CSAT se reuneste astazi: analiza riscurilor la adresa securitatii nationale in contextul alegerilor prezidentiale
CSAT se reuneste astazi: analiza riscurilor la adresa securitatii nationale in contextul alegerilor prezidentiale - Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) se reuneste joi, 28 noiembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, intr-o sedinta convocata de presedintele Klaus Iohannis. Principalul subiect de pe ordinea de zi este analiza posibilelor riscuri la adresa securitatii nationale, generate de actiuni ale unor actori cibernetici statali si non-statali asupra infrastructurilor IT&C, critice pentru procesul electoral. Informatia a fost confirmata printr-un comunicat oficial al Administratiei Prezidentiale.
Contextul sensibil al convocarii CSAT
Decizia de a organiza aceasta sedinta vine in contextul tensiunilor aparute dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat pe 24 noiembrie. Suspiciunile privind posibile incercari de influentare a procesului electoral si acuzatiile de fraudare au generat controverse publice si apeluri pentru investigatii. Totodata, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa analizeze, tot joi, doua sesizari depuse de fosti candidati la prezidentiale.
In acest cadru, analiza riscurilor cibernetice devine esentiala, avand in vedere cresterea numarului de atacuri asupra infrastructurilor informatice esentiale in procesele democratice.
DNSC: precizari privind securitatea cibernetica
Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) a intervenit in dezbaterea publica, precizand ca monitorizarea activitatilor pe retelele sociale sau investigarea tacticilor de manipulare a algoritmilor nu fac parte din atributiile sale. Cu toate acestea, institutia a colaborat strans cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pentru prevenirea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii electorale.
In ceea ce priveste utilizarea aplicatiei TikTok, DNSC a reiterat ca, inca din 2023, a recomandat interzicerea acesteia in institutiile publice, ca masura preventiva.
Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis
Presedintele Romaniei a subliniat, intr-un comunicat transmis luni, ca nu a primit informari oficiale cu privire la ingerinte externe sau riscuri semnificative care sa afecteze procesul electoral. Administratia Prezidentiala a negat, de asemenea, existenta unor date care sa indice o promovare suspecta a candidatului independent Calin Georgescu pe retelele de socializare.
„Presedintele Romaniei nu a primit informari din partea institutiilor statului cu privire la existenta unor riscuri de influentare a alegerilor prezidentiale sau cu privire la ingerinte externe in procesul electoral”, se arata in raspunsul oficial.
Alegerile prezidentiale: rezultatele primului tur si perspective pentru turul doi
Potrivit datelor finale publicate de Biroul Electoral Central, Calin Georgescu, candidat independent, a obtinut 22,94% din voturile valabil exprimate, in timp ce Elena Lasconi, reprezentanta USR, a inregistrat 19,18%. Cei doi se vor confrunta in turul al doilea, programat pentru 8 decembrie.
Rezultatele si suspiciunile de manipulare a procesului electoral au alimentat dezbaterile, iar actorii implicati urmaresc cu atentie orice decizie sau concluzie care ar putea influenta desfasurarea alegerilor.
Mizele sedintei CSAT
Pe fondul complexitatii procesului electoral si al riscurilor cibernetice globale, sedinta de astazi a CSAT este cruciala. Autoritatile vor analiza vulnerabilitatile identificate si masurile necesare pentru protejarea infrastructurii critice IT&C. Mai mult, concluziile acestei reuniuni ar putea oferi o claritate suplimentara in privinta masurilor de securitate pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
Aceasta sedinta marcheaza un moment important pentru consolidarea increderii in procesul electoral si pentru asigurarea unui climat de securitate in fata riscurilor cibernetice si a posibililor factori de destabilizare.
Vezi si: Alegeri Parlamentare 2024: ce votam pe 1 decembrie si cum se aleg deputatii si senatorii.
Cautari similare populare: CSAT se reuneste astazi: analiza riscurilor la adresa securitatii nationale in contextul alegerilor prezidentiale.
© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Share tweetPublicitate
Tags
Newsletter
Pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi news