Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Oklahoma impune studiul Bibliei in scolile publice

Publicat pe 28 Iunie 2024
Oklahoma impune studiul Bibliei in scolile publice

Oklahoma impune studiul Bibliei in scolile publice: "Readucem pe Dumnezeu in educatie" - Intr-o miscare care a starnit dezbateri aprinse, Oklahoma a impus studiul Bibliei in scolile publice. Ryan Walters, liderul republican al Educatiei din Oklahoma, a emis o directiva care stipuleaza ca lectiile inspirate din Biblie sunt obligatorii si necesita "implementare imediata si stricta". Aceasta masura se aplica tuturor elevilor cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani din scolile publice din Oklahoma, afirma BBC.

Aceasta schimbare survine la o saptamana dupa ce guvernatorul republican al Louisianei, Jeff Landry, a instituit o lege care impune tuturor scolilor publice din stat sa expuna cele 10 Porunci. Walters a caracterizat Biblia ca fiind "o baza esentiala din perspectiva istorica si culturala".

"Fara o intelegere de baza a acesteia, elevii din Oklahoma nu pot contextualiza adecvat fundamentele natiunii noastre, de aceea standardele educationale din Oklahoma includ predarea Bibliei", a clarificat Walters.

Walters, un fost educator de istorie, acum lider al Educatiei in statul sau, a ajuns in aceasta pozitie dupa o campanie concentrata pe combaterea 'ideologiei woke' si eliminarea 'extremei stangi' din sistemul educational al statului. A afirmat ca secularistii au ridicat ateismul la statutul de religie, prin 'eliminarea credintei' din sfera publica.

La fel ca in cazul din Louisiana, decizia a starnit critici din partea organizatiilor pentru drepturile civile si a grupurilor care sustin o separare clara intre biserica si stat. "Aceasta este o manifestare pura a nationalismului crestin: Walters profita de pozitia sa oficiala pentru a-si impune credintele religioase asupra copiilor tuturor celorlalti cetateni. Nu va avea loc sub supravegherea noastra", a declarat Rachel Laser, liderul organizatiei Americans United for Separation of Church and State.

Interfaith Alliance, un grup dedicat protejarii libertatilor religioase, a catalogat directiva oficialului din Oklahoma ca fiind "o incalcare flagranta a libertatii religioase".

Daca in Oklahoma conflictul politic ar putea ajunge in instanta, in Louisiana noua familii au initiat deja un proces impotriva statului, bazat pe legea promulgata de guvernatorul Landry. Analistii politici americani prevad un proces de lunga durata.

Reclamatia, sustinuta de organizatiile pentru drepturile civile, sustine ca legea incalca Primul Amendament al Constitutiei SUA, care asigura libertatea religioasa, si ca prezentarea celor 10 porunci ii obliga pe studenti sa adopte religia 'preferata' a liderilor statului.

Prezentarea celor 10 Porunci in institutiile publice din SUA, inclusiv in instante, posturi de politie si scoli, a fost anterior subiectul unor litigii. In 1980, in cazul Stone versus Graham, Curtea Suprema a respins o lege din Kentucky care impunea afisarea poruncilor biblice in scolile elementare si secundare.

Vezi si: Generatia de suflet.

Cautari asemanatoare: Oklahoma impune studiul Bibliei in scolile publice.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️