Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Euro: Romania nu indeplineste conditiile - Evaluare CE

Publicat pe 26 Iunie 2024
Euro: Romania nu indeplineste conditiile - Evaluare CE

Euro: Romania nu indeplineste conditiile - Evaluare CE. Romania nu respecta cerintele pentru trecerea la euro, potrivit evaluarii Comisiei Europene. Analiza a luat in considerare compatibilitatea juridica, criteriile de convergenta si factorii aditionali relevanti pentru integrarea economica, conform unui comunicat emis miercuri de Comisia Europeana.

Rezultatele sunt prezentate in Raportul de convergenta 2024, care examineaza avansul facut de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia spre aderarea la euro. Acestea sunt cele sase tari membre UE care nu fac parte din zona euro, dar care s-au angajat legal sa adopte moneda unica.

Raportul CE indica ca legislatia romaneasca nu se aliniaza complet cu cerintele articolului 131 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE). Romania nu respecta criteriile de stabilitate a preturilor, finantelor publice, cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzii pe termen lung.

Raportul Comisiei Europene subliniaza ca aderarea la euro este un proces transparent, bazat pe norme specifice. Acesta se refera la criteriile de convergenta, cunoscute si ca „criteriile de la Maastricht”, stipulate in articolul 140 alineatul (1) din TFUE. Criteriile de convergenta includ stabilitatea preturilor, robustetea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung.

Raportul CE indica rezultate variate in privinta convergentei nominale intre statele membre vizate. In acest moment, niciun stat nu respecta toate criteriile pentru aderarea la euro. Bulgaria este singura tara care respecta toate criteriile, cu o exceptie, si a carei legislatie este considerata compatibila cu regulile uniunii economice si monetare.

Conform raportului, Suedia respecta criteriul de stabilitate a preturilor. Bulgaria si Suedia respecta criteriul de soliditate a finantelor publice, iar se asteapta ca Cehia sa indeplineasca acest criteriu, conform raportului Comisiei din 19 iunie, realizat in baza articolului 126 alineatul (3).

De asemenea, Bulgaria, Cehia si Suedia respecta criteriul privind ratele dobanzilor pe termen lung, iar Bulgaria respecta criteriul privind cursul de schimb.

Niciunul dintre celelalte state membre nu face parte din Mecanismul Cursului de Schimb (MCS II), unde este necesara o participare de cel putin doi ani, fara tensiuni monetare semnificative, inainte de a adera la zona euro.

Vezi si: Idei de afaceri la tara.

Cautari asemanatoare: Euro: Romania nu indeplineste conditiile - Evaluare CE.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️