Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Contabili si antreprenori protesteaza pentru eliminarea e-TVA in Piata Victoriei

Publicat pe 8 Iulie 2024
Contabili si antreprenori protesteaza pentru eliminarea e-TVA in Piata Victoriei

Contabili si antreprenori protesteaza pentru eliminarea e-TVA in Piata Victoriei - Intr-o dimineata agitata in capitala Romaniei, contabilii, economistii si antreprenorii au luat cu asalt Piata Victoriei. Scopul lor? A atrage atentia asupra a ceea ce ei numesc „terorismul fiscal” si a actiunilor guvernamentale implementate fara consultare publica, care au un impact semnificativ asupra societatii in ansamblu.

Evenimentul, intitulat „Fara haos in legislatia fiscala”, a fost programat sa se desfasoare intre orele 08.30 si 13.00. Protestatarii, inarmati cu pancarte si slogane, au inceput marsul lor din Piata Victoriei, cu intentia de a se indrepta catre ANAF si Ministerul Finantelor.

Protestul a fost initiat de contabili, specialisti, economisti si oameni de afaceri, si a castigat popularitate pe platformele de socializare, primind sprijinul mai multor organizatii profesionale.

„Intr-o natiune unde mediul de afaceri ar trebui sa fie stimulat si promovat, ne confruntam cu o realitate ingrijoratoare: absenta transparentei si comunicarea insuficienta din partea institutiilor guvernamentale", au declarat reprezentantii Patronatului Antreprenorilor Contabili din Romania (PACR) intr-un comunicat.

Acestia au adaugat ca "publicarea recenta a OUG 69/2024 si OUG 70/2024 fara nicio consultare publica si aprobarea acestora in doar doua zile reprezinta doar varful aisbergului. Aceste ordonante, care includ masuri precum e-TVA si e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare slab implementata, ci si manifestari ale unui sistem care ignora complet principiile democratiei si ale dialogului social."

In plus, initiatorii demonstratiei au lansat si o petitie, numita „Fara haos in legislatia fiscala! Vrem predictibilitate!”. Aceasta a fost deja semnata de peste 55.000 de persoane.

„Digitalizarea nu inseamna cresterea birocratiei, iar e-TVA reprezinta exact acest lucru, in ambele forme publicate. Solicitam eliminarea e-TVA si oprirea tiraniei fiscale exercitate prin ordonante de urgenta emise pe timp de noapte”, se mentioneaza in petitie. Organizatorii au anuntat ca o delegatie a demonstrantilor va fi primita la Ministerul Finantelor.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) si-a exprimat sprijinul pentru protestatari, prezentand o lista cu 10 solicitari care reflecta nemultumirile acestora:

Protestatarii cer abolirea e-TVA, sustinand ca evaziunea fiscala nu se regaseste in rapoartele contabile sau in e-urile ANAF, ci acolo unde nu exista nimic. Ei solicita, de asemenea, anularea necesitatii de a transmite facturile B2C prin sistemul e-Factura, considerand aceasta ca un atac la intimitatea persoanelor fizice.

O alta cerere este anularea necesitatii de a schimba casele de marcat pentru QR Code. Protestatarii considera ca nu este normal ca, dupa ce toate casele de marcat au fost schimbate din fonduri publice, sa fie necesar sa le schimbam din nou, fara deduceri fiscale.

Protestatarii doresc revenirea la Legea Preventiei, in versiunea anterioara a legii 296/2023, sustinand ca nu pot desfasura activitati comerciale sub presiune constanta, fara indrumare si avertisment.

Ei solicita predictibilitate, conform articolului 4 din Codul Fiscal, cerand ca orice modificare sa fie realizata cu cel putin 6 luni inainte de intrarea in vigoare, in special cand vorbim de modificari de taxe si obligatii noi.

Protestatarii cer respectarea dialogului social si a transparentei decizionale, sustinand ca proiectele pentru OUG 69 si OUG 70 au fost doar doua zile in transparenta decizionala si au fost aprobate fara dezbatere publica, cu aviz negativ de la CES.

Ei solicita eliminarea declaratiilor redundante, mentionand ca incepand cu 1 ianuarie 2025, toti contribuabilii sunt obligati la raportarea SAF-T, care include toate tranzactiile economice ale unei companii.

Protestatarii cer modificarea termenelor pentru notificari in relatia cu ANAF, sustinand ca contribuabilul are termene stricte, in timp ce ANAF are un termen de raspuns de 45 de zile.

Ei solicita compensarea concediilor medicale cu contributiile sociale, sustinand ca nu mai pot imprumuta statul ani de zile si sa plateasca asigurari de sanatate pentru concediile medicale.

In final, protestatarii cer reglementari clare pentru RO-e-Transport.

Aceste solicitari reflecta nemultumirile protestatarilor si dorinta lor de a vedea schimbari semnificative in politica fiscala si legislatia actuala. Ramane de vazut cum vor raspunde. autoritatile la aceste cereri.

Vezi si: Cadastru Dorohoi.

Cautari asemanatoare: Contabili si antreprenori protesteaza pentru eliminarea e-TVA in Piata Victoriei.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️