Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Alegeri franceze, turul doi astazi

Publicat pe 7 Iulie 2024
Alegeri franceze, turul doi astazi

Alegeri franceze, turul doi astazi: Le Pen promite sa limiteze implicarea militara in Rusia - Intr-o zi cruciala pentru politica franceza, cetatenii se pregatesc sa voteze in turul doi al alegerilor anticipate. In centrul atentiei se afla Marine Le Pen, liderul partidului de extrema dreapta Rassemblement National (RN), care a facut o promisiune controversata: sa restrictioneze utilizarea armelor franceze in Rusia.

Potrivit sondajelor recente, partidul lui Le Pen, Adunarea Nationala, este pe cale sa obtina o majoritate, desi nu una absoluta. In contrast, Stanga Noului Front Popular si sustinatorii lui Macron din Ansamblu sunt mult mai in urma. Intre timp, votul a inceput deja in Guyana, Indiile de Vest, Polinezia si Noua Caledonie.

Votul a fost deschis pentru prima data in comunitatea izolata Saint-Pierre-et-Miquelon, situata in Atlanticul de Nord, langa coasta Canadei. In aceasta regiune, lupta este intre un candidat de dreapta si un socialist. Urmeaza votul in Guyana, Indiile de Vest, printre francezii care traiesc in America, Polinezia si Noua Caledonie. Astazi, restul teritoriilor de peste mari si Franta continentala vor merge la urne.

In acest context, Le Pen a facut o declaratie surprinzatoare. Ea a promis ca, daca un prim-ministru din partidul sau va fi ales, va impiedica Ucraina sa foloseasca arme cu raza lunga de actiune, furnizate de Franta, pentru a ataca Rusia. Mai mult, ea a promis sa blocheze orice posibila trimitere a soldatilor francezi in Ucraina.

„Daca Emmanuel Macron vrea sa trimita trupe in Ucraina si premierul este impotriva, atunci nicio trupa nu va fi trimisa in Ucraina”, a declarat Le Pen intr-un interviu pentru CNN. Ea a adaugat ca „ultimul cuvant ii apartine primului ministru”.

Le Pen a mai spus ca va revoca permisiunea Kievului de a folosi rachete cu raza lunga de actiune furnizate de Franta in interiorul Rusiei. In interviu, ea a subliniat ca singura ei „linie rosie” in privinta Ucrainei este sa impiedice Franta sa devina „co-beligeranta” in conflict prin utilizarea rachetelor franceze impotriva tintelor pe teritoriul rusesc.

Prima runda

Intr-o zi de duminica, 30 iunie, Franta a fost martora unei victorii decisive a partidului de extrema dreapta, Adunarea Nationala, care a obtinut un impresionant 33,2% din voturi, impreuna cu aliatii sai. In urma lor, pe locul doi, se afla Noul Front Popular, alianta de stanga, cu 28% din voturi. Intre timp, coalitia Ensemble pour la République a presedintelui in functie, Emmanuel Macron, a obtinut doar 20,83% din voturi.

Aceste rezultate vin in ciuda unei scaderi usoare a partidului lui Le Pen, care a reusit totusi sa repete succesul obtinut la alegerile europene din 9 iunie. Acest succes a determinat pe Macron sa dizolve Adunarea Nationala si sa convoace noi alegeri.

Ce se intampla daca RN castiga

Daca RN va obtine majoritatea, Franta va avea cel mai tanar premier din istoria sa, Jordan Bardella, in varsta de 28 de ani. Bardella va implementa agenda anti-imigratie pe care partidul sau a sustinut-o de zeci de ani. Acesta ar fi primul executiv de extrema dreapta din Franta de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Daca stanga, alaturi de Frontul Republican, va reusi sa invinga dreapta, va trebui sa faca fata unei negocieri dificile pentru a guverna. Intre timp, premierul Gabriel Attal a declarat ca guvernul sau va putea garanta continuitatea statului „atata timp cat va fi necesar” pana la formarea unui nou executiv. El a adaugat ca „o majoritate dominata de extrema dreapta” este un „pericol, un proiect catastrofal”.

Sondajele arata o lupta stransa

Potrivit institutului Ipsos, Rassemblement ar putea obtine intre 175 si 205 de locuri, departe de cele 289 la care si-a propus sa ajunga pentru a guverna cu majoritate absoluta. Noul Front Popular are intre 145 si 175 de locuri, iar Ansamblul (macronienii) are intre 118 si 148 de locuri.

Vezi si: Ce rol are o primarie.

Cautari asemanatoare: Alegeri franceze, turul doi astazi.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️