.

Definitia cadastrului

Cadastrul, de-a lungul anilor, s-a transformat dintr-un instrument de baza pentru inventarierea terenurilor in scopul taxarii, intr-un sistem complex si indispensabil in era moderna, extinzandu-si aria de aplicabilitate. Conform informatiilor de pe portalul e-cadastru.ro, cadastrul constituie astazi o parte vitala a unui sistem unitar, detaliat si mandatoriu, care asigura inregistrarea tehnica, economica si legala a tuturor proprietatilor imobiliare aflate pe un teritoriu administrativ dat. Aici includem terenuri agricole, zone forestiere, corpuri de apa, constructii rezidentiale, apartamente si altele.

Documentatia necesara pentru cadastru cuprinde doua componente esentiale:

 • Componenta tehnica: ofera o descriere tehnica a proprietatii (planul de situare si ilustrarea pe harta);
 • Componenta legala: include documentele care atesta dreptul de proprietate.

Exista diverse teorii cu privire la provenienta termenului „cadastru”. Una dintre acestea sugereaza ca acesta deriva din cuvantul grecesc katastikhon, compus din prefixul kata, ce se traduce prin „de la varf la baza”, si stikhon, ce poate insemna „registru fiscal”, „jurnal” sau „carte de afaceri”.

In plus, in latina veche exista un cuvant asemanator, capitastrum, ce se refera la „taxa pe seful familiei” (capitatio). In forma sa moderna, cuvantul cadastru a fost folosit pentru prima oara, sub denumirea catastico, intr-un document din anul 1185, gasit in orasul italian Venetia, conform enciclopediei online Wikipedia.

In cate moduri se realizeaza cadastrul

Exista doua metode principale de efectuare a cadastrului, un proces vital pentru transferul unei proprietati (precum vanzarea, donatia sau mostenirea), pentru cazurile in care este necesara stabilirea unei ipoteci pe o proprietate si pentru situatiile in care se cauta o asigurare solida a dreptului de proprietate asupra unei proprietati. Aceste doua metode sunt cadastrul general (sau sistematic) si cadastrul sporadic.

Cadastrul general implica masurarea tuturor proprietatilor dintr-o unitate administrativ-teritoriala sau un sector cadastral, identificarea tuturor proprietarilor si a altor titulari de drepturi reale sau personale asupra proprietatilor, in paralel cu deschiderea cartilor funciare pentru toate proprietatile. Pe de alta parte, cadastrul sporadic implica masurarea succesiva a proprietatilor dintr-o unitate administrativ-teritoriala sau un sector cadastral si deschiderea succesiva a cartilor funciare sau actualizarea celor existente, la solicitarea beneficiarilor direct interesati, conform informatiilor de pe site-ul e-cadastru.ro.

Ce este registrul de publicitate imobiliara

Registrul de publicitate imobiliara este produsul final al sistemului de evidenta cadastrala, care include inregistrarea proprietatii. Acest registru este gestionat de biroul teritorial al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) in a carui jurisdictie se afla proprietatea. Scopul sau este inregistrarea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice care se refera la proprietatile situate pe acelasi teritoriu administrativ si este realizata de oficiile teritoriale de cadastru (OCPI) pentru proprietatile situate in raza lor de activitate.

Registrul de publicitate imobiliara este completat cu registrul de intrare, cu planul cadastral, cu registrul cadastral al proprietatilor si indica numarul cadastral al proprietatilor si numarul de ordine al cartilor funciare in care sunt inregistrate. Acesta este organizat intr-un index alfabetic al proprietarilor si include o mapa in care se pastreaza cererile de inscriere impreuna cu un exemplar al documentelor care atesta actele sau faptele juridice supuse inscrierii.

Care sunt rolurile cadastrului

Cadastrul este un element esential al sistemului unificat si obligatoriu de inregistrare tehnica, economica si legala a tuturor proprietatilor imobiliare dintr-o zona administrativa. Cadastrul isi indeplineste mai multe roluri vitale, dupa cum urmeaza:

 • Rolul tehnic: stabileste locatia, forma si marimea terenurilor si cladirilor in functie de destinatie, categorii de utilizare si proprietari;
 • Rolul economic: evidentiaza aspectele tehnice necesare pentru determinarea valorii fiscale a proprietatilor, precum si pentru calculul taxelor pe veniturile obtinute din tranzactii imobiliare;
 • Rolul juridic: recunoaste proprietarul unei proprietati pe baza documentului de proprietate si prin inregistrarea in registrul funciar.

Ce reprezinta certificatul de carte funciara

Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, republicata si actualizata, este cadrul legal care defineste certificatul de carte funciara. Aceasta detaliaza si stabileste conditiile in care documentele cadastrale fundamentale functioneaza si modul in care pot fi utilizate. „Cadastrul si cartea funciara constituie un sistem unificat si obligatoriu de inregistrare tehnica, economica si legala, de interes national, a tuturor proprietatilor imobiliare de pe teritoriul tarii”, se mentioneaza in articolul 1 al acestei legi. Acest document ofera cetatenilor informatii valoroase despre o proprietate si garanteaza securitatea datelor transmise pentru ca procesele ulterioare sa se desfasoare fara probleme si sa promoveze publicitatea imobiliara.

Certificatul de carte funciara este un document oficial prezentat sub forma de formular standard. In certificat sunt incluse date esentiale legate de inregistrarea proprietatilor si terenurilor detinute de persoane fizice sau juridice, conform site-ului oficial al ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate). Informatiile sunt relevante pentru proprietari, dar si pentru potentialii cumparatori si oricine altcineva interesat de situatia legala a unei proprietati. In esenta, certificatul de carte funciara este documentul de identitate al proprietatii tale.

