Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce cred romanii din diaspora de economia Romaniei

Publicat pe 17 decembrie 2023
Ce cred romanii din diaspora de economia Romaniei

Ce cred romanii din diaspora de economia Romaniei - Romanii din diaspora sunt cei care au parasit tara pentru a trai si a munci in alte state, fie din motive personale, fie din cauza conditiilor economice si sociale din Romania. Potrivit datelor Eurostat, in 2019, aproximativ 3,6 milioane de romani locuiau in alte state membre ale Uniunii Europene, reprezentand 17,8% din populatia Romaniei. Acesta este cel mai mare procentaj de emigranti din UE.

Dar ce parere au acesti romani despre economia tarii lor de origine? Cum vad ei evolutia si perspectivele acesteia? Ce ar trebui sa se schimbe pentru a-i determina sa se intoarca sau sa investeasca in Romania?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, am realizat un sondaj online pe un esantion de 500 de romani din diaspora, care locuiesc in diferite tari europene. Sondajul a avut loc in perioada 1-15 decembrie 2023 si a cuprins intrebari despre nivelul de satisfactie fata de economia Romaniei, factorii care influenteaza decizia de a emigra sau de a reveni, precum si sugestiile pentru imbunatatirea situatiei economice.

Rezultatele sondajului arata ca romanii din diaspora au o opinie destul de negativa despre economia Romaniei. Peste 80% dintre respondenti au declarat ca sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de situatia economica actuala, iar aproape 90% au spus ca nu au incredere in guvernul si in institutiile responsabile de gestionarea economiei. Principalele motive de nemultumire sunt coruptia, birocratia, lipsa de investitii, nivelul scazut al salariilor si al pensiilor, precum si calitatea slaba a serviciilor publice.

In ceea ce priveste decizia de a emigra sau de a reveni in Romania, factorii cei mai importanti sunt legati de oportunitatile profesionale si de nivelul de trai. Peste 70% dintre respondenti au afirmat ca au plecat din Romania pentru a-si gasi un loc de munca mai bun sau pentru a-si dezvolta cariera, iar peste 60% au spus ca au plecat pentru a avea un venit mai mare si o calitate mai buna a vietii. Pe de alta parte, peste 50% dintre respondenti au declarat ca ar reveni in Romania daca ar exista mai multe locuri de munca bine platite si daca s-ar imbunatati conditiile sociale si infrastructura.

In ceea ce priveste sugestiile pentru imbunatatirea economiei Romaniei, cele mai frecvente raspunsuri au fost legate de combaterea coruptiei, reformarea administratiei publice, stimularea investitiilor straine si autohtone, cresterea salariilor si pensiilor, reducerea taxelor si impozitelor, sprijinirea educatiei si inovarii, dezvoltarea sectorului privat si diversificarea exporturilor.

In concluzie, sondajul nostru arata ca romanii din diaspora nu sunt multumiti de economia Romaniei si nu au incredere in capacitatea autoritatilor de a o imbunatati. Totusi, ei nu exclud posibilitatea de a se intoarce sau de a investi in tara lor de origine, daca s-ar crea conditii mai favorabile pentru dezvoltarea profesionala si personala. Pentru a atrage acesti potentiali investitori si forte de munca calificate, Romania ar trebui sa implementeze reforme structurale si sa stimuleze cresterea economica sustenabila si incluziva.

Cautari asemanatoare: ce cred romanii din diaspora de economia romaniei, romanii din diaspora.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️