Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Referendum Moldova 2024: victoria pro-UE confirmata, Maia Sandu in turul doi al alegerilor prezidentiale

Publicat pe 21 Octombrie 2024
Referendum Moldova 2024: victoria pro-UE confirmata, Maia Sandu in turul doi al alegerilor prezidentiale

Referendum Moldova 2024: victoria pro-UE confirmata, Maia Sandu in turul doi al alegerilor prezidentiale - Republica Moldova continua sa oscileze intre influentele europene si presiunile rusesti, pe fondul unor alegeri prezidentiale disputate si a unui referendum constitutional privind aderarea la Uniunea Europeana. Desi presedinta pro-europeana Maia Sandu a obtinut un avantaj in alegeri, nu a reusit sa castige din primul tur, iar suspiciunile de interferente externe raman un subiect fierbinte atat la Chisinau, cat si la Bruxelles.

Referendumul pentru UE: victoria "da"-ului consolidata de diaspora

Alegerile din Moldova au scos in evidenta din nou diviziunile politice si sociale din tara. Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeana a fost marcat de incertitudine pe tot parcursul noptii, primele proiectii indicand o victorie a taberei "nu". Totusi, in dimineata zilei de astazi, cu majoritatea sectiilor de votare numarate (2.200 din 2.219), victoria taberei "da" a fost confirmata matematic: 50,31% dintre alegatori au optat pentru apropierea de Europa. Diaspora a jucat un rol decisiv, contribuind masiv la inclinarea balantei in favoarea integrarii europene.

Alegeri prezidentiale: Maia Sandu merge in turul doi

In paralel, rezultatele preliminare ale alegerilor prezidentiale arata ca niciun candidat nu a obtinut majoritatea necesara pentru a castiga din primul tur. Maia Sandu, actualul presedinte si candidata pro-europeana, a obtinut aproximativ 42% din voturi, fiind urmata de principalul sau contracandidat, socialistul Alexandr Stoianoglo, cu 26%. Turul doi, programat pentru 3 noiembrie, va decide cine va conduce tara in urmatorii ani, intr-un context geopolitic tot mai tensionat.

Relatii tensionate cu Rusia: acuzatii de interferenta

Relatiile dintre Moldova si Rusia s-au deteriorat considerabil in ultimii ani, in special dupa solicitarea oficiala a Chisinaului de a adera la Uniunea Europeana, in urma razboiului din Ucraina. Presedinta Maia Sandu a acuzat direct Moscova de incercari de destabilizare a tarii printr-o serie de actiuni menite sa submineze procesul electoral. Sandu a vorbit despre „grupuri criminale” care, in colaborare cu „forte straine ostile”, au incercat sa cumpere sute de mii de voturi pentru a impiedica Moldova sa continue pe drumul sau european.

„Avem dovezi clare ca aceste grupuri intentionau sa cumpere 300.000 de voturi, o frauda de proportii fara precedent”, a declarat Sandu, subliniind gravitatea situatiei. in ultimele saptamani, autoritatile moldovene au anuntat numeroase arestari in cadrul unor investigatii privind finantarea ilegala a grupurilor pro-ruse si raspandirea de stiri false.

Reactia Uniunii Europene: „Interferente rusesti fara precedent”

Bruxelles-ul a reactionat rapid la acuzatiile venite din Moldova, exprimand ingrijorari serioase cu privire la influentele externe asupra procesului electoral. „Am observat interferente si intimidari fara precedent din partea Rusiei, menite sa destabilizeze procesele democratice din Republica Moldova”, a declarat Peter Stano, purtator de cuvant al Comisiei Europene. UE asteapta acum raportul oficial al OSCE pentru a emite o pozitie oficiala, dar si-a reafirmat sprijinul pentru aderarea Moldovei la Uniune.

Kremlinul respinge acuzatiile si cere dovezi

De cealalta parte, Rusia a respins ferm acuzatiile de ingerinta. Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a cerut ca autoritatile moldovene sa prezinte dovezi concrete pentru afirmatiile lor. In plus, Peskov a acuzat o „anomalie” in numaratoarea voturilor, mentionand ca, in ultimele ore, a fost observata o crestere suspecta a preferintelor pentru Maia Sandu si pentru tabara "da" in referendumul pentru UE.

Concluzii: alegerile din Moldova reflecta inca o data diviziunile profunde din societate, unde dorinta de integrare europeana se ciocneste de influentele rusesti. In timp ce victoria taberei pro-UE in referendum este acum sigura, turul doi al alegerilor prezidentiale va fi decisiv pentru viitorul politic al tarii. Autoritatile moldovene se confrunta nu doar cu provocari interne, ci si cu presiuni geopolitice externe, care influenteaza profund directia pe care tara o va urma in anii ce vin.

Vezi si: Practici necinstite in comertul ambulant cu fructe si legume.

Cautari similare populare: Referendum Moldova 2024: victoria pro-UE confirmata, Maia Sandu in turul doi al alegerilor prezidentiale.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️