Guvernul Romaniei imprumuta 600 de milioane de euro de la BEI pentru modernizarea infrastructurii feroviare
Guvernul Romaniei imprumuta 600 de milioane de euro de la BEI pentru modernizarea infrastructurii feroviare - Guvernul Romaniei a aprobat miercuri, 23 octombrie, doua memorandumuri importante privind negocierea unor imprumuturi in valoare de 600 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), fonduri destinate sustinerii unor proiecte esentiale de infrastructura feroviara. Cele doua finantari, fiecare de cate 300 de milioane de euro, vor sprijini implementarea proiectelor de electrificare si reabilitare a liniei de cale ferata Cluj-Napoca Oradea Episcopia Bihor, respectiv modernizarea liniei Caransebes Timisoara Arad.
Proiectul Cluj-Napoca Oradea Episcopia Bihor: modernizare si electrificare pe fonduri europene
Primul dintre proiectele vizate presupune electrificarea si reabilitarea liniei de cale ferata care leaga Cluj-Napoca de Oradea si Episcopia Bihor. Aceasta are o lungime totala de peste 160 de kilometri si este divizata in patru loturi distincte. Lucrarile de modernizare au inceput in ianuarie 2023, iar finalizarea este estimata pentru sfarsitul anului 2027.
In vederea asigurarii finantarii necesare, Guvernul a decis sa inceapa negocierile cu BEI pentru a obtine 300 de milioane de euro, suma ce va acoperi cofinantarea aferenta Mecanismului de Redresare si Rezilienta (PNRR). Potrivit unui comunicat guvernamental, proiectul total este estimat la aproximativ 1,975 miliarde de euro, TVA inclus, din care 1,1 miliarde de euro sunt alocate prin PNRR. Restul fondurilor, pana la valoarea totala, urmeaza sa fie acoperite de statul roman.
Consiliul de Administratie al Bancii Europene de Investitii a aprobat deja aceasta finantare in luna februarie, iar negocierea cu BEI este un pas esential pentru asigurarea cofinantarii necesare", se precizeaza in comunicatul transmis de Guvern. Proiectul nu doar ca va moderniza infrastructura feroviara din regiunea de nord-vest a Romaniei, dar va avea si un impact major asupra conectivitatii cu reteaua feroviara europeana, facilitand transportul de marfa si calatori la standarde ridicate.
Modernizarea liniei feroviare Caransebes Timisoara Arad: un pas strategic pentru vestul Romaniei
Al doilea proiect pentru care Guvernul a aprobat inceperea negocierilor cu BEI vizeaza modernizarea liniei de cale ferata Caransebes Timisoara Arad. Cu o lungime similara, de peste 160 de kilometri, si divizat in patru loturi de lucru, acest proiect are o importanta strategica pentru vestul Romaniei. Lucrarile au inceput in decembrie 2022 si sunt planificate sa se finalizeze, la fel ca in cazul liniei Cluj-Napoca Oradea, la sfarsitul anului 2027.
Finantarea de 300 de milioane de euro solicitata de la BEI pentru acest proiect va acoperi, de asemenea, cofinantarea necesara pentru PNRR. Valoarea totala a proiectului este estimata la 1,758 miliarde de euro, din care 1,1 miliarde provin din fondurile alocate prin PNRR. Diferenta de finantare va fi asigurata de statul roman, cu sprijinul BEI.
Aceste investitii sunt esentiale pentru modernizarea infrastructurii feroviare din vestul tarii, crescand eficienta transportului si reducand timpul de deplasare intre principalele centre urbane din aceasta zona", subliniaza Guvernul. Modernizarea acestei linii va facilita, de asemenea, integrarea retelei feroviare romanesti in coridoarele de transport europene, contribuind astfel la cresterea economica si la reducerea emisiilor de carbon prin promovarea unui transport mai ecologic.
Sprijinul BEI pentru dezvoltarea infrastructurii Romaniei
Negocierile pentru aceste finantari fac parte dintr-un pachet mai amplu de asistenta financiara rambursabila, in valoare totala de 2 miliarde de euro, pe care Guvernul Romaniei il discuta cu Banca Europeana de Investitii. Acest pachet include, pe langa cele doua proiecte feroviare mentionate, si alte investitii strategice in infrastructura de transport. Printre acestea se numara finantarea unor sectiuni ale autostrazilor A3 si A7, precum si investitii in extinderea retelei de metrou din Bucuresti si Cluj-Napoca.
In special, dezvoltarea Magistralei 1 de metrou din Cluj-Napoca si a Magistralei 4 din Bucuresti (pe sectiunea Gara de Nord Filaret) reprezinta pasi importanti pentru imbunatatirea mobilitatii urbane si pentru reducerea aglomeratiei din marile orase.
Concluzie: pasi importanti pentru infrastructura feroviara
Decizia Guvernului Romaniei de a imprumuta 600 de milioane de euro de la BEI pentru finantarea proiectelor de infrastructura feroviara este o miscare esentiala in directia modernizarii transportului feroviar si a alinierii la standardele europene. Prin aceste investitii, Romania isi propune sa imbunatateasca conectivitatea interna si internationala, sa creasca eficienta transporturilor si sa reduca impactul negativ asupra mediului prin promovarea unei retele feroviare moderne si electrificate.
Finalizarea celor doua proiecte, prevazuta pentru 2027, va marca un pas important in dezvoltarea infrastructurii de transport din Romania, contribuind la competitivitatea economiei si la calitatea vietii cetatenilor.
Vezi si: Cum sa faci bani online.
Cautari similare populare: Guvernul Romaniei imprumuta 600 de milioane de euro de la BEI pentru modernizarea infrastructurii feroviare.
© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Share tweetPublicitate
Tags
Newsletter
Pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi news