Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Brexit, UE si Marea Britanie semneaza „Windsor Framework”

Publicat pe 28 Februarie 2023
Windsor Framework

Brexit, UE si Marea Britanie semneaza „Windsor Framework”. Acordul poarta numele de Windsor Framework. Principalele puncte sunt trei. Premierul britanic a subliniat „începutul unui nou capitol” pentru relatiile dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

Se va numi Windsor Framework si va fi acordul care va încerca sa puna capat disputelor din ultimii trei ani dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit cu privire la Irlanda de Nord. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak si presedintele Comisiei Ursula von der Leyen au semnat luni, 27 februarie, un nou acord comercial pentru a remedia problemele cauzate de Protocolul din Irlanda de Nord. Vorbind la o conferinta de presa la scurt timp dupa anunt, Sunak a descris aceasta miscare drept „începutul unui nou capitol” pentru relatiile dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

Ce se schimba cu noul acord Windsor Framework

„Am schimbat Protocolul initial” privind relatiile post-Brexit dintre Irlanda de Nord si restul Regatului Unit „si, cu acordul de astazi, vom asigura circulatia usoara a comertului în interiorul Regatului Unit, protejând în acelasi timp locul Irlandei de Nord în uniunea noastra, salvând suveranitatea poporului”, a declarat premierul britanic în conferinta de presa comuna. În cadrul conferintei, premierul a subliniat ca acordul se concentreaza pe trei elemente principale.

1. A eliminat orice frontiera din Marea Irlandei

„Prin acord”, a explicat Sunak, „am eliminat orice sentiment de frontiera din Marea Irlandei”, schema elimina necesitatea verificarilor asupra marfurilor din Marea Britanie pâna în Irlanda de Nord. Sunak a promis, de asemenea, ca acordul va usura fluxul birocratic de marfuri din restul Regatului Unit catre Irlanda de Nord, prin utilizarea unui sistem de banda verde si rosie.

2. Mai multe marfuri englezesti în Irlanda de Nord

Acordul prevede, de asemenea, o disponibilitate sporita a produselor britanice în Irlanda de Nord, inclusiv a medicamentelor. Sunak a spus ca acordul istoric prevede ca medicamentele care sunt aprobate de autoritatea de reglementare din Regatul Unit vor fi disponibile si în Irlanda de Nord.

3. Parlamentul autonom din Stormont se va putea exprima asupra legilor UE

Acordul „garanteaza, de asemenea, suveranitatea Irlandei de Nord”. Sunak a spus ca Parlamentul autonom Stormont va putea opri aplicarea legilor UE privind marfurile în Irlanda de Nord folosind asa-numita frâna Stormont. Cu toate acestea, Von der Leyen a subliniat ca este o frâna de urgenta si a spus ca Curtea Europeana de Justitie va continua sa aiba ultimul cuvânt în problemele pietei unice.

Votul Parlamentului asupra acordului

„Am ajuns la un acord de principiu asupra Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord. Solutii durabile care functioneaza pentru toata lumea si protejeaza piata unica a UE”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul întâlnirii cu premierul britanic Rishi Sunak. Prim-ministrul a descris propunerile drept o schimbare a jocului pentru Irlanda de Nord, care ar pune capat incertitudinii si a spus ca Parlamentul va vota noul acord „când va veni momentul”, adaugând ca votul va fi „respectat”.

Irlanda de Nord este singurul teritoriu al Regatului Unit care împarte o granita terestra cu un stat membru al Uniunii, Republica Irlanda. Aceasta frontiera a ramas libera de vama si controale, deoarece posibilitatea de a circula liber în jurul insulei este un pilon al Acordului de la Belfast sau Acordul din Vinerea Mare care în 1998 a pus capat a peste treizeci de ani de conflict violent între unionisti si republicani. Pâna acum, însa, erau în vigoare controale asupra unor marfuri cu destinatie sau care veneau de pe malul britanic al Marii Irlandei, fapt deosebit de indigerabil pentru unionisti, care cu un an în urma hotarâsera sa se retraga din guvernul de la Belfast. Ei au asteptat cu oarecare suspiciune întelegerea de ieri, iar alaturi de ei, la Londra, cea mai intransigenta fractiune pro-Brexit a Partidului Conservator.

Cautari asemanatoare: windsor framework.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️