Alegeri in Austria: FPÖ in frunte, dificultati in formarea unei coalitii stabile
Alegeri in Austria: FPÖ in frunte, dificultati in formarea unei coalitii stabile - Alegerile parlamentare din Austria s-au incheiat, aducand rezultate semnificative pentru scena politica nationala. Potrivit primelor estimari, partidul de extrema dreapta, Partidul Libertatii din Austria (FPÖ), condus de fostul ministru de Interne Herbert Kickl, a inregistrat un avans considerabil, pozitionandu-se pe primul loc cu 29,1% din voturi. Kickl si-a exprimat deja dorinta de a deveni "Volkskanzler" sau „Cancelarul Poporului”, in cazul unei victorii.
Partidul Popular Austriac (ÖVP), condus de actualul cancelar Karl Nehammer, a obtinut 26,2%, iar Partidul Social-Democrat (SPÖ) se afla pe locul trei cu 20,4%. Verzii au inregistrat 8,6%, iar partidul liberal Neos a obtinut un procent mai modest. Aceste rezultate preliminare indica dificultati majore in formarea unei coalitii guvernamentale stabile.
Declaratii si reactii politice
Dupa inchiderea urnelor, purtatorul de cuvant al FPÖ, Michael Schnedlitz, a declarat: „Astazi austriecii au facut istorie. Populatia s-a exprimat clar in favoarea schimbarii.” Pe de alta parte, Partidul Popular si-a exprimat dezamagirea. Secretarul general al ÖVP, Christian Stocker, a subliniat: „Rezultatele sunt sub asteptarile noastre. Trebuie sa reflectam asupra modului in care putem recastiga increderea alegatorilor. Excludem, insa, o coalitie cu Herbert Kickl.”
Schimbare majora pe scena politica austriaca
Rezultatele alegerilor din Austria ar putea marca o schimbare radicala pentru politica tarii. Desi extrema dreapta a mai fost la guvernare, cum s-a intamplat intre 1999 si 2002 sub conducerea lui Jörg Haider si din nou in 2017 cu Heinz-Christian Strache, aceasta ascensiune a FPÖ semnaleaza o posibila mutare catre o politica mai radicala.
Ascensiunea lui Kickl vine intr-un context in care, din 2019, Austria a traversat o serie de crize: pandemia de coronavirus, demisia fostului cancelar Sebastian Kurz si schimbarile frecvente la conducerea guvernului, culminand cu numirea lui Karl Nehammer in 2021. In acest timp, FPÖ a reusit sa revina in prim-plan, dupa ce fusese afectat de scandalul Ibiza-gate din 2019, care l-a implicat pe fostul vicecancelar Strache. Kickl a reusit sa castige sprijin electoral datorita pozitiilor sale dure impotriva imigratiei, masurilor anti-COVID si politicilor climatice, dar si prin criticile aduse sanctiunilor impuse Rusiei.
Coalitie dificila, scenarii incerte
Avand in vedere fragmentarea Parlamentului, formarea unei coalitii va fi extrem de dificila. Desi FPÖ este partidul cu cel mai mare numar de mandate, obtinand 57 de locuri, acesta nu are majoritatea absoluta. ÖVP urmeaza cu 51 de locuri, SPÖ cu 41, iar Verzii si liberalii de la Neos cate 17 locuri fiecare.
Negocierile pentru formarea unei coalitii sunt complicate de refuzul ÖVP de a colabora cu FPÖ. De asemenea, presedintele Alexander Van der Bellen a transmis rezerve cu privire la posibilitatea ca Herbert Kickl sa fie numit cancelar, complicand si mai mult situatia politica. Zilele urmatoare vor fi esentiale pentru a contura viitorul politic al Austriei si relatiile sale cu Uniunea Europeana.
Apelul presedintelui Van der Bellen la responsabilitate
Presedintele Republicii Federale Austria, Alexander Van der Bellen, a intervenit public imediat dupa alegeri, indemnand partidele politice sa colaboreze pentru a gasi o solutie viabila. „Astazi ati decis – traim intr-o tara democratica,” a declarat presedintele. El a multumit alegatorilor si politicienilor implicati, subliniind importanta asumarii responsabilitatii in formarea viitorului guvern.
In discursul sau, Van der Bellen a explicat ca procesul de formare a noului guvern va necesita timp si negocieri: „Bara este stabilita la o majoritate de 50% in Parlament. Acum este important sa ne apropiem si sa gasim solutii comune.” Presedintele a mentionat ca guvernul actual va ramane in functie pana la numirea unui nou cabinet, subliniind nevoia de stabilitate in aceste momente de incertitudine.
Concluzie: rezultatele alegerilor din Austria marcheaza un moment de rascruce pentru politica nationala, cu extrema dreapta in ascensiune si cu dificultati majore in formarea unei coalitii. Negocierile care vor urma vor defini nu doar componenta viitorului guvern, ci si directia pe care o va lua Austria in urmatorii ani, in contextul provocarilor interne si internationale.
Vezi si: Romania se confrunta cu un deficit bugetar record de 120 miliarde lei.
Cautari asemanatoare: Alegeri in Austria: FPÖ in frunte, dificultati in formarea unei coalitii stabile.
© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Share tweetPublicitate
Tags
Newsletter
Pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi news