Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Alegeri Turcia, Kemal Kilicdaroglu principalul contracandidat al lui Erdogan

Publicat pe 8 Martie 2023
Alegeri Turcia, Kemal Kilicdaroglu principalul contracandidat al lui Erdogan

Alegeri Turcia, Kemal Kilicdaroglu principalul contracandidat al lui Erdogan - Kemal Kilicdaroglu, principalul contracandidat al lui Recep Erdogan, în cursa pentru presedintia Turciei din mai.

Alegerea a venit dupa un conflict politic din opozitie între liderul partidului Iyi, Meral Aksener, si însusi Kilicdaroglu, secretar al partidului republican Chp. Turul electoral este programat pentru 14 mai.

Secretarul partidului republican CHP, Kemal Kilicdaroglu, va fi omul ales care se va lupta cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan la urmatoarele alegeri din Turcia, programate pentru 14 mai, în ciuda cutremurului care a devastat sudul tarii în urma cu doar o luna.

Ruptura politica si apoi decizia

În ultimele ore, dupa o ruptura politica care a durat putin peste doua zile, liderul partidului Iyi, Meral Aksener, a decis sa revina la masa coalitiei celor sase partide opuse lui Erdogan, acceptând formula care contempla figura lui Kilicdaroglu ca presedinte si cea a primarilor din Ankara, Mahsur Yavas si din Istanbul, Ekrem Imamoglu în calitate de vicepresedinti, ambii membri ai partidului Chp. Aceste ultime doua nume, printre altele, erau cele pe care Aksener conta ca candidati anti-Erdogan, asupra caruia conflictul cu Kilicdaroglu a fost desavârsit si apoi recompus.

Partidele coalitiei anti-Erdogan

Pe lânga CHP al lui Kilicdaroglu, în jur de 25% conform sondajelor turcesti, si partidul Iyi al lui Aksener, cu un consens de 12%, exista si alte partide minore în coalitia care se opune lui Erdogan, inclusiv „Deva” lui Ali Babacan, în trecut ministru al Economiei cu Erdogan, partidul „Viitorul” al lui Ahmet Davutoglu, care fusese ministru de externe si prim-ministru alaturi de actualul presedinte turc, partidul Saadet coordonat de Temel Karamollaglu si în cele din urma partidul Democrat al lui Gultekin Uysal.

Cautari asemanatoare: alegeri turcia, kemal kilicdaroglu principalul contracandidat al lui erdogan.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️