Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Câinii simt când suntem stresati

Publicat pe 2 Aprilie 2023
Câinii simt când suntem stresati

Câinii simt când suntem stresati - Stresul are propriul miros iar câinii îl pot simti. Câinii recunosc stresul uman prin transpiratie si respiratie. Studiul realizat de Queen’s University din Belfast, Irlanda de Nord si publicat în „Plos One” da lumina asupra relatiei dintre om si cel mai bun prieten al omului si se poate dovedi util în dresarea cateilor de terapie.

Faptul ca câinii au un simt al mirosului foarte fin nu este cu siguranta ceva nou. Acum, însa, stiinta a descoperit ca câinii sunt capabili sa adulmece stresul uman (chiar si al strainilor) si aceasta capacitate a lor poate fi foarte utila în cazul în care trebuie dresati câinii ghid si cei destinati terapiei în cazuri de anxietate, atacuri de panica si tulburari post traumatice. Condusa de Queen’s University din Belfast, Irlanda de Nord si publicata în „Plos One”, cercetarea a implicat 4 câini - Treo, Fingal, Soot si Winnie - si 36 de voluntari. Acestia din urma au fost rugati sa finalizeze un test dificil de matematica si sa îsi auto-raporteze nivelul de stres înainte si dupa test. Oamenii de stiinta au prelevat probe de transpiratie si respiratie ori de câte ori tensiunea arteriala si ritmul cardiac ale persoanei cresteau si apoi le-au testat folosind simtul mirosului câinilor, pentru a vedea daca pot identifica probe de stres printre probele de control (prelevate cu patru minute înainte de începerea experimentului).

Rezultat: în 93,75% din cele 720 de teste olfactive efectuate, câinii au reusit sa alerteze cercetatorii despre esantionul corect de stres.

Mirosuri diferite

„Cercetarile arata ca câinii nu au nevoie de semnale vizuale sau acustice pentru a percepe stresul uman – a explicat Clara Wilson, unul dintre autorii studiului –. De fapt, rezultatele arata ca noi, ca oameni, producem diferite mirosuri prin transpiratie si respiratie atunci când suntem stresati si câinii le pot recunoaste, chiar daca este cineva pe care nu îl cunosc. Rezultatele excelente nu numai ca i-au impresionat pe cercetatori, dar si proprietara unuia dintre câinii folositi în experiment - un cocker spaniel în vârsta de doi ani pe nume Treo - care a ramas fascinata. „Studiul ne-a facut mai constienti de capacitatea unui câine de a-si folosi nasul pentru a „vedea” lumea – a recunoscut doamna Helen Parks – si credem ca a dezvoltat cu adevarat capacitatea lui Treo de a percepe o schimbare a emotiilor acasa”.

Cautari asemanatoare: cainii simt cand suntem stresati.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️