Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Massoud Pezeshkian, noul lider al Iranului

Publicat pe 6 Iulie 2024
Massoud Pezeshkian, noul lider al Iranului

Massoud Pezeshkian, noul lider al Iranului: un reformist cu radacini in principiile fundamentale ale regimului - Intr-o lume in care schimbarea este singura constanta, Iranul a ales un nou lider. Massoud Pezeshkian, un medic de origine azera si fost ministru al Sanatatii, a preluat fraiele puterii in Iran, invingandu-l pe ultraconservatorul Said Jalili in turul doi al alegerilor prezidentiale.

Pezeshkian, in varsta de 69 de ani, este succesorul lui Ebrahim Raisi, care a murit intr-un tragic accident de elicopter pe 19 mai. In ciuda condamnarii administratiei anterioare, Pezeshkian a evitat sa critice deschis Liderul Suprem, Ali Khamenei, sustinand in schimb principiile regimului conform carora Statele Unite sunt cauza principala a tensiunilor din regiune.

Cu idei reformiste, dar un spirit legat de principiile fundamentale ale regimului, inclusiv cheia anti-SUA, Pezeshkian a crescut singur trei copii dupa moartea sotiei sale intr-un accident. A fost deputat timp de doua decenii si s-a pronuntat impotriva lipsei de transparenta a guvernului in timpul protestelor la nivel national declansate de moartea tinerei fete kurde Mahsa Amini in septembrie 2022.

Expert chirurg cardiac, Pezeshkian a fost ministru al Sanatatii sub fostul presedinte reformist Mohammad Khatami (1997-2005). A criticat guvernul cu privire la problema hijab-ului obligatoriu, dar nu a mers niciodata atat de departe incat sa ceara abrogarea voalului obligatoriu pentru femei.

Sustinator al Acordului privind Programul Nuclear Iranian (JCPOA), Pezeshkian a promis ca va imbunatati relatiile cu Statele Unite, acuzandu-si rivalii conservatori ca au ruinat economia prin faptul ca nu fac suficient pentru a revigora JCPOA, din care Trump s-a retras unilateral in 2018, dar asta a dus la ridicarea unor sanctiuni.

Pezeshkian a fost sustinut de Khatami (care se abtinuse in schimb la alegerile parlamentare din martie) si de fostul ministru de externe Mohammad Javad Zarif. Desi a condamnat administratia regretatului presedinte Ebrahim Raisi ca fiind incapabila de a rezolva problemele tarii, nu a mers niciodata pana acolo incat sa-l critice deschis pe Liderul Suprem, Ali Khamenei. El a sustinut, de asemenea, principiile de baza ale regimului conform carora Statele Unite sunt cauza principala a tensiunilor din regiune.

Aceasta este noua fata a Iranului, un reformist cu radacini in principiile fundamentale ale regimului. Oare ce schimbari va aduce aceasta noua conducere? Timpul va spune..

Vezi si: Keir Starmer noul premier al Marii Britanii.

Cautari asemanatoare: Massoud Pezeshkian, noul lider al Iranului.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️