Romania se confrunta cu un deficit bugetar record de 120 miliarde lei
Romania se confrunta cu un deficit bugetar record de 120 miliarde lei - Deficitul bugetar al Romaniei va depasi pragul de 120 de miliarde de lei, conform ultimelor prognoze, ceea ce ar putea conduce la majorarea taxelor in 2025, avertizeaza economistii. In ciuda faptului ca statul continua sa cheltuiasca mai mult decat poate colecta, Guvernul a aprobat recent o noua impartire a fondurilor care va spori alocarile pentru sectoare esentiale precum sanatatea, transporturile si educatia, dar va reduce bugetele unor institutii, inclusiv cele ale Guvernului si Senatului.
Deficitul, estimat la 7% din PIB, echivalentul a 123 de miliarde de lei, depaseste cu mult atat prognozele initiale ale Guvernului, cat si pragul de 3% acceptat de Uniunea Europeana. In acest context, oficialii romani incearca sa obtina o derogare de la Bruxelles pentru o perioada de sapte ani. In cazul in care aceasta derogare nu va fi acordata, Romania risca sa piarda fonduri europene.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a recunoscut ca deficitul bugetar este in crestere din cauza investitiilor masive: „Evident ca, la acest nivel record de investitii, creste si deficitul bugetar”. Pe de alta parte, economistii avertizeaza ca, in ciuda cheltuielilor ridicate, economia Romaniei a crescut cu doar 2,8%, mult sub asteptarile initiale de 3,4%. Unele institutii financiare estimeaza o crestere economica si mai redusa, intre 1% si 2%, pe fondul performantelor slabe din industrie si agricultura.
Profesorul Mihai Roman de la Academia de Studii Economice subliniaza ca veniturile statului nu vor putea tine pasul cu cheltuielile, ceea ce va duce la depasirea tintei de deficit. In acest context, analistii financiari considera ca majorarea taxelor este inevitabila. Adrian Codirlasu, vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari, avertizeaza ca „in 2025 riscam sa crestem fiscalitatea - TVA-ul si impozitele pe proprietate vor fi probabil majorate, iar impozitarea salariilor ar putea creste suplimentar”.
In ciuda acestor avertismente, ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a negat intentia de a introduce impozitul progresiv, sustinand ca Romania va mentine cota unica de impozitare, care „incurajeaza munca”. Totusi, economistii Consiliului Fiscal estimeaza ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% din PIB, cel mai ridicat nivel de la pandemia de COVID-19 incoace, iar agentia de rating Fitch avertizeaza ca Romania risca sa aiba cel mai mare deficit din Uniunea Europeana.
In acest context, Romania se confrunta si cu posibilitatea retrogradarii ratingului de tara, ceea ce ar descuraja investitorii si ar majora costurile de imprumut pentru stat.
Vezi si: Franciza ce este.
Cautari asemanatoare: Romania se confrunta cu un deficit bugetar record de 120 miliarde lei.
© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Share tweetPublicitate
Tags
Newsletter
Pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi news