Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Care este impactul criptomonedelor asupra mediului

Publicat pe 29 Aprilie 2023
Care este impactul criptomonedelor asupra mediului

Care este impactul criptomonedelor asupra mediului - Pentru a īntelege impactul asupra mediului al criptomonedelor, este analizat consumul de kWh de energie per singura tranzactie. Aceasta duce la calculul consumului de CO2.

Conform estimarilor din 2022, exista peste 12.000 de criptomonede diferite īn lume: reprezentari virtuale ale valorii bazate pe blockchain sau pe tehnologii alternative. Printre toate, criptomonedele istorice precum Bitcoin, Ripple si Ethereum ies cu siguranta īn evidenta. Dar si noi intrari īn sector: īncepānd de la Dogecoin si tokenurile sale meme pāna la cele mai recente NFT-uri.

Cu toate acestea, natura digitala a criptomonedei nu ar trebui sa sugereze ca este un activ cu impact zero. Dimpotriva, procesele de creatie cripto necesita o cantitate foarte mare de energie. Din acest motiv, comunitatea cauta īn permanenta alternative valide la minerit: procesul de extractie care a generat unele dintre cele mai cunoscute criptomonede aflate īn circulatie.

O modalitate de a va face o idee concreta a impactului real asupra mediului al unei cripto este analiza CO2 produsa pe o singura tranzactie. Īn acest fel se poate intra īn meritele cantitatii de energie electrica utilizata de diferitele monede digitale.

Cele mai poluante criptomonede

Cea mai poluanta criptomoneda dintre toate este Bitcoin. Analiza de impact mentionata īn paragrafele anterioare atesta ca fiecare tranzactie BTC utilizeaza 1.183,58 kWh. O cantitate de energie care corespunde la aproximativ 805 kg de emisii de CO2.

Datele Bitcoin sunt absolut serioase, dar devin si mai īngrijoratoare īn comparatie cu masuratorile anterioare ale impactului asupra mediului. Cu doar un an īn urma, cripto a produs putin peste 480 kg de CO2. Deci procentul de crestere certificat al poluarii este de peste 67%.

Pe locul doi al acestui clasament este Polygon. Criptomoneda a urcat pozitii īn principal datorita alegerii Ethereum de a trece la un nou blockchain. Cele mai recente sondaje arata ca fiecare tranzactie a MATIC (tokenul proprietar Polygon) consuma 90,18 kWh. O cantitate de energie care corespunde la aproximativ 61 de kilograme de emisii de CO2.

Al treilea cripto cu cel mai mare nivel de poluare este Bitcoin Cash, cu 18,96 kWh numarati per tranzactie. O cantitate de energie care corespunde la aproximativ 13 kg de emisii de CO2. Cu toate acestea, Bitcoin Cash a reusit sa-si mentina nivelul de consum de energie practic neschimbat fata de dezvaluirile din sezonul trecut.

Emisiile cresc si scad

Comparatia dintre sondajele din diferiti ani ajuta la intrarea mai departe īn meritele analizei de impact asupra mediului. Mai precis, ajuta sa īntelegem care criptomonede īsi maresc emisiile si care le scad.

Īn acest sens, cripto-ul cu cele mai proaste date absolute este Cardano, ale carui emisii au crescut cu aproape 113%. Anul trecut, tranzactiile cu token ADA au necesitat 7.051.032 kWh de energie, pentru un total de 5.288 de tone de CO2. Īn 2022, sondajele atesta un consum de energie de 14.998.763 kWh, pentru un total de 11.249 de tone de CO2.

Ethereum-ul mentionat mai sus, pe de alta parte, este criptomoneda care cel mai mult si-a redus emisiile anuale de CO2, cu o scadere certificata de aproximativ 100%. Motivele din spatele acestui succes sunt legate īn principal de tranzitia de la un blockchain proof-of-work la un blockchain proof-of-stake.

Cautari asemanatoare: impactul criptomonedelor asupra mediului, criptomonede.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️