Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Proteste masive in Franta impotriva numirii lui Michel Barnier ca prim-ministru

Publicat pe 8 Septembrie 2024
Proteste masive in Franta impotriva numirii lui Michel Barnier ca prim-ministru

Proteste masive in Franta impotriva numirii lui Michel Barnier ca prim-ministru - Franta se pregateste pentru un weekend marcat de proteste, cu aproximativ 150 de manifestatii organizate la nivel national impotriva deciziei presedintelui Emmanuel Macron de a-l desemna pe Michel Barnier in functia de prim-ministru. Miscarile studentesti, impreuna cu organizatiile de stanga si sindicatele, au anuntat marsuri in orase importante precum Paris, Strasbourg, Lyon, Nantes si Bordeaux, denuntand aceasta alegere ca fiind o „lovitura de forta” a liderului de la Elysee.

Nemultumiri politice si sociale

Numirea lui Barnier, fost comisar european si negociator-sef al Uniunii Europene pentru Brexit, a generat reactii puternice din partea stangii politice si a sindicatelor. Partidul Comunist, Ecologistii, Noua Fronta Populara si alte organizatii, inclusiv numeroase asociatii precum Planificarea Familiala si Attac, s-au alaturat apelului la proteste. Desi Partidul Socialist nu a anuntat oficial participarea, sectiuni locale ale formatiunii si-au exprimat sustinerea pentru miscarile din diferite orase.

Nemultumiri fata de ignorarea rezultatului electoral

Liderii opozitiei au criticat vehement numirea lui Barnier, considerand-o o „dubla negare” a vointei electoratului. Manuel Bompard, coordonator al partidului Insoumis, a subliniat ca Noua Fronta Populara a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegeri, in timp ce partidul lui Barnier a avut doar 6,5% din voturi si 40 de deputati in Adunarea Nationala. „Aceasta negare a democratiei este inacceptabila”, a declarat Bompard, anuntand ca va sustine o motiune de cenzura impotriva noului guvern.

Majoritatea francezilor considera ca Macron ignora votul popular

Conform unui sondaj recent publicat de cotidianul conservator Le Figaro, 74% dintre francezi considera ca presedintele Macron nu a tinut cont de rezultatele electorale atunci cand a facut aceasta numire. Intre timp, Michel Barnier s-a intalnit cu predecesorul sau, Gabriel Attal, care acum conduce grupul parlamentar al partidului prezidential. Attal a subliniat ca va fi deschis la compromisuri cu alte forte politice, dar a avertizat ca fara sprijinul formatiunii sale, nicio initiativa nu va avea succes.

Barnier sub presiune politica

Liderul partidului Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, a avertizat ca Barnier va fi „sub supraveghere”. Bardella a declarat ca premierul trebuie sa integreze temele partidului sau in actiunile guvernului, subliniind importanta RN, care detine 143 de deputati in Adunarea Nationala. „Viata politica nu mai poate functiona fara partidul nostru”, a spus Bardella.

Primul pas ca premier: vizita intr-un spital din Paris

In timp ce negocierile pentru formarea noului guvern continua, Michel Barnier a ales sa isi inceapa mandatul printr-o vizita la spitalul Necker din Paris, unde s-a intalnit cu personalul medical pentru a discuta despre nevoile din sectorul sanitar. Aceasta actiune subliniaza dorinta sa de a asculta si de a reuni oamenii, o abordare care i-a castigat reputatia de bun mediator.

Provocari majore in Parlament

Cu o majoritate fragila in Parlament, Barnier se confrunta cu perspectiva unei motiuni de cenzura, pentru care Noua Fronta Populara a anuntat deja sprijinul celor 193 de deputati din alianta. Pe de alta parte, Rassemblement National ar putea juca un rol decisiv cu cei 126 de alesi ai sai, oferind sau retragand sprijinul in functie de circumstante. In acelasi timp, partidul Les Républicains, care detine 47 de locuri, a cerut un program politic clar care sa raspunda preocuparilor francezilor inainte de a oferi sprijinul sau.

Noul sef de cabinet: Jerome Fournel

Pentru a gestiona aceste provocari, Barnier l-a numit pe Jerome Fournel ca sef de cabinet. Fost director general al Finantelor Publice, Fournel este cunoscut pentru relatiile sale excelente cu Elysee si pentru expertiza sa in gestionarea bugetului si negocierile cu Bruxelles, intr-o perioada in care Franta se confrunta cu procedura pentru deficit excesiv.

Aceasta perioada de tranzitie politica pune la incercare capacitatea lui Michel Barnier de a mentine stabilitatea guvernamentala in contextul unui peisaj politic extrem de fragmentat.

Vezi si: Notar Dorohoi.

Cautari asemanatoare: Proteste masive in Franta impotriva numirii lui Michel Barnier ca prim-ministru.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️