Spania propune o lege pentru combaterea stirilor false distribuite de influenceri online
Spania propune o lege pentru combaterea stirilor false distribuite de influenceri online - Guvernul Spaniei propune un proiect legislativ care ar putea schimba modul in care informatia circula pe retelele sociale. Utilizatorii cu peste 100.000 de urmaritori pe o platforma sau 200.000 pe mai multe platforme ar putea fi obligati sa rectifice stirile false sau inexacte pe care le distribuie, o masura descrisa de ministrul Justitiei, Félix Bolaños, ca un pas necesar pentru protejarea democratiei.”
O initiativa pentru „utilizatorii de relevanta speciala”
Conform publicatiei El Mundo, proiectul de lege vizeaza asa-numitii „utilizatori de relevanta speciala”, persoane a caror influenta online rivalizeaza cu cea a institutiilor media traditionale. Bolaños a explicat ca reglementarea propusa face parte dintr-un Plan de actiune pentru democratie, destinat combaterii dezinformarii online. „Facem viata mai dificila pentru cei care raspandesc stiri false, ceea ce este un castig pentru democratie”, a declarat Bolaños.
Noua reglementare ar introduce si un mecanism prin care cetatenii ar putea solicita rectificarea publica a informatiilor care ii afecteaza, similar cu normele aplicabile mass-mediei conventionale in cazuri de defaimare.
Critici si precautii din partea expertilor
Carlos Hernández-Echaverría, director adjunct al organizatiei spaniole de fact-checking Maldita, a avertizat ca proiectul este inca in faza de propunere si ca detaliile implementarii raman neclare. Intr-o declaratie pentru Sky TG24, acesta a subliniat ca, desi initiativa recunoaste importanta utilizatorilor digitali in diseminarea informatiilor, „nu ar trebui sa avem asteptari nerealiste”.
„In legislatia spaniola, dreptul la rectificare permite persoanelor afectate direct sa ceara corecturi, dar aplicarea acestuia pentru a proteja publicul larg de dezinformare este complicata”, a explicat Hernández-Echaverría.
De ce este necesara schimbarea
Proiectul reflecta recunoasterea de catre guvernul spaniol a faptului ca platformele digitale au devenit principala sursa de informatie pentru o mare parte a publicului. Conform unui comunicat oficial, reglementarea actuala nu mai este adecvata in contextul noilor realitati tehnologice si al provocarilor generate de discursurile de ura si stirile false.
„Trebuie sa adaptam normele juridice la modul in care oamenii consuma informatii astazi”, se arata in raportul guvernului spaniol, citat de The Guardian.
Libertatea de exprimare si responsabilitatea platformelor
O alta problema ridicata de experti este echilibrul dintre combaterea dezinformarii si protejarea libertatii de exprimare. „Desi ar fi ideal ca platformele digitale sa actioneze din considerente etice, aceasta abordare nu a functionat pana acum. Uniunea Europeana a facut progrese in reglementarea platformelor mari, dar trebuie sa vedem cum vor fi implementate noile norme pentru a evalua impactul lor”, a mai spus Hernández-Echaverría.
Concluzie: desi masura propusa de guvernul spaniol este un pas curajos pentru combaterea dezinformarii, ea vine cu provocari legate de implementare si de respectarea drepturilor fundamentale. Ramane de vazut daca aceasta initiativa va putea stabili un precedent eficient sau daca va intampina obstacole insurmontabile in procesul de adoptare legislativa.
Aceasta dezbatere reitereaza importanta educatiei media si a unui cadru legislativ international care sa responsabilizeze nu doar utilizatorii, ci si platformele digitale.
Vezi si: Anvelope Suceava.
Cautari similare populare: Spania propune o lege pentru combaterea stirilor false distribuite de influenceri online.
© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Share tweetPublicitate
Tags
Newsletter
Pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi news