Razboiul cloud intre Google si Microsoft in Europa: Google acuza Microsoft de practici anticoncurentiale
Razboiul cloud intre Google si Microsoft in Europa: Google acuza Microsoft de practici anticoncurentiale - Competitia dintre Google si Microsoft pe piata serviciilor de cloud computing din Europa a atins noi cote, odata cu depunerea unei plangeri oficiale de catre Google la Comisia Europeana. Gigantul din Mountain View acuza Microsoft de limitarea concurentei prin impunerea unor conditii restrictive care forteaza clientii sa utilizeze serviciile de cloud ale platformei Azure, in detrimentul altor optiuni.
Conform plangerii, Microsoft ar utiliza pachetele sale de software si pozitia dominanta pe piata sistemelor de operare pentru a lega clientii de propria platforma de cloud, Azure, impiedicand astfel migrarea libera catre alte servicii concurente. Google sustine ca termenii de licentiere impusi de Microsoft fac dificila migrarea sarcinilor de lucru catre alti furnizori, precum Google Cloud sau Amazon Web Services (AWS).
Google solicita interventia rapida a Comisiei Europene
In cadrul unei conferinte de presa, Amit Zavery, vicepresedinte Google Cloud, si Tara Brady, presedinte Google Cloud pentru regiunea EMEA, au explicat ca „piata serviciilor de cloud din Uniunea Europeana se afla la un punct de cotitura” si ca „este necesar sa se actioneze rapid pentru a asigura deschiderea si transparenta acesteia”.
Google a subliniat ca, potrivit unui studiu McKinsey, doua treimi dintre companii au migrat mai putin de jumatate din sarcinile lor de lucru in cloud. In momentul in care vor decide sa faca aceasta tranzitie, restrictiile impuse de Microsoft ar putea limita optiunile disponibile pentru clienti.
Acuzarea Microsoft de practici anticoncurentiale
Zavery a evidentiat faptul ca Microsoft ar fi inceput sa aplice aceste practici inca din 2019, atunci cand a realizat schimbari semnificative in termenii de licentiere. Aceste modificari impun clientilor fie sa achizitioneze licente la preturi mult mai mari pentru a-si putea rula software-ul pe alte platforme cloud, fie sa migreze direct pe Azure, solutia interna a Microsoft. Intr-un exemplu concret, Zavery a mentionat o crestere de pret de 400% pentru software-ul Microsoft atunci cand acesta este utilizat pe platforme concurente precum Google Cloud sau AWS.
Google a adus in discutie si riscurile legate de securitate si fiabilitate, acuzand Microsoft de vulnerabilitati semnificative. Un exemplu oferit este incidentul din iulie 2024, cand o actualizare software a cauzat intreruperi majore la nivel global pentru utilizatorii de Windows.
Precedente si alte plangeri impotriva Microsoft
Aceasta nu este prima data cand Microsoft este acuzata de abuz de pozitie dominanta. In 2022, grupul european de furnizori de servicii cloud, CISPE, din care face parte si Amazon Web Services, a formulat o plangere similara. Desi cele doua parti au ajuns la un acord, Google a criticat aceasta intelegere, considerand-o insuficienta pentru a rezolva problemele fundamentale de pe piata.
Alte companii europene, cum ar fi OVHcloud din Franta, Nextcloud din Germania si Aruba din Italia, au depus, de asemenea, plangeri impotriva Microsoft, sustinand ca gigantul tehnologic profita de pozitia sa dominanta pentru a dezavantaja concurenta, iar Comisia Europeana a inceput o ancheta preliminara in mai 2023.
Ce urmeaza?
Comisia Europeana urmeaza sa analizeze plangerea Google si sa decida daca va deschide o ancheta formala. Aceasta ar putea deschide un nou front antitrust pentru Microsoft, care deja se confrunta cu presiuni din partea autoritatilor europene.
Microsoft a raspuns acuzatiilor prin intermediul unui purtator de cuvant, subliniind ca a rezolvat anterior probleme similare cu alti furnizori europeni de cloud si ca se asteapta ca plangerea Google sa nu aiba succes. „Ne asteptam ca Google sa nu reuseasca sa convinga Comisia Europeana, dupa cum nu a reusit sa convinga companiile europene”, a declarat purtatorul de cuvant al Microsoft.
Razboiul pe piata cloud computing-ului continua, cu impact asupra inovatiilor si veniturilor substantiale pe care acest sector le genereaza pentru Microsoft. Pe langa Comisia Europeana, si Autoritatea pentru Concurenta si Piete din Regatul Unit urmareste indeaproape evolutiile din acest sector.
Vezi si: Google integreaza Internet Archive pentru a conserva site-urile web disparute.
Cautari asemanatoare: Razboiul cloud intre Google si Microsoft in Europa: Google acuza Microsoft de practici anticoncurentiale.
© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Share tweetPublicitate
Tags
Newsletter
Pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi news