Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce efecte au parfumurile asupra creierului

Publicat pe 25 Aprilie 2023
Ce efecte au parfumurile asupra creierului

Ce efecte au parfumurile asupra creierului - Odata percepute, parfumurile si mirosurile ajung direct la creier care, la rāndul sau, le decodifica si readuce īn minte amintiri si emotii.

Rezumat:

  • Cum stimuleaza mirosul creierul
  • Cum influenteaza emotiile parfumurile
  • Ce spune stiinta

Mirosul este unul dintre cele cinci simturi umane. Sunt cei care l-au dezvoltat mai mult si cine mai putin, dar toti cu diferite nuante, sunt expusi la stimulari olfactive care pot fi placute sau neplacute si, īn consecinta, declanseaza emotii de tot felul.

Acest lucru se īntāmpla deoarece nasul, printr-o serie de terminatii nervoase, este conectat direct la creier.

Cum stimuleaza mirosul creierul

Mirosul este simtul care īi pune pe oameni īn contact unii cu altii si cu lumea exterioara. Un anumit parfum poate creste sau scadea atractia fata de o alta persoana, atāt constient, daca percepi imediat ca ceea ce simti sunt note placute, cāt si la nivel inconstient. Aceasta ultima cale este de fapt cea mai frecventa deoarece de cele mai multe ori stimulii olfactivi ajung direct īn sistemul limbic, locul unde se afla amigdala sau glanda responsabila de emotii.

Hipocampul este, de asemenea, o parte integranta a acestui sistem, zona īn care se formeaza amintirile si tocmai din acest motiv, atunci cānd mirosi un anumit parfum, īti vin īn minte evenimente din trecut.

Cum influenteaza emotiile parfumurile

Faptul ca un parfum sau un miros, odata perceput, este directionat imediat catre aceasta parte a creierului stimuleaza mecanisme care duc la asocierea acelui stimul olfactiv cu o anumita amintire, cu un moment trait īn care a fost prezent acelasi parfum.

Cu toate acestea, nu numai gāndurile pozitive se pot manifesta īn urma unui stimul olfactiv. Un miros neplacut, de fapt, poate duce la emotii negative dar chiar si un parfum considerat īn general bun, daca este asociat īn minte cu un episod nefericit din viata cuiva, poate genera stari de spirit contrastante.

Atunci cānd mirosul provine de la o persoana, emotiile pot avea un canal dublu: pe de o parte pot, ca si īn cazul altor surse, sa declanseze emotii si amintiri placute sau mai putin placute, iar pe de alta parte cāt de mult este apreciata o persoana, indiferent de mirosul lui, poate influenta perceptia pe care o are despre acesta din urma.

Cānd ne place īn mod deosebit o persoana, ne simtim atrasi si de mirosul ei si la rāndul nostru lasam semnale impalpabile care sunt interceptate de celalalt la nivel olfactiv.

Toate acestea se īntāmpla fara ca persoanele implicate sa fie cu adevarat constienti de acest lucru, deoarece sunt procese īn mare masura instinctive, legate de natura fiintelor vii si rareori controlabile sau decodabile.

Ce spune stiinta

Olfactia si creierul este o combinatie foarte studiata, deoarece oamenii, si īn special oamenii de stiinta, au fost īntotdeauna fascinati de reactiile si raspunsurile involuntare pe care parfumurile si mirosurile le declanseaza īn sistemul creierului.

Faptul ca atunci cānd soseste un stimul din nas, celulele nervoase īl preiau si trimit un mesaj creierului, care la rāndul sau elaboreaza gānduri care poarta emotii este un pasaj care a facut obiectul diverselor studii, care de-a lungul anilor au dat rezultate foarte interesante.

Cercetarile publicate īn Cerebral Cortex au investigat cu precizie acest mecanism, iar la finalul observatiilor cercetatorii au reusit sa demonstreze modul īn care mirosurile activeaza structurile creierului implicate īn procesarea emotiilor legate de miros. Acest proces are loc prin circuitele de recompensa ale creierului.

Conform acestui sistem, atunci cānd o persoana percepe un anumit parfum sau miros, īl eticheteaza ca fiind neplacut sau placut si, īn acelasi timp, īl asociaza cu o memorie personala legata de miros, pe care o stocheaza īn creier si poate fi recuperata īn viitor la un moment dat, timp īn care te vei trezi supus unui stimul egal sau foarte asemanator.

Un al doilea studiu, de data aceasta al Universitatii Olandeze din Wageningen, a demonstrat īn schimb modul īn care parfumurile si mirosurile trezesc emotii, uneori chiar si īmpotriva vointei individului.

Potrivit sondajelor efectuate de cercetatori, de fapt, doar 100 de miimi de secunda de expunere la un parfum sunt suficiente pentru ca emotiile legate de acesta sa se manifeste. Īn aceeasi perioada de timp s-ar modifica si expresia faciala si, īn 400 de miimi de secunda, si ritmul cardiac.

Dar nu se termina aici. Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Rochester, īn Statele Unite, si publicat īn Cell Reports, a descoperit ca creierul uman proceseaza parfumul nu īntotdeauna īn acelasi mod, ci prin strategii diferite.

Īn urma unei serii de cercetari care au durat īn jur de 20 de ani, Institutul de Neurostiinte al CNR (Consiliul National de Cercetare) a descoperit care mecanism codifica mirosurile īn creier. La baza procesului ar sta formarea de harti senzoriale definite de aranjarea neuronilor olfactivi si ghidate de receptorii care intercepteaza mirosurile.

Acesti neuroni sunt responsabili de modul īn care esentele sunt percepute si grupate ulterior īn bulbul olfactiv, acea zona a creierului care proceseaza stimulii care sosesc din cavitatile nazale prin receptorii olfactivi, proteine produse de neuronii olfactivi care leaga un anumit miros.

Cautari asemanatoare: ce efecte au parfumurile asupra creierului, psihologia parfumului.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️