Variola maimutelor in Africa: 10 milioane de vaccinuri necesare
Variola maimutelor in Africa: 10 milioane de vaccinuri necesare - Epidemia de mpox din Africa genereaza o reactie rapida din partea Uniunii Europene, care va dona peste 175.000 de doze de vaccin pentru a sprijini lupta impotriva bolii. In paralel, Organizatia Mondiala a Sanatatii analizeaza daca aceasta situatie poate fi clasificata drept urgenta sanitara de importanta internationala.
Africa se confrunta cu o criza sanitara majora cauzata de cresterea rapida a cazurilor de variola maimutei, cunoscuta acum sub denumirea de mpox. Africa Centres for Disease Control and Prevention a declarat marti, 13 august, stare de urgenta sanitara si a solicitat ajutor international pentru a asigura 2 milioane de doze de vaccinuri. Uniunea Europeana a raspuns prompt, prin Autoritatea pentru Pregatirea si Raspunsul la Urgentele Sanitare (Hera) a Comisiei Europene, anuntand achizitionarea si donarea a 175.420 de doze de vaccin MVA-BN. Acest vaccin este singurul aprobat atat de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA), cat si de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) pentru tratarea variolei.
In paralel, comitetul de urgenta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-a reunit pentru a evalua gravitatea situatiei si a stabili daca aceasta poate fi considerata o urgenta sanitara publica de importanta internationala (PHEIC), o decizie cruciala ce urmeaza sa fie anuntata in curand.
Colaborare UE-Africa CDC
In completarea donatiei UE, compania farmaceutica Bavarian Nordic va oferi inca 40.000 de doze de vaccin, care vor fi de asemenea distribuite prin intermediul Hera. Vaccinurile vor fi alocate regiunilor afectate in functie de necesitati, iar Africa CDC colaboreaza cu Hera pentru a extinde accesul la diagnosticare si secventierea virusului in intreaga regiune. In acest sens, este prevazuta o finantare de 3,5 milioane de euro pentru inceputul toamnei.
Ingrijorari OMS privind evolutia epidemiei
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a evidentiat gravitatea situatiei in discursul sau de deschidere, subliniind ca in Republica Democratica Congo, mpox este raportat de peste un deceniu. Anul acesta, numarul de cazuri a depasit deja totalul anului trecut, cu peste 14.000 de infectii si 524 de decese raportate. Un motiv major de ingrijorare este raspandirea rapida a unei noi tulpini a virusului, Clade 1b, care se propaga in principal prin retelele sexuale si a fost detectata recent in patru tari vecine - Burundi, Kenya, Rwanda si Uganda - unde boala nu fusese raportata anterior.
Raspandirea diverselor tulpini ale virusului
Situatia este complicata si de prezenta mai multor tulpini ale virusului, fiecare cu moduri de transmitere si niveluri de risc diferite. „Avem de-a face cu diverse epidemii de clade diferite, in tari diferite, cu moduri de transmitere diferite si niveluri de risc diferite”, a subliniat Ghebreyesus. In acest context, OMS a elaborat un plan de raspuns pentru Africa, ce necesita o investitie initiala de 15 milioane de dolari, din care 1,45 milioane au fost deja alocate.
OMS a solicitat, de asemenea, producatorilor de vaccinuri sa aplice pentru includerea vaccinurilor anti-mpox pe lista de utilizare in situatii de urgenta, ceea ce ar putea accelera accesul la vaccinuri pentru tarile cu venituri mici si ar facilita achizitionarea acestora de catre organizatii internationale precum Gavi si Unicef.
Vezi si: Test revolutionar pentru diagnosticarea Alzheimerului.
Cautari asemanatoare: Variola maimutelor in Africa: 10 milioane de vaccinuri necesare
© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Share tweetPublicitate
Tags
Newsletter
Pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi news