Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Bluesky, noul rival al lui Twitter creat de Jack Dorsey

Publicat pe 5 Martie 2023
Bluesky, noul rival al lui Twitter creat de Jack Dorsey

Bluesky, noul rival al lui Twitter creat de Jack Dorsey - Dupa achizitionarea Twitter de catre Elon Musk, multi utilizatori se gândesc sa încerce platforme alternative. Mastodon a depasit 2 milioane de utilizatori, în timp ce Jack Dorsey fostul CEO al Twitter a prezentat versiunea beta a unei alte platforme open source.

În timp ce Elon Musk continua sa decimeze personalul Twitter, ceea ce ar putea deveni succesorul acestuia apare în lumea retelelor de socializare. Dupa ce fondatorii Instagram au anuntat crearea Artifact, fostul CEO Twitter Jack Dorsey a prezentat Bluesky. Momentan accesibila numai pe baza de invitatie, aplicatia este disponibila în versiune beta si exclusiv pentru iOS. Bluesky a început sa prinda contur în cadrul Twitter înca din 2019, anul în care Dorsey era înca în fruntea retelei de socializare Twitter, datorita unei finantari de 13 milioane de dolari. Scopul a fost clar conturat înca de la început: descentralizarea în favoarea utilizatorilor, înteleasa ca „o schimbare structurala în sine suficienta pentru a crea un ecosistem sanatos [...] prin îmbunatatirea discursului public”, se citeste pe blog. Nu prea voalat între rânduri, intentia este de a se emancipa de logica care a dus la excluderea fostului presedinte american Donald Trump.

Cum functioneaza Bluesky

Pentru a urmari planurile de descentralizare, Bluesky se bazeaza pe un protocol open source la care Dorsey lucreaza de ceva timp. Denumit Authenticated Transfer Protocol (protocol AT), acesta se bazeaza pe principiile portabilitatii contului, performantei si interoperabilitatii. Cu cuvinte simple, ar trebui sa simplifice gestionarea datelor si a algoritmilor, numiti deschisi, adica care ofera diverse optiuni utilizatorilor care sunt astfel capabili sa le controleze. Mai mult, blogul precizeaza ca pentru a preveni ca „identitatea online a unei persoane” sa fie „detinuta de companii fara raspundere fata de utilizatorii lor, protocolul AT” va permite sa „mutati contul de la un furnizor la altul fara a pierde date”.

Bluesky seamana mult cu Twitter

Interfata grafica nu arata foarte diferit de Twitter, formata dintr-un flux de albastru si nori în loc de pasari. De fapt, ca si în platforma anterioara fondata de Dorsey, utilizatorii pot crea postari de 256 de caractere (pe Twitter sunt 280) inclusiv fotografii si posibilitatea de a urmari alte persoane al caror continut îl pot distribui sau dezactiva si bloca conturile. Sunt sugerate si profiluri de care un utilizator ar putea fi interesat, iar actualizarile sunt vizibile în home page. Profilul poate fi personalizat inserând o fotografie, o biografie si un fundal, iar numerele referitoare la followers si postarile publicate sunt evidentiate. Fluxul de profil ofera împartirea între postari si raspunsuri, dar setarile avansate, cum ar fi crearea de liste, nu sunt înca disponibile. În cele din urma, nu exista posibilitatea de a trimite mesaje private. Adevarata întrebare acum este: va fi Bluesky suficient de atractiv în ciuda numeroaselor asemanari cu Twitter? Potrivit site-ului The Verge, fugind de Elon Musk ar fi un motiv suficient pentru a traversa noi tarmuri virtuale.

Dar aminteste oarecum si Mastodon

Termenul de descentralizare l-am auzit si în 2016, anul de debut al lui Mastodon. Fondata de Eugen Rochko, în vârsta de 30 de ani, s-a impus drept cea mai concreta alternativa la Twitter pentru peste 2,5 milioane de oameni. Alaturându-va lumii elefantului, deveniti parte dintr-unul sau mai multe grupuri gestionate de o organizatie sau o persoana care defineste politicile de moderare care se aplica în cadrul acesteia (pe lânga policy base care se aplica tuturor serverelor). Fiecare utilizator nu este legat de un singur server, dar poate urmari oameni sau poatea avea followers de pe alte servere, precum si posibilitatea de a crea unul de la zero. În plus, se bazeaza pe conceptul de fediverse (federate universe) care indica un set imens de site-uri diferite care pot comunica între ele, în ciuda faptului ca apartin unor furnizori diferiti. Protocolul pe care se bazeaza Mastodon este ActivityPub, similar AT-ului Bluesky, în timp ce finantarea este garantata prin crowdfunding.

Cautari asemanatoare: bluesky, bluesky noul rival twitter.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️