Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Nasterea Maicii Domnului 8 Septembrie: semnificatii, traditii si obiceiuri crestine de Sfanta Maria Mica

Publicat pe 7 Septembrie 2024
Nasterea Maicii Domnului 8 Septembrie: semnificatii, traditii si obiceiuri crestine de Sfanta Maria Mica

Nasterea Maicii Domnului 8 Septembrie: semnificatii, traditii si obiceiuri crestine de Sfanta Maria Mica - Pe 8 septembrie, crestinii ortodocsi si catolici din intreaga lume sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta popular si sub numele de Sfanta Maria Mica. Aceasta este prima mare sarbatoare din noul an bisericesc, care incepe la 1 septembrie, si una dintre cele mai importante sarbatori de toamna. Evenimentul marcheaza, totodata, inceputul sezonului de toamna, moment al recoltelor si al muncilor agricole precum culesul viilor si semanatul graului, orzului si secarei.

Semnificatia religioasa a Nasterii Maicii Domnului

Nasterea Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru mari sarbatori dedicate Fecioarei Maria, alaturi de Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august). Acest eveniment reprezinta inceputul mantuirii neamului omenesc, fiind sarbatorit ca un moment de mare importanta spirituala.

Conform traditiei, Fecioara Maria s-a nascut in perioada cuprinsa intre anii 19 si 22 i.Hr., fiind fiica lui Ioachim si Ana. Ioachim, un urmas al regelui David, si Ana, descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, nu au avut copii multi ani, fapt pentru care erau marginalizati si considerati nebinecuvantati. Cu toate acestea, cuplul a continuat sa se roage si sa nadajduiasca in bunatatea lui Dumnezeu. In al cincizecilea an al casatoriei lor, dupa multe rugaciuni si posturi, ingerul Gavriil le-a adus vestea ca vor avea un copil. Astfel, s-a nascut Maria, care, conform traditiei, la varsta de trei ani a fost dusa la Templu pentru a fi crescuta in spiritul credintei, unde a ramas pana la 15 ani.

Ioachim si Ana, parintii Maicii Domnului, sunt praznuiti de Biserica pe 9 septembrie, a doua zi dupa Nasterea Fecioarei Maria.

Maica Domnului - Ocrotitoarea femeilor

Maica Domnului este considerata protectoarea tuturor femeilor si mamelor, in special a celor care nu pot avea copii, dar isi doresc sa devina mame. Parintele Gabriel Cazacu, preot la Manastirea Casin din Bucuresti, a subliniat importanta credintei si a rugaciunii in vietile celor care trec prin astfel de incercari: „Oamenii trebuie sa aiba credinta, viata curata si, intr-un corp curat si o minte sanatoasa, Dumnezeu zamisleste cu harul sau orice minune”. De aceea, multe femei isi indreapta rugaciunile catre Maica Domnului, cerandu-i ajutor si binecuvantare.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mica

Cu prilejul sarbatorii Nasterii Maicii Domnului, in diverse regiuni ale tarii sunt respectate numeroase traditii si obiceiuri populare. Printre acestea se numara culesul viilor si batutul nucilor, targurile de toamna si slujbele religioase organizate la biserici. Femeile aduc la biserica bucate, care sunt sfintite de preoti si apoi impartite in memoria celor trecuti in nefiinta. Totodata, se obisnuieste sa se imparta fructe de toamna, cum ar fi strugurii si prunele.

Un alt obicei specific acestei sarbatori este acela ca fetele nemaritate sa culeaga flori din gradina si sa le aseze pe icoanele din biserici, in speranta ca astfel familia lor va fi protejata de boli si necazuri. De asemenea, femeile insarcinate se roaga pentru o nastere usoara si un copil sanatos, in timp ce cele care nu pot avea copii se roaga pentru dezlegarea pantecelor.

Traditiile populare spun ca, incepand cu 8 septembrie, pasarile calatoare incep sa se pregateasca pentru migrarea spre tarile calde.

Cand se spune „La multi ani” de Sfanta Maria?

Desi Adormirea Maicii Domnului, sarbatorita pe 15 august, este considerata un eveniment trist, multi obisnuiesc sa ureze „La multi ani” atat pe aceasta data, cat si pe 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica. „Spunem 'La multi ani' tuturor celor pe care ii iubim, cu fiecare ocazie”, subliniaza parintele Cazacu, indemnand credinciosii sa celebreze sarbatorile prin iubire, bunatate, iertare si rugaciune.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este o oportunitate de a ne aminti de importanta credintei si a recunostintei, oferind un prilej de reflectie asupra rolului pe care Fecioara Maria il are in vietile noastre si in istoria mantuirii.

Vezi si: Fumatul este pacat.

Cautari asemanatoare: Nasterea Maicii Domnului 8 Septembrie: semnificatii, traditii si obiceiuri crestine de Sfanta Maria Mica.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️