Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Contabilii protesteaza: controversele e-TVA

Publicat pe 26 Iunie 2024
Contabilii protesteaza: controversele e-TVA

Contabilii protesteaza: controversele e-TVA - Pentru prima data, contabilii asociati cu CECCAR initiaza un protest in Bucuresti, avand ca destinatie sediile ANAF si Ministerului Finantelor, cu scopul principal de a solicita anularea ordonantei disputate referitoare la e-TVA.

„CECCAR cere anularea ordonantelor de urgenta care se refera la anumite masuri fiscale, publicate vineri, 21 iunie a.c., in Monitorul Oficial, si propune inceperea unui dialog autentic si productiv cu toate partile implicate pentru a gasi solutii fiscale durabile care conteaza. Spectacolul fiscal romanesc, unde functionarii publici se eschiveaza de responsabilitatile lor (transferandu-le chiar contribuabililor, adica celor care le finanteaza salariile), in timp ce mediul de afaceri este tratat ca un suspect principal, intr-o piesa intitulata „Toti sunt evazionisti”.

Nu putem depista adevaratii evazionisti? Nicio grija: presupunem ca toti sunt! Impunem reguli mai stricte pentru toti, astfel incat nimeni sa nu mai scape. Nu mai conteaza ca sistemul informatic functioneaza cu greu, important este ca regulile exista, „gravate” in „piatra digitala” a ministerului. Acest spectacol birocratic este considerat solutia pentru a umple trezoreria statului, dar sufoca antreprenorii, profesionistii contabili si inovatia. Romania nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitala la nivelul conducerii executivului care elaboreaza legislatia fiscala.”, a comunicat CECCAR.

Si Patronatul Antreprenorilor Contabili din Romania a intervenit: "Ne aflam intr-un punct crucial pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative si masurile fiscale restrictive afecteaza fiecare antreprenor, economist, contabil si contribuabil din aceasta tara. Este momentul sa ne opunem acestor injustitii si sa solicitam reforme radicale. Obiectivul nostru principal este abolirea E-TVA si stoparea dictaturii fiscale impuse prin ordonante de urgenta emise in timpul noptii. Mai mult, este esential ca vocea noastra sa fie auzita si sa avem un rol activ in negocierile cu Ministerul de Finante. Dorim un dialog productiv si participarea noastra directa in procesul decizional care ne influenteaza vietile si afacerile", este apelul contabililor, care intentioneaza sa protesteze pe 8 iulie, in fata sediilor ANAF si Ministerului Finantelor, conform informatiilor obtinute de profit.ro

Companiile solicita o amanare de sase luni pentru implementarea sistemului e-TVA

Luni, companiile au solicitat o amanare de sase luni pentru implementarea sistemului e-TVA, a anuntat marti Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Conform sursei mentionate, in urma feedback-ului primit de la antreprenori, au fost identificate mai multe probleme in practica. Astfel, conform specialistilor, nu toate facturile sunt introduse in sistemul e-Factura (de exemplu: facturile simplificate, facturile catre persoanele fizice, facturile primite sau emise de catre agricultori care sunt inregistrati in registrul agricultorilor).

De asemenea, se face referire la regimul variabil de deducere a TVA-ului aplicabil combustibilului si achizitiei de autoturisme (50% sau 100% in functie de scopul utilizarii vehiculului), la implementarea sistemului de taxare inversa pentru achizitiile intracomunitare, precum si la prezenta discrepantelor intre e-TVA si decontul de TVA lunar, ca rezultat al aplicarii regimului de TVA la incasare.

Pe acest ultim subiect, CNIPMMR subliniaza ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu dispune de informatii privind data la care sunt achitate sau incasate facturile emise de aceste companii. In plus, se mentioneaza erorile de functionare deja observate in sistemele e-Factura si e-Transport.

In acest cadru, Consiliul IMM-urilor solicita extinderea cu pana la 180 de zile (sase luni) a perioadei de exceptie de la obligatia de a transmite Nota justificativa privind diferentele RO e-TVA, avand in vedere ca, la 1 iulie 2024, intra in vigoare obligativitatea e-Factura si e-Transport (inclusiv aplicarea penalitatilor pentru neutilizarea sistemului), dar si clarificarea informatiilor prezentate in decontul precompletat e-TVA.

De asemenea, se solicita prezentarea lunara a unei analize care sa indice numarul de contribuabili care prezinta diferente de cel putin 20% sau cel putin o mie de lei intre decontul precompletat e-TVA si decontul de TVA depus lunar, pentru a determina procentul de contribuabili cu diferente semnificative la TVA deductibil si pentru a evalua daca exista o problema la nivel de sistem.

Patronatul Femeilor solicita anularea e-Factura pentru persoane fizice si e-TVA

Patronatul Femeilor OFA UGIR solicita anularea ordonantelor care se refera la e-Factura pentru persoane fizice si e-TVA, avertizand ca acestea vor avea consecinte economice nefavorabile. Argumentele specialistilor din cadrul Grupului de Fiscalitate al patronatului OFA UGIR, sub coordonarea consultantului fiscal Loredana Mihaila, sunt ca e-Factura pentru persoanele fizice va genera sentimentul unui control exagerat din partea statului asupra modului in care cetatenii isi cheltuiesc banii si va conduce implicit la o reducere a consumului pe piata interna din cauza fricii de supraveghere, ceea ce poate duce la scaderea Produsului Intern Brut (PIB). Un alt efect poate fi redirectionarea achizitiilor online catre pietele din tarile invecinate (Ungaria, Bulgaria, Polonia) si preferinta pentru cumparaturile directe din magazinele din UE, care va avea un impact negativ asupra economiei romanesti.

Cu privire la sistemul e-TVA, desi scopul sau este de a lupta impotriva evaziunii fiscale, acesta va genera costuri aditionale si va creste birocratia pentru companii si ANAF, fara a oferi beneficii tangibile in ceea ce priveste cresterea veniturilor bugetare.

Se prevede ca e-TVA va avea un impact negativ, companiile fiind obligate sa dedice resurse suplimentare pentru a se conforma cu noile cerinte, ceea ce va duce la cresterea costurilor operationale si va diminua competitivitatea pe piata. „Sistemul va duplica raportarile, deoarece informatiile necesare sunt deja furnizate prin declaratia 394, astfel birocratia se amplifica fara a aduce avantaje suplimentare in lupta impotriva evaziunii fiscale. Exista riscul ca notificarile ANAF sa devina un semnal de alarma pentru evazionisti, oferindu-le timp sa-si ascunda urmele. Costurile publice semnificative pentru implementarea si intretinerea sistemului sunt resurse care ar putea fi utilizate mai eficient pentru automatizarea si dezvoltarea de solutii software eficiente”, afirma reprezentantii OFA UGIR.

Vezi si: De unde poti cumpara aur ieftin.

Cautari asemanatoare: Contabilii protesteaza: controversele e-TVA.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️