Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Summitul de la Paris. Liderii UE discuta viitorul Ucrainei si securitatea europeana in contextul negocierilor SUA-Rusia

Publicat pe 18 Februarie 2025
Summitul de la Paris. Liderii UE discuta viitorul Ucrainei si securitatea europeana in contextul negocierilor SUA-Rusia

Summitul de la Paris. Liderii UE discuta viitorul Ucrainei si securitatea europeana in contextul negocierilor SUA-Rusia - In data de 17 februarie 2025, liderii principalelor natiuni europene s-au reunit la Paris, intr-un summit informal convocat de presedintele francez Emmanuel Macron, pentru a discuta despre securitatea europeana si situatia din Ucraina. Aceasta intalnire a avut loc in contextul in care presedintele american Donald Trump a initiat negocieri directe cu Rusia, excludand atat Ucraina, cat si aliatii europeni, generand ingrijorari cu privire la influenta si rolul Europei in procesul de pace.

Participantii la summit

La reuniunea de la Palatul Elysee au participat lideri din Franta, Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Spania, Olanda si Danemarca. De asemenea, au fost prezenti presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, presedintele Consiliului European, Antonio Costa, si secretarul general al NATO, Mark Rutte. Este de remarcat absenta unor tari direct afectate de conflict, precum Romania si statele baltice, ceea ce a generat nemultumiri in randul acestora.

Contextul reuniunii

Summitul a fost convocat pe fondul anuntului presedintelui Trump privind initierea unor negocieri de pace cu Rusia, fara implicarea Europei sau a Ucrainei. Aceasta decizie a starnit temeri in randul liderilor europeni cu privire la posibilitatea incheierii unui acord care sa nu reflecte interesele si securitatea continentului european.

Discutiile si pozitiile liderilor europeni

In cadrul summitului, au fost abordate teme esentiale precum posibila desfasurare a unor trupe de mentinere a pacii in Ucraina si necesitatea cresterii cheltuielilor pentru aparare la nivel european. Cu toate acestea, au existat divergente semnificative intre lideri cu privire la aceste subiecte.

Germania

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat ca discutiile privind trimiterea de trupe in Ucraina sunt "complet premature" si ca este esential ca orice acord de pace sa fie acceptat de Ucraina, fara a-i fi impus.

Regatul Unit

Premierul britanic Keir Starmer a subliniat necesitatea unui acord de pace durabil si a evidentiat importanta unei garantii de securitate din partea SUA pentru a descuraja eventuale agresiuni viitoare din partea Rusiei. De asemenea, Starmer a mentionat ca Marea Britanie este pregatita sa trimita trupe de mentinere a pacii in Ucraina, daca este necesar.

Italia

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a exprimat rezerve fata de formatul restrans al summitului, considerand ca excluderea unor tari direct afectate de conflict nu este oportuna. De asemenea, Meloni a subliniat importanta implicarii Statelor Unite in procesul de pace si a exprimat scepticism fata de ideea desfasurarii de trupe europene in Ucraina, considerand aceasta optiune drept complexa si, posibil, ineficienta.

Spania

Premierul spaniol Pedro Sanchez a accentuat necesitatea implicarii Ucrainei si a Uniunii Europene in negocierile de pace cu Rusia, pentru a asigura o pace durabila si justa. Sanchez a subliniat ca lupta Ucrainei reprezinta si apararea modelului european de convietuire si a reiterat angajamentul Spaniei de a creste cheltuielile pentru aparare la 2% din PIB.

Polonia

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a evidentiat importanta implicarii tuturor aliatilor NATO in procesul de pace si a subliniat ca nu pot fi luate decizii fara participarea Ucrainei. Tusk a accentuat necesitatea unei coordonari stranse intre aliati pentru a asigura securitatea europeana.

Franta

Presedintele francez Emmanuel Macron a convocat summitul cu scopul de a consolida unitatea europeana si de a dezvolta o strategie comuna in fata negocierilor dintre SUA si Rusia. Macron a subliniat necesitatea ca Europa sa isi asume un rol mai activ in garantarea securitatii proprii si a propus cresterea cheltuielilor pentru aparare la nivel european.

Uniunea Europeana si NATO

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ca securitatea Europei se afla "intr-un moment de cotitura" si a facut apel la o reactie urgenta, subliniind necesitatea cresterii investitiilor in aparare. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat ca Europa este pregatita sa preia initiativa in oferirea de garantii de securitate pentru Ucraina si a subliniat importanta implicarii SUA in sprijinirea acestor eforturi.

Reactii internationale si perspective

Absenta unor tari precum Romania si statele baltice de la summit a generat nemultumiri. Ministrul de Externe al Romaniei, Emil Hurezeanu, a explicat ca Polonia reprezinta si interesele Romaniei si ale tarilor baltice in cadrul acestei reuniuni, subliniind ca exista un mandat tacit de reprezentare.

Vezi si: Vulcanizare auto Suceava.

Cautari similare populare: Summitul de la Paris. Liderii UE discuta viitorul Ucrainei si securitatea europeana in contextul negocierilor SUA-Rusia.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️