Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Alegerile prezidentiale din Nigeria, castiga Bola Tinubu

Publicat pe 28 Februarie 2023
Alegerile prezidentiale din Nigeria, castiga Bola Tinubu

Alegerile prezidentiale din Nigeria, câstiga Bola Tinubu. Tinubu, candidatul partidului de guvernamânt „Congresul tuturor progresistilor” (APC), a obtinut 8,8 milioane de voturi. Opozitia a cerut anularea denuntând frauda „masiva”.

Bola Tinubu a câstigat alegerile prezidentiale din Nigeria, conform rezultatelor oficiale publicate de Comisia Electorala Nationala (INEC) a celei mai populate tari din Africa. Bola Tinubu, în vârsta de 70 de ani, fost guvernator al orasului Lagos si supranumit „nasul” pentru imensa sa influenta politica, îi va succeda actualului Muhammadu Buhari, în vârsta de 80 de ani, care demisioneaza dupa doua mandate.

Nigeria, cu o populatie de cel putin 213 milioane de locuitori, este de asteptat sa devina a treia cea mai populata tara din lume pâna în 2050, într-o Africa de Vest amenintata de o scadere a democratiei si de raspândirea violentei jihadiste.

Rezultatele

Tinubu, candidatul partidului Congresul tuturor progresistilor (PCA), aflat deja la guvernare, a obtinut 8,8 milioane de voturi, depasindu-l pe Atiku Abubakar de la Partidul Democrat al Poporului (6,9 milioane de voturi) si pe Peter Obi de la Partidul Laburist (6,1 milioane de voturi). De asemenea, a obtinut 25% din voturi în cel putin doua treimi din cele 36 de state care alcatuiesc federatia nigeriana si pe teritoriul capitalei Abuja, conditie necesara pentru a fi declarat câstigator.

Votul

Peste 87 de milioane de alegatori au fost chemati la urne sâmbata, iar votul a fost în general pasnic. Însa multi observatori au criticat întârzierile în numarare si grave defecte în transferul electronic al rezultatelor. Ieri, chiar înainte de anuntarea rezultatelor finale, opozitia a cerut anularea alegerilor, denuntând o frauda „masiva”. Inec, la rândul sau, a considerat acuzatiile „nefondate si iresponsabile”, adaugând ca candidatii sunt „liberi sa mearga în instanta” daca simt ca sunt nedreptatiti.

Cuvintele lui Bola Tinubu

"Îmi invit concurentii sa faca echipa. Aceasta este singura natiune pe care o avem", a spus Tinubu dupa victorie, adresându-se opozitiei. "Aceasta este o tara pe care trebuie sa o construim împreuna. Trebuie sa lucram în unitate”, a declarat el în fata sustinatorilor care l-au întâmpinat cu strigate de "Jagaban" ("lider") la sediul sau din Lagos, la scurt timp dupa ce victoria a fost anuntata. Tinubu a spus ca este hotarât sa atinga treapta superioara a scarii puterii, ambitia lui din toate timpurile: „E rândul meu”, a tot repetat el în timpul campaniei electorale.

Numeroase acuzatii de coruptie i-au marcat cariera, dar nu a fost niciodata condamnat si a negat întotdeauna orice fapta gresita.

Cautari asemanatoare: bola tinubu, bola tinubu noul presedinte nigeria.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️