Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Bisfenol A ce este

Publicat pe 19 Aprilie 2023
Bisfenol A ce este

Bisfenol A (BPA), ce este? Bisfenol A în alimente, alarma EFSA (European Food Safety Authority): „Daunator pentru sanatate”. Din 2018, utilizarea sa a fost interzisa în biberoane si alte recipiente pentru alimente pentru copiii cu vârsta sub trei ani. Noua doza tolerabila stabilita de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) este de 20.000 de ori mai mica.

Expunerea la bisfenol A prin alimente poate avea efecte daunatoare asupra sistemului imunitar si reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor europeni de toate grupele de vârsta. Acestea sunt concluziile unui nou studiu EFSA privind molecula utilizata în productia de recipiente pentru alimente si bauturi. De la sfârsitul anilor 1990, substanta a fost suspectata de a avea efecte adverse asupra sanatatii în urma migrarii în alimente. Din 2017 a fost clasificat în UE drept candidat pentru înlocuire, iar din 2018 utilizarea sa a fost interzisa în biberoane si alte recipiente pentru alimente pentru copiii cu vârsta sub trei ani. Din 2006, EFSA a evaluat periodic siguranta bisfenolului A, iar ultima analiza dateaza din 2015.

Prin urmare, EFSA a putut stabili noua doza zilnica tolerabila

Concluziile studiului publicat astazi, realizat prin examinarea a peste 800 de noi publicatii, permit Autoritatii sa elimine incertitudinile semnalate în urma cu opt ani, când a putut indica un aport zilnic tolerabil - adica cantitatea de substanta care poate fi ingerata zilnic pentru toata viata fara riscuri apreciabile pentru sanatate - doar temporar. În cele mai recente studii „am observat o crestere a procentului de limfocite T helper în splina”, a declarat Claude Lambré, presedintele grupului de experti EFSA privind materialele în contact cu alimentele, care „ar putea duce la dezvoltarea inflamatiei pulmonare alergice si boli autoimune”. Prin urmare, EFSA a reusit sa stabileasca noul aport zilnic tolerabil la 0,2 nanograme, înlocuind nivelul temporar anterior de 4 micrograme, per kilogram de greutate corporala pe zi: de aproximativ 20.000 de ori mai mic.

Ce este bisfenolul A si unde se gaseste?

Bisfenolul A (BPA) este o substanta chimica sintetica produsa prin reactia dintre doi fenoli si o molecula de acetona. BPA este o componenta de baza pentru productia de policarbonat, un plastic utilizat pe scara larga în fabricarea bunurilor de larg consum. De asemenea, este prezent, în special, în conserve sub forma de rasina epoxidica si în hârtiile termice ca dezvoltator de culoare.

Prezenta bisfenolului pe diferite materiale

Mai exact, se gaseste în anumite tipuri de sticle si recipiente pentru alimente, biberoane, CD-uri, DVD-uri, vesela reutilizabila din plastic, telefoane mobile, ceainice precum si diverse dispozitive medicale si jucarii. BPA poate fi prezent în materialele plastice cu codul de identificare 3 sau 7 sau formularea PC. PET-ul (polietilena tereftalat) nu contine BPA. Se gaseste, de asemenea, în captuselile interioare ale conservelor si cutiile de bauturi, precum si în placile de circuite imprimate ale dispozitivelor electronice. Se mai regaseste în bonuri, tichete de transport, bonuri bancare sau tichete de parcare si in plastice PVC (cabluri, anvelope), stabilizator în lichide de frâna, componenta în rasini pentru îngrijirea dentara.

Cautari asemanatoare: bisfenol a, bpa, bisfenol a ce este, bisfenol a in alimente.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️