Cand este necesar cadastrul si intabularea

Cadastrul si intabularea sunt esentiale pentru documentele notariale, atunci cand persoanele doresc sa transfere o proprietate (vanzare-cumparare, donatie, mostenire etc.), cand se intentioneaza ipotecarea unei proprietati (de exemplu, cand doresti sa obtii un credit ipotecar si sa oferi imobilul ca garantie), precum si in situatiile in care doresti o asigurare solida a dreptului de proprietate asupra imobilului. Costurile asociate cu realizarea cadastrului si intabularii se divid in doua parti, onorariul companiei care pregateste documentatia cadastrala si taxa perceputa de OCPI.

Documente necesare pentru cadastru si intabulare apartamente

Exista diverse situatii in care vei avea nevoie de cadastru si intabulare pentru un apartament: la prima inregistrare a apartamentului, atunci cand ai achizitionat un apartament in rate, cand ai efectuat plata integrala, cand ai mostenit un apartament, sau l-ai obtinut prin hotarare civila sau judecatoreasca. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta documentele necesare pentru efectuarea cadastrului si a intabularii apartamentului, in functie de modul in care acesta a fost dobandit.

Apartament achizitionat de la entitati statale (ICRAL, ICVL, RAIAL, Imobiliara SA):

 • Contract de vanzare-cumparare sau contract de constructie – copie autentificata;
 • Proces-verbal de predare-primire a apartamentului – copie autentificata;
 • Contract pentru plata in rate si certificat de plata integrala (doar pentru apartamentele achizitionate in rate) – copii autentificate;
 • Schita apartamentului (daca exista) – copie xerox;
 • Certificat fiscal – original;
 • CI/BI – copii xerox.

Apartament obtinut prin mostenire (succesiune):

 • Certificat de mostenitor, inclusiv toate documentele de proprietate mentionate in certificatul de mostenitor – copii autentificate;
 • Schita apartamentului (daca exista) – copie xerox;
 • Certificat fiscal – original;
 • CI/BI – copii xerox.

Apartament achizitionat de la o persoana fizica/juridica:

 • Contract de vanzare-cumparare, contract de schimb sau act de donatie – copie autentificata;
 • Schita apartamentului (daca exista) – copie xerox;
 • Certificat fiscal – original;
 • CI/BI – copii xerox.

Apartament obtinut prin hotarare judecatoreasca:

 • Sentinta civila cu mentiunea definitiva si irevocabila – copie conforma cu originalul (duplicat) emisa de instanta;
 • Dovada platii sultei (daca este cazul) – copie autentificata (nota: sulta reprezinta o suma de bani platita atunci cand exista o diferenta de valoare intre bunurile impartite printr-un partaj notarial sau judiciar sau schimbate in cadrul unui contract de schimb);
 • Schita apartamentului (daca exista) – copie xerox;
 • Certificat fiscal – original;
 • CI/BI – copii xerox.

Apartamente obtinute conform Legii nr. 112/1995:

 • Contract de vanzare-cumparare – copie autentificata;
 • Schita anexata la contract – copie xerox;
 • Certificat de atestare fiscala – original;
 • CI/BI – copii xerox.

Documente necesare pentru cadastru si intabulare terenuri:

 • Certificat fiscal pentru cadastru si intabulare – original;
 • Documente de proprietate imobil: in cazul achizitiei de la o persoana fizica/juridica – contract de vanzare-cumparare – copie autentificata; in cazul dobandirii imobilului prin sentinta civila sau hotarare judecatoreasca – copii conforme cu originalul (duplicate) emise de instanta sau tribunal;
 • In cazul dobandirii imobilului prin succesiune – certificat de mostenitor si documente de proprietate prin care defunctul a dobandit imobilul – copii autentificate;
 • Acte de identitate ale proprietarului/proprietarilor – copii xerox.

Documente necesare pentru cadastru si intabulare constructii:

 • Certificat fiscal pentru cadastru si intabulare cu valoarea de impozitare a constructiei – original;
 • Extras de Carte Funciara pentru informare – original;
 • Documentatia cadastrala existenta a terenului – copie xerox;
 • Autorizatie de construire si proces verbal de receptie – copii autentificate; relevee ale imobilului, realizate de arhitect – copii xerox;
 • Documente de proprietate care atesta dreptul de proprietate asupra terenului – copii xerox;
 • Acte de identitate ale proprietarului/proprietarilor – copii xerox.

In concluzie, procesul de inregistrare si evidenta imobiliara poate parea complicat la prima vedere, dar cu o intelegere clara a documentelor necesare si a pasilor implicati, acesta poate fi navigat cu usurinta. Fie ca esti un proprietar care isi inregistreaza proprietatea pentru prima data, un cumparator care navigheaza prin procesul de achizitie a unei noi proprietati, sau un vanzator care se pregateste pentru o tranzactie, speram ca acest ghid te va ajuta sa te simti mai increzator in gestionarea aspectelor legale ale proprietatii imobiliare. In final, retine ca fiecare situatie este unica si poate necesita asistenta juridica specializata. Nu ezita sa consulti un avocat sau un notar pentru a te asigura ca toate documentele tale sunt in ordine si ca drepturile tale sunt protejate.

Vezi si: Cadastru Dorohoi.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️