Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Brazilia, 5% din Rio de Janeiro va fi scufundata pana in 2050

Publicat pe 29 noiembrie 2023
Brazilia, 5% din Rio de Janeiro va fi scufundata pana in 2050

Brazilia, 5% din Rio de Janeiro va fi scufundata pana in 2050 - Acesta este un articol de blog despre situatia alarmanta a orasului Rio de Janeiro, care se confrunta cu riscul de a pierde o parte semnificativa din teritoriul sau din cauza cresterii nivelului marii. Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Federala din Rio de Janeiro, aproximativ 5% din suprafata orasului va fi sub apa pana in anul 2050, afectand peste 1,5 milioane de locuitori.

Studiul se bazeaza pe scenarii climatice elaborate de Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbari Climatice (IPCC) si analizeaza vulnerabilitatea a 16 zone costiere din Rio de Janeiro la inundatii si eroziune. Rezultatele arata ca zonele cele mai expuse sunt cele din sudul orasului, precum Copacabana, Ipanema, Leblon si Barra da Tijuca, dar si cele din centrul istoric, precum Praça XV, Cinelandia si Lapa.

Cauzele principale ale acestui fenomen sunt cresterea temperaturii globale, care determina topirea ghetarilor si dilatarea termica a apei, si subsidenta terenului, adica scaderea nivelului solului din cauza extragerii apei subterane, constructiilor grele si compactarii solului. De asemenea, un rol important il au si fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi furtunile tropicale, valurile mari si precipitatiile abundente.

Impactul asupra populatiei si infrastructurii va fi devastator. Multi oameni vor fi nevoiti sa isi paraseasca locuintele si sa se mute in alte zone mai sigure sau in afara orasului. Infrastructura vitala, cum ar fi retelele de transport, energie, apa si canalizare, va fi deteriorata sau distrusa. Patrimoniul cultural si natural al orasului, cum ar fi plajele, monumentele istorice si parcurile nationale, va fi afectat sau pierdut.

Pentru a preveni sau atenua aceste efecte negative, este nevoie de masuri urgente si coordonate la nivel local, national si international. La nivel local, autoritatile trebuie sa elaboreze planuri de adaptare la schimbarile climatice, sa investeasca in sisteme de monitorizare si alertare timpurie, sa consolideze infrastructura existenta si sa construiasca bariere de protectie. La nivel national, guvernul trebuie sa sprijine financiar si tehnic orasele vulnerabile, sa promoveze politici de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si sa stimuleze dezvoltarea sustenabila. La nivel international, este necesara o cooperare mai stransa intre statele afectate sau responsabile de schimbarile climatice, pentru a imparti costurile si beneficiile actiunilor comune.

Rio de Janeiro este un oras emblematic pentru Brazilia si pentru lume. Este un oras plin de viata, cultura si frumusete. Dar este si un oras amenintat de un viitor incert si periculos. Depinde de noi sa il salvam sau sa il lasam sa se scufunde.

Cautari asemanatoare: brazilia, 5% din Rio de Janeiro va fi scufundata pana in 2050.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️