Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Romania sprijina Republica Moldova cu energie electrica si gaze naturale

Publicat pe 2 Ianuarie 2025
Romania sprijina Republica Moldova cu energie electrica si gaze naturale

Romania sprijina Republica Moldova cu energie electrica si gaze naturale - Romania continua sa-si consolideze rolul de partener strategic pentru Republica Moldova in domeniul energetic, furnizand electricitate si gaze naturale pe baze comerciale, dar numai dupa satisfacerea nevoilor interne. Aceasta abordare a fost subliniata de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, intr-o declaratie menita sa combata dezinformarile din spatiul public.

Exporturile de energie electrica si gaze naturale catre Republica Moldova se fac conform legislatiei, pe principii comerciale, dupa ce Romania isi acopera integral propriul consum. Este un gest de solidaritate, dar si o datorie morala fata de fratii nostri de peste Prut”, a explicat Burduja, miercuri, intr-o postare pe Facebook.

Independenta energetica – prioritate strategica pentru Romania

In contextul in care fluxurile de gaze rusesti nu mai tranziteaza Ucraina, ministrul a evidentiat importanta independentei energetice: „Rusia a folosit energia ca instrument de santaj timp de decenii. Libertatea si securitatea unei tari nu pot exista fara independenta energetica. Cei care inca viseaza la «gazul ieftin» rusesc ar trebui sa inteleaga ca libertatea nu are pret.”

Burduja a transmis un mesaj de optimism pentru anul 2025, subliniind dorinta de a face pasi hotarati pentru consolidarea sectorului energetic romanesc.

Masuri concrete pentru sprijinirea Republicii Moldova

In fata problemelor generate de intreruperea livrarii gazelor rusesti catre centrala de la Cuciurgan, care a lasat Republica Moldova cu un deficit de 600 MW de energie electrica, Romania a intervenit prompt. Potrivit ministrului, NuclearElectrica a incheiat un contract pentru livrarea a 100 MW in banda catre Moldova. In plus, exista discutii cu OMV Petrom pentru alocarea a inca 100 MW de la centrala pe gaz de la Brazi si cu Complexul Energetic Oltenia pentru suplimentarea cu 100-200 MW.

Pe partea tehnica, capacitatea maxima de export de energie electrica din Romania catre Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcanesti-Isaccea (400 kV) si de 115 MW prin cele patru linii de 110 kV care traverseaza Prutul. Mai mult, Republica Moldova a reusit sa creasca aceasta capacitate transfrontaliera la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnica, confirmat de ENTSO-E.

Situatia gazelor naturale – complet sub control

Pe segmentul gazelor naturale, Burduja a oferit asigurari ca Republica Moldova dispune de cantitati suficiente pentru a-si acoperi consumul, inclusiv in perioadele de varf din sezonul rece. Stocurile comerciale si de urgenta din depozitele din Romania depasesc 70 de milioane Nm³, iar interconectorul Iasi-Ungheni are o capacitate de 6,1 milioane m³/zi, suficienta pentru a acoperi intreg consumul dintre Prut si Nistru.

Combaterea dezinformarii si angajamentul fata de Republica Moldova

Ministrul Energiei a reiterat faptul ca exporturile catre Republica Moldova se fac in conditii strict legale, pe baze comerciale, si numai in limita volumelor disponibile dupa acoperirea necesarului intern. In acelasi timp, Burduja a subliniat solidaritatea Romaniei fata de Republica Moldova: „Fratii in veci vor fi frati. Menirea noastra este de a fi impreuna si de a merge inainte, impreuna cu Europa.”

Aceste declaratii vin pe fondul unor provocari geopolitice si energetice semnificative, demonstrand angajamentul Romaniei de a sprijini Republica Moldova in aceasta perioada dificila.

Vezi si: Ce este Generatia Z.

Cautari similare populare: Romania sprijina Republica Moldova cu energie electrica si gaze naturale.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️