Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Arbori pentru viata

Publicat pe 28 Februarie 2023
Arbori pentru viata

Arbori pentru viata: plantarea de copaci pe strazi poate salva orasele. Studiile stiintifice arata ca cresterea plantarii a mai multor copaci īn orase poate reduce rata mortalitatii si poate īmbunatati sanatatea publica.

Īntr-o era a temperaturilor globale īn crestere, un nou studiu sugereaza ca plantarea mai multor copaci īn orase ar putea reduce numarul de decese din cauza valurilor de caldura mari de vara. Cercetarea, publicata īn revista medicala Lancet, indica faptul ca cresterea numarului de plante ar putea ajuta la atenuarea efectelor schimbarilor climatice, care determina temperaturile din ce īn ce mai ridicate.

Copacii ar reduce decesele cauzate de valurile de caldura

Insulele de caldura urbane sunt un fenomen īn care orasele experimenteaza temperaturi mult mai calde decāt zonele rurale din jurul lor. Acest lucru se datoreaza īnlocuirii vegetatiei si a spatiilor verzi cu drumuri, parcari si cladiri care cresc caldura. Acest efect este deosebit de problematic vara, cānd gradele Celsius din orasele noastre cresc si mai multi oameni mor din cauze legate de caldura.

Studiul a fost realizat folosind date de mortalitate pe 57 de milioane de oameni din 93 de orase europene īn vara anului 2015, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date utilizabile. Descoperirile au aratat ca 6.700 de decese au fost atribuite mediului urban mai cald. Cercetatorii au estimat ca aproape 40% dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite daca acoperirea arborilor urbani ar fi crescut cu pāna la 30% (media a fost de 15%).

Plantarea mai multor copaci este un avertisment pentru orase

Autorii studiului subliniaza ca cercetarea lor s-a concentrat pe orase, mai degraba decāt pe zona urbana mai larga, deoarece aceasta include zone mai verzi si mai putin dens populate. Ei cred ca acesta este primul studiu care estimeaza riscul asociat cu insulele de caldura urbane si ia īn considerare modul īn care cresterea acoperirii arborilor ar putea combate acest lucru.

Directorul de planificare urbana, mediu si sanatate al Barcelona Institute for Global Health (Institutului de Sanatate Globala din Barcelona) si coautor al studiului, Mark Nieuwenhuijsen, a declarat ca rezultatele ar trebui sa īncurajeze planificatorii urbani si guvernele locale sa includa spatii marginite de copaci īn planurile lor de dezvoltare. Nieuwenhuijsen a subliniat ca spatiile verzi au alte beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea bolilor cardiovasculare, a dementei, a sanatatii mintale precare si a functiei cognitive īmbunatatite.

Mii de morti īn fiecare an din cauza caldurii extreme

Prin urmare, caldura are un impact profund asupra sanatatii noastre. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, caldura extrema este responsabila pentru mii de decese īn īntreaga lume īn fiecare an si este asociata cu un risc crescut de boli, inclusiv boli de inima, diabet si obezitate. Īntre 1998 si 2007, peste 160.000 de oameni ar fi murit din cauza valurilor de caldura.

De asemenea, caldura agraveaza conditiile de sanatate mintala, īmpiedica functionarea cognitiva si ne face mai agresivi. Schimbarile climatice, care sunt legate de utilizarea de catre om a combustibililor fosili, vor duce la cresterea temperaturilor. S-a observat ca multe tari din īntreaga lume au doborāt recordurile de caldura īn ultimii ani. Se preconizeaza ca aceasta tendinta va continua, iar evenimentele meteorologice extreme, inclusiv inundatiile si furtunile majore, vor creste īn consecinta atāt īn severitate, cāt si īn frecventa.

Plantarea mai multor copaci īn orase ar putea fi, prin urmare, un pas crucial īn atenuarea efectelor schimbarilor climatice si a insulelor de caldura urbane. Ar putea reduce numarul de decese din cauza temperaturilor ridicate de vara si ar putea īmbunatati sanatatea si bunastarea noastra generala. Planificatorii urbani si liderii politici ar trebui sa acorde prioritate spatiilor verzi si altor initiative pentru a combate impactul cresterii temperaturilor. Este un apel la actiuni urgente care pot face diferenta īn viitorul nostru colectiv.

Īn cartierele cu mai multi copaci mor mai putini oameni

Natura poate fi un adevarat medicament pentru corpul nostru. Nu numai ca ne ofera beneficii la nivel mental, ci si la nivel fizic. Una dintre cele mai accesibile si benefice surse ale naturii sunt copacii. Nu numai ca au un impact pozitiv asupra mediului, absorbind CO2 si reduc poluarea aerului, dar au si efecte benefice asupra sanatatii umane.

Importanta copacilor pentru cetateni si sanatate

Organizatia nonprofit Friends of Trees, care a plantat aproape 50.000 de stejari si alte specii de copaci īn orasul Portland, a oferit cercetatorilor date detaliate despre impactul plantarii copacilor īn ultimele trei decenii. Cercetatorii au folosit un model matematic pentru a elimina influenta factorilor externi, cum ar fi vārsta, venitul, nivelul de educatie si rasa, si au descoperit ca pentru fiecare 100 de copaci plantati, a existat o scadere cu un deces non-accidental pe an.

Beneficiile pentru sanatate rezultate din prezenta arborilor cresc īn timp, pe masura ce copacii devin mai mari, mai īnalti si cu ramuri din ce īn ce mai extinse, ceea ce duce la o reducere a ratei de deces a persoanelor care locuiesc īn apropiere. Cu cāt copacii sunt mai mari, cu atāt impactul asupra mortalitatii este mai mare.

Exista, asadar, mai multe motive pentru care prezenta copacilor are un impact pozitiv asupra sanatatii. Īn primul rānd, ajuta la īmbunatatirea calitatii aerului. Īn plus, cartierele marginite de copaci sunt asociate cu o activitate fizica crescuta, care are efecte benefice asupra sanatatii inimii. Īn cele din urma, prezenta copacilor are un efect relaxant si reduce stresul.

Cautari asemanatoare: arbori pentru viata, sanatatea publica, plantarea de copaci.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️