Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Criza politica in Georgia: alegerile din 26 octombrie confirmate, contestatia respinsa

Publicat pe 3 Decembrie 2024
Criza politica in Georgia: alegerile din 26 octombrie confirmate, contestatia respinsa

Criza politica in Georgia: alegerile din 26 octombrie confirmate, contestatia respinsa - Criza politica din Georgia a atins un nou punct de tensiune dupa ce Curtea Constitutionala a respins contestatia presedintei Salomé Zourabichvili privind rezultatele alegerilor legislative din 26 octombrie. Partidul de guvernamant, Visul Georgian, si-a consolidat astfel pozitia, in ciuda acuzatiilor de frauda electorala venite din partea opozitiei si a presedintei pro-europene.

Decizia Curtii Constitutionale

Hotararea Curtii Constitutionale a fost anuntata intr-un context marcat de proteste masive si de escaladarea tensiunilor politice. Contestarea alegerilor fusese depusa de Zourabichvili, impreuna cu alti 30 de politicieni ai opozitiei, care au acuzat fraude masive orchestrate de Moscova prin intermediul Visului Georgian, un partid perceput ca avand o agenda pro-rusa.

In motivarea deciziei, Curtea a declarat ca nu exista dovezi suficiente pentru a anula rezultatele scrutinului. „Alegerile au fost desfasurate in conformitate cu legislatia nationala”, a precizat institutia intr-un comunicat. Decizia a fost intampinata cu aplauze de liderii Visului Georgian si cu indignare de catre opozitie, care boicoteaza deja lucrarile noului Parlament.

Contextul politic: o tara divizata

Alegerile legislative din 26 octombrie au amplificat diviziunile din Georgia. Pe de o parte, Visul Georgian si sustinatorii sai promoveaza o agenda care pastreaza legaturi stranse cu Moscova. Pe de alta parte, opozitia pro-europeana lupta pentru o orientare clara catre Uniunea Europeana si NATO. In acest context, acuzatiile de frauda electorala si interferenta straina au alimentat o criza politica de proportii.

„Nimeni dintre partenerii nostri democrati din afara Georgiei nu a recunoscut alegerile”, a afirmat Zourabichvili, care se declara „singura institutie legitima din tara”. Totusi, pozitia sa pare tot mai fragila pe fondul consolidarii puterii Visului Georgian.

Premierul Kobakhidze: „Opozitia este responsabila pentru violente”

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a acuzat opozitia de orchestrarea protestelor violente care au zguduit capitala Tbilisi. Intr-o conferinta de presa, acesta a declarat ca „politicienii din opozitie care au orchestrat violentele ascunzandu-se in birourile lor nu vor scapa de responsabilitate”. De asemenea, el a amenintat cu sanctiuni impotriva partidelor rivale si a organizatiilor neguvernamentale care sustin protestele.

In ultimele zile, fortele speciale georgiene au intervenit in repetate randuri pentru a dispersa protestatarii din fata Parlamentului, utilizand tunuri de apa si gaze lacrimogene. Printre cei retinuti se numara lideri ai opozitiei si jurnalisti, ceea ce a atras critici internationale.

Reactii internationale si implicatii geopolitice

Uniunea Europeana a condamnat violentele impotriva protestatarilor pasnici. Kaja Kallas, Reprezentantul inalt al UE, a declarat ca utilizarea fortei de catre autoritatile georgiene „este inacceptabila” si ca aceasta ar putea afecta relatiile dintre Bruxelles si Tbilisi. Printre masurile luate in calcul se numara sanctiuni si restrictii privind regimul vizelor pentru oficialii implicati.

Viitorul presedintei Zourabichvili

In ciuda presiunilor, presedinta Salomé Zourabichvili refuza sa-si incheie mandatul inainte de organizarea unor noi alegeri. „Pana cand nu vor avea loc alegeri legislative corecte, mandatul meu va continua”, a declarat aceasta intr-un interviu recent. Totusi, mandatul sau oficial expira pe 29 decembrie, data la care va trebui sa predea functia noului presedinte ales.

Premierul Kobakhidze a exclus categoric organizarea de noi alegeri legislative. „Georgia este un stat independent cu institutii solide si un popor experimentat. Aceste incercari de destabilizare sunt orchestrate de radicali si sponsorii lor straini”, a afirmat acesta.

Protestele continua

Manifestatiile din Tbilisi si alte orase mari continua, atragand mii de oameni care cer un viitor european pentru Georgia. Desi demonstratiile sunt marcate de episoade de violenta, opozitia promite sa nu cedeze.

Criza politica din Georgia ramane un punct de interes major pe scena internationala, avand potentialul de a influenta echilibrul geopolitic din regiune. Ramane de vazut daca presiunile interne si internationale vor reusi sa detensioneze situatia sau daca Georgia va aluneca intr-o perioada prelungita de instabilitate politica si sociala.

Vezi si: Cele 7 minuni ale lumii.

Cautari similare populare: Criza politica in Georgia: alegerile din 26 octombrie confirmate, contestatia respinsa.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️