Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

BNR a redus dobanda cheie la 6,75% pe an

Publicat pe 5 Iulie 2024
BNR a redus dobanda cheie la 6,75% pe an

BNR a redus dobanda cheie la 6,75% pe an - Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri ca a redus rata dobanzii de politica monetara la 6,75% pe an, de la nivelul anterior de 7% pe an. Aceasta schimbare va intra in vigoare incepand cu data de 8 iulie 2024.

Aceasta nu a fost singura modificare anuntata de BNR. Banca a decis, de asemenea, sa reduca rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an. In ciuda acestor reduceri, BNR a mentinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Aceste schimbari vin dupa o perioada de stabilitate in politica monetara a BNR, cu rata dobanzii de politica monetara ramanand neschimbata din ianuarie anul trecut, cand BNR a majorat rata dobanzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

BNR a atribuit aceste reduceri unei scaderi accelerate a ratei anuale a inflatiei in primele doua luni ale trimestrului II 2024, care a ajuns la 5,12% in luna mai, sub nivelul prognozat, de la 6,61% in martie. Aceasta se datoreaza in principal reducerii semnificative a costurilor energiei, in special a gazelor naturale, ca urmare a modificarilor legislative implementate incepand cu luna aprilie, precum si datorita continuarii trendului descendent al dinamicii preturilor alimentelor.

Intr-o dezvoltare semnificativa, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustata a urmat o traiectorie descendenta, ajungand la 6,3% in luna mai, de la 7,1% in martie 2024, in conformitate cu previziunile. Aceasta incetinire a fost influentata de efectele de baza dezinflationiste si de ajustarile preturilor produselor agroalimentare. Alti factori care au contribuit la aceasta scadere includ diminuarea ritmului de crestere a preturilor importurilor si revenirea la o tendinta usor descendenta a asteptarilor inflationiste pe termen scurt.

In contrast, cresterile recente ale costurilor unitare cu forta de munca, inregistrate in primele luni ale anului curent, au avut un impact moderat, fiind transferate, cel putin partial, asupra preturilor anumitor bunuri si servicii, in contextul unei cereri de consum puternice si in crestere rapida in aprilie.

Rata anuala a inflatiei, calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - un indicator al inflatiei pentru statele membre UE), a scazut la 5,8% in luna mai 2024, de la 6,7% in martie 2024. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei IPC si rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC au scazut in luna mai la 7,6%, de la 8,5%, respectiv 8,3%, in martie 2024, asa cum subliniaza banca centrala in comunicatul sau.

In ceea ce priveste activitatea economica, aceasta a inregistrat o crestere de 0,4% in primul trimestru al anului 2024, mai mica decat se anticipase, dupa o comprimare de 0,6% in trimestrul IV 2023. Astfel, excedentul de cerere agregata a continuat probabil sa se restranga in acest interval, contrar asteptarilor. Acest lucru sugereaza ca economia se confrunta cu provocari semnificative in ceea ce priveste mentinerea ritmului de crestere.

Economia Romaniei a inregistrat o incetinire semnificativa in primul trimestru al anului 2024. Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) a scazut la un minim de 0,1%, o scadere abrupta de la 3% in ultimele trei luni ale anului anterior.

Aceasta scadere a fost alimentata in mare parte de o reducere semnificativa a formarii brute de capital fix, care a inregistrat o incetinire a dinamicii anuale, de la nivelul ridicat de doua cifre atins in trimestrul IV 2023. Intre timp, consumul gospodariilor a continuat sa accelereze cresterea anuala.

In plus, exportul net a avut o influenta contractionista mai mare in primul trimestru al anului 2024, pe fondul unei cresteri usoare a diferentei dintre variatia pozitiva a volumului de importuri de bunuri si servicii si cea a volumului de exporturi, care a ramas in teritoriul negativ. Cu toate acestea, deficitul balantei comerciale a mentinut o dinamica anuala constanta, iar cel al contului curent a inregistrat o reducere semnificativa fata de trimestrul anterior. Acest lucru a fost posibil datorita accelerarii puternice a cresterii excedentului balantei veniturilor secundare in acest interval, in principal datorita intrarilor de fonduri europene de natura contului curent.

Cu toate acestea, datele si analizele recente indica o revigorare a economiei in trimestrul II, cu o crestere semnificativa in termeni trimestriali, mult mai solida decat cea anticipata anterior. Aceasta implica o crestere notabila a avansului PIB in raport cu perioada similara a anului trecut, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In luna aprilie a anului 2024, economia nationala a inregistrat o crestere semnificativa, cu vanzarile de retail si auto-moto depasind media trimestrului I. Aceasta a marcat o revigorare puternica a productiei industriale, iar ritmul constructiilor a revenit la un nivel impresionant cu doua cifre, dupa o scadere semnificativa in primele trei luni ale anului.

Cu toate acestea, importurile de bunuri si servicii au crescut mai mult decat exporturile, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a deficitului comercial. In plus, deficitul de cont curent s-a dublat comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, in principal datorita deteriorarii balantei veniturilor primare si secundare.

Pe piata muncii, aprilie a adus vesti bune, cu numarul angajatilor incepand din nou sa creasca. Cu toate acestea, rata somajului BIM a crescut usor pana la 5,4% in aprilie-mai, ramanand totusi sub media de 5,6% din ultimele doua trimestre ale anului precedent.

Salariul brut nominal a continuat sa creasca cu doua cifre in primele trei luni ale anului si a ramas constant in aprilie. In ciuda unui nivel ridicat al costului unitar al fortei de munca in industrie in trimestrul I 2024, acesta a scazut brusc in aprilie, in principal datorita unui efect de calendar.

In ciuda unei scaderi semnificative in iunie, intentiile de angajare pe termen scurt au continuat sa creasca in trimestrul II. Deficitul de forta de munca raportat de companii a inregistrat o noua crestere trimestriala, conform celor mai recente sondaje de specialitate. Acest lucru indica o cerere in crestere pentru forta de munca in economia nationala.

In luna mai, pietele monetare interbancare au continuat sa evolueze intr-un mod stabil, cu ratele principale inregistrand o usoara scadere. In acelasi timp, randamentele pe termen lung ale obligatiunilor de stat au suferit o ajustare descendenta moderata la jumatatea trimestrului II, dar au reusit sa creasca si sa se mentina la nivelurile superioare atinse in luna aprilie.

Aceasta evolutie a fost influentata de fluctuatiile asteptarilor investitorilor cu privire la viitoarea rata a dobanzii Fed, precum si de evenimentele politice europene care au avut potentialul de a provoca schimbari in sentimentul pietei financiare internationale si in perceptia riscului asociat regiunii. In acest context, cursul de schimb leu/euro a ramas stabil in mai si iunie, mentinandu-se la nivelul superior atins in a doua jumatate a lunii aprilie.

In ceea ce priveste creditul acordat sectorului privat, cresterea anuala a acestuia a crescut la 5,8% in aprilie, dupa o scadere la 4,7% in martie, si a ramas relativ constanta in luna mai, la 5,7%. Acest lucru s-a datorat faptului ca componenta in lei a continuat sa-si accelereze cresterea in acest interval, in timp ce ritmul celei in valuta a revenit pe o traiectorie usor ascendenta, dar fluctuanta. In acest context, ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat a scazut la 68,8% in mai, de la 68,9% in martie 2024. Acesta este un semn al dinamicii continue a pietei financiare nationale.

Vezi si: Service Auto Calugareni.

Cautari asemanatoare: BNR a redus dobanda cheie la 6,75% pe an.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️