Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

8 Martie, Ziua Internationala a Femeii

Publicat pe 7 Martie 2023
8 Martie, Ziua Internationala a Femeii

8 Martie, Ziua Internationala a Femeii - De ce se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii pe 8 martie: istorie, origine si semnificatie.

Ziua Femeii, sau Ziua Internationala a Drepturilor Femeii, este sarbatorita pe 8 martie īn fiecare an. A fost īnfiintata nu numai īmpotriva violentei si discriminarii, ci si pentru a comemora realizarile sociale, economice si politice. Sa aflam mai bine de ce se sarbatoreste aceasta zi, care sunt originile si simbolurile asociate cu aniversarea.

Ziua Femeii este sarbatorita pe 8 martie

Ziua Internationala a Femeii a fost instituita pentru a sarbatori realizarile femeilor īn ceea ce priveste drepturile sociale si economice. Īn acelasi timp, este si o zi simbolica īn care sa reflectam asupra discriminarii si violentei bazate pe gen care afecteaza si astazi femeile din īntreaga lume. Originile aniversarii dateaza de la īnceputul secolului al XX-lea: ele pot fi urmarite īn mod specific pāna la tragedia din 1911, cānd un incendiu īntr-o fabrica de textile din New York a ucis 146 de persoane (123 de femei si 23 de barbati). Data de 8 martie a fost aprobata doar īn cadrul celei de-a doua Conferinte a Femeilor Comuniste, desfasurata la Moscova īn 1921. Apoi, Ziua Internationala a Femeii a fost oficializata īn 1977 de catre Organizatia Natiunilor Unite.

Originile Zilei Femeii: de ce este sarbatorita pe 8 martie

Nasterea Zilei Internationale a Femeii īsi are radacinile īnca din 1907, cānd la Stuttgart a avut loc cel de-al VII-lea Congres al Internationalei a II-a Socialiste īn care, pe lānga problemele legate de colonialism si de posibilitatea unui razboi european, problema femeilor si de vot universal. Un an mai tārziu, īn februarie 1908, socialista Corinne Brown a coordonat Conferinta Partidului Socialist de la Chicago, deschisa tuturor femeilor, īn care temele principale erau exploatarea muncii femeilor, discriminarea sexuala si dreptul de vot.

Acea adunare a intrat īn istorie cu numele de Women's Day si, desi nu a obtinut un succes imediat, a determinat Partidul Socialist American sa dedice ultima duminica a lunii februarie 1909 organizarii unei manifestatii īn favoarea dreptului de vot al femeii.

Propunerea a fost acceptata īn 1910 īn timpul Conferintei Internationale a Femeilor Socialiste, dar, pāna īn 1921, tarile individuale au ales zile diferite pentru sarbatoare. Numai īn timpul celei de-a doua Conferinte a Femeilor Comuniste, desfasurata la Moscova īn 1921, a fost aprobata o data unica pentru ziua femeii, pentru a comemora manifestatia femeilor īmpotriva tarismului de la Sankt Petersburg din 8 martie 1917. Cu toate acestea, 8 martie a fost oficializata de catre Natiunile Unite abia īn 1977.

Istoria falsa a incendiului fabricii

Īn ceea ce priveste nasterea Zilei Femeii, se face adesea referire la un episod dramatic: incendiul fabricii Triangle, care a avut loc la New York pe 25 martie 1911 īn care si-au pierdut viata 123 de femei. Evenimentul a avut un puternic ecou social si politic si, ulterior, au fost adoptate noi legi privind siguranta muncii. Cu toate acestea, nu din acest eveniment īsi are originea Ziua Femeii: ar fi o denaturare a memoriei istorice din cauza izolarii Rusiei si a miscarii comuniste, precum si a evenimentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, care au determinat ca adevaratele origini ale evenimentului sa se piarda. Dupa razboi, au īnceput astfel sa circule zvonuri false, potrivit carora 8 martie ar comemora moartea a sute de muncitoare īn incendiul unei inexistente fabrici de camasi Cotton, care a avut loc īn 1908 la New York, facānd poate confuzie cu incendiul fabricii Triangle din 1911.

De ce se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii: semnificatie

Sensul acestei aniversari este de a aminti si de a recunoaste realizarile economice, sociale si politice ale femeilor. Cu ocazia zilei de 8 martie, de fapt, vorbim despre drepturile femeilor, istoria miscarilor feministe si evolutia conditiilor femeilor de-a lungul timpului. Cu toate acestea, emanciparea feminina este īntotdeauna o cale deschisa: īn unele tari, inegalitatea de gen este īnca foarte marcata.

Cautari asemanatoare: 8 martie, ziua internationala a femeii.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️