Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Fumatul pasiv: o amenintare invizibila la adresa sanatatii publice

Publicat pe 8 Iulie 2024
Fumatul pasiv: o amenintare invizibila la adresa sanatatii publice

Fumatul pasiv: o amenintare invizibila la adresa sanatatii publice - Fumatul pasiv, cunoscut si sub numele de expunere involuntara la fumul de tutun, este un fenomen care afecteaza persoanele care nu fumeaza activ, dar sunt expuse la fumul de tutun in mediul lor imediat. Acesta a devenit o problema majora de sanatate publica, avand in vedere ca efectele sale asupra sanatatii sunt la fel de grave ca si cele ale fumatului activ.

Ce implica fumatul pasiv?

Fumatul pasiv se refera la procesul prin care o persoana inhaleaza fumul produs de un produs de tutun care arde, cum ar fi o tigara, un trabuc sau o pipa, in prezenta unui fumator. Acest fum este alcatuit din doua componente principale: fumul principal, care este inhalat si apoi expirat de fumator, si fumul secundar, care este eliberat direct de la produsul de tutun care arde. Fumul secundar este deosebit de periculos, deoarece contine o concentratie mai mare de substante nocive si cancerigene decat fumul principal, datorita faptului ca tigarile care mocnesc ard la temperaturi mai scazute.

Pericolele fumatului pasiv

Fumatul pasiv este considerat periculos deoarece contine peste 4000 de substante chimice, multe dintre acestea fiind toxice, iar peste 50 dintre ele sunt recunoscute ca fiind cancerigene. Cercetarile au demonstrat ca fumatul pasiv poate creste riscul de cancer pulmonar la nefumatori cu 20-30%. In plus, fumatul pasiv este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv boala cardiaca ischemica, si poate deteriora functia pulmonara, conducand la boli pulmonare cronice, cum ar fi bronsita si emfizemul.

Impactul fumatului pasiv asupra sanatatii

Efectele fumatului pasiv asupra sanatatii sunt semnificative si bine documentate. Se estimeaza ca aproape 600.000 de oameni mor anual la nivel global din cauza fumatului pasiv, iar expunerea chiar si la niveluri scazute de fum poate fi daunatoare. Pentru copii, efectele sunt si mai grave, deoarece pot dezvolta astm, infectii respiratorii si alte probleme de sanatate. Fumatul pasiv este deosebit de periculos pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu afectiuni cronice.

Concluzie: fumatul pasiv nu este doar o neplacere, ci o problema serioasa de sanatate care necesita atentie si masuri preventive. Este esential ca societatea sa fie constienta de riscurile asociate cu fumatul pasiv si sa promoveze medii libere de fum pentru protejarea sanatatii tuturor. Renuntarea la fumat si evitarea expunerii la fumul pasiv sunt pasi esentiali pentru mentinerea unei sanatati optime si pentru prevenirea bolilor legate de tutun.

Vezi si: Ghid pentru ingrijirea inimii.

Cautari asemanatoare: Fumatul pasiv: o amenintare invizibila la adresa sanatatii publice.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️