Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Creste costul carburantilor si gazelor de la 1 iulie

Publicat pe 30 Iunie 2024
Creste costul carburantilor si gazelor de la 1 iulie

Creste costul carburantilor si gazelor de la 1 iulie - Incepand cu 1 iulie, romanii vor fi loviti de o noua serie de cresteri de preturi. Guvernul a decis sa majoreze accizele la carburanti pentru a doua oara in acest an, ceea ce va duce la o crestere a costului unui rezervor plin de benzina la aproximativ 370 de lei. In plus, facturile la gaz vor fi, de asemenea, afectate, urmand decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a aproba o crestere de 19% a tarifelor de distributie.

Aceste cresteri de preturi vin in ciuda faptului ca salariul minim pe economie va fi majorat cu 280 de lei. Cu toate acestea, aceasta crestere este anulata de cresterile de preturi.

Preturile la benzina si motorina au crescut deja saptamana trecuta. In prezent, pentru un rezervor plin de benzina, romanii platesc peste 350 de lei, iar incepand de luni vor plati inca 20 de lei in plus. Aceasta crestere a preturilor la benzina si motorina cu 43, respectiv 40 de bani pe litru, urmeaza majorarii accizelor, conform Vocea Europei.

Tarifele la gaze cresc cu 19% Óncepand cu 1 iulie

In ceea ce priveste gazele, tarifele vor creste cu 19% incepand cu 1 iulie. ANRE a aprobat aceasta crestere, ceea ce va duce la o majorare de aproximativ 10,5 bani pentru fiecare metru cub de gaze consumat, conform e-nergia.ro. Pentru a da un exemplu, un apartament de 60 de metri patrati consuma in medie 115 metri cubi de gaze pentru incalzire. Prin urmare, factura la gaze in acest caz va creste cu 12 lei. In Romania, exista aproximativ 4 milioane de clienti casnici de gaze conectati la sistemul de distributie.

Scadere minora a ratelor la creditele in lei

Intr-o nota mai optimista, IRCC (indicele de referinta pentru creditele consumatorilor), care determina valoarea creditelor in lei pentru romani, se reduce la 5,86%. Totusi, aceasta scadere este nesemnificativa in comparatie cu cresterile din ultimii doi ani. Pentru un credit de 250.000 de lei, contractat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara va fi redusa cu 7 lei incepand cu luna iulie.

Vezi si: Cand sunt biletele de avion mai ieftine.

Cautari asemanatoare: Creste costul carburantilor si gazelor de la 1 iulie.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️