Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Banii te fac fericit

Publicat pe 20 Martie 2023
Banii te fac fericit

Banii te fac fericit - Banii aduc fericirea! Acum si stiinta o confirma. Cercetatorii de la Proceedings of the National Academy of Sciences au aratat ca cu cât câstigi mai mult, cu atât esti mai fericit, dar numai în anumite conditii..

Banii aduc fericirea? Cercetarea stiintifica pare sa fi gasit raspunsul: da! Acest lucru a fost dezvaluit de un studiu publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Curiozitatea consta, însa, în faptul ca cei doi cercetatori care l-au condus, britanicul Daniel Kahneman si americanul Matthew Killingsworth, au plecat de la teze diferite, dar au ajuns la acelasi rezultat.

Din cercetarile publicate în 2010, din teza economistului britanic Daniel Kahneman a reiesit ca gradul de fericire ar fi direct proportional cu salariul, dar doar pâna la 75 de mii de dolari (cifra dincolo de care s-ar opri cresterea fericirii). Zece ani mai târziu, în Pennsylvania, cercetatorul universitar Matthew Killingsworth a sustinut ca fericirea legata de venituri nu are limite. Noua cercetare publicata de revista stiintifica Proceedings of the National Academy of Sciences este rezultatul muncii celor doi experti împreuna.

Pentru cei mai nefericiti oameni

Limita cercetarii din 2010 a fost urmarita în incapacitatea de a masura unele nuante importante ale persoanelor intervievate: s-a descoperit ca modelul fericirii care se opreste într-un anumit prag poate fi aplicat doar acelui segment al populatiei care este mai nefericit sau nemultumit. „Medicamentul” banilor nu le poate vindeca starea de rau. Pentru acest grup, trecând de la zero la 100.000 USD, starea de bine creste mai repede decât media, pentru a se opri brusc (peste 100.000 USD).

Pentru restul populatiei

Regula generala spune însa ca nivelul de fericire ramâne proportional cu venitul anual fara nicio limita. Cercetatorii au dorit însa sa clarifice ca banii nu sunt totul, ci doar „unul dintre numerosii factori determinanti ai fericirii”. Si din nou: „Nu este secretul fericirii, dar probabil ca poate ajuta putin”. O diferenta de patru ori de venit - de exemplu - afecteaza starea de spirit de doua ori mai mult decât a fi casatorit, dar comparabila cu cea a unui weekend liber. „Exceptie fac oamenii care au o situatie financiara buna, dar sunt nefericiti. De exemplu, daca esti bogat si nefericit, mai multi bani nu te vor ajuta. Pentru toti ceilalti, mai multi bani au fost asociati cu mai multa fericire în diferite grade”, explica Killingsworth.

Studiul prin aplicatie

În cadrul studiului au fost intervievati 33.000 de muncitori americani. Pe masura ce participantii îsi desfasurau activitatile zilnice, li s-a pus o întrebare la anumite ore ale zilei prin intermediul aplicatiei pentru smartphone „Track Your Happiness: Cum te simti acum?”. Participantii au avut posibilitatea de a raspunde pe o scara care varia de la „foarte bine” la „foarte rau”. În total, cercetatorii au colectat peste 1,7 milioane de puncte de date individuale si au ajuns la concluzia ca oamenii care câstiga mai mult sunt în medie mai fericiti decât cei care câstiga mai putin.

Potrivit cercetatorilor, banii le ofera participantilor un sentiment de control asupra vietii lor. Acest lucru, la rândul sau, îi face fericiti. Asa ca banii te pot ajuta sa fii fericit, dar cu siguranta nu este singurul aspect de luat în considerare pentru a obtine bunastarea personala.

Cautari asemanatoare: banii te fac fericit, banii aduc fericirea.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️