Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce este Generatia Z

Publicat pe 28 Martie 2023
Ce este Generatia Z

Ce este Generatia Z - Nascuti cu un smartphone în mâna, au un punct de referinta indisolubil pe Internet. Iata cine este Generatia Z.

A existat Generatia Xennials, dupa aceea Generatia Millennials, apoi a venit rândul Generatiei X, iar acum asistam la cresterea Generatiei Z.

Asadar, continua succesiunea rapida de „generatii” care, conduse de inovatii tehnice si tehnologice din ce în ce mai rapide, par sa se suprapuna într-un mod indistinguibil. Si totusi, nu este deloc asa.

De exemplu, ce este Generatia Z? Cine apartine Generatiei Z si care sunt principalele sale caracteristici care ne ajuta sa o deosebim de celelalte generatii care au precedat-o? Sa vedem în detaliu ce si cum..

Cine apartine generatiei Z

Desi nu exista o clasificare „stiintifica”, cu termenul Generatia Z, se obisnuieste sa se identifice toti cei nascuti dupa 1997. O clasificare nascuta în 2018 si care tine cont de schimbarile sociologice, istorice si tehnologice care au dus la diferentierea acesteia de cele anterioare. În special, Generatia Z este cea care s-a nascut si a trait calare pe fenomene precum difuzarea în masa a internetului; atacul asupra Turnurilor Gemene din New York si razboiul împotriva terorii care a urmat; nasterea smartphone-urilor si difuzarea lor; dezvoltarea de noi mijloace si metode de comunicare (cum ar fi retelele de socializare), care permit oricui sa creeze continut si sa-l disemineze în întreaga lume.

Ce este Generatia Z

Gen Z este probabil prima generatie care are asteptari mai proaste pentru viitor decât parintii si bunicii lor. Membrii generatiei Z s-au nascut si au trait într-o epoca deosebit de agitata: dupa cum am spus, au experimentat atacul asupra Turnurilor Gemene, razboiul împotriva terorismului si criza economica din 2007.

Totusi, ceea ce distinge Gen Z de alte generatii este utilizarea „nativa” a tehnologiei. Evolutie a asa-numitilor nativi digitali, Generatia Z are dispozitive de înalta tehnologie si o platforma de internet în vârful dezvoltarii sale. O generatie mereu conectata, care a început sa foloseasca dispozitivele electronice de la o vârsta frageda, care prefera sa citeasca carti pe tablete în locul cartii tiparite, care nu se mai uita la televizorul traditional, ci foloseste platformele de streaming pentru a viziona filme si seriale TV sau pentru a asculta muzica. O generatie obisnuita sa socializeze online exploatând tot ce le pune web-ul la dispozitie, începând cu retelele de socializare.

Generatia Z: caracteristici

Generatia Z habar nu are cum era lumea fara internet. Nascuti imediat dupa difuzarea în masa a web-ului, oamenii din generatia Gen Z nu pot concepe o lume fara internet. Al lor este un asa-zis univers phygital, o punte între cele doua lumi, reala si virtuala, care le vede în permanenta legatura. Cu toate acestea, trecerea continua de la viata „reala” la cea „virtuala” (si invers) poate duce la dezvoltarea unei incapacitati de a întelege pe deplin viata reala, dând nastere la temeri si fobii care au un efect negativ asupra starilor de spirit ale acestor persoane. Frica de a nu fi conectat, de a rata ceva important care s-a întâmplat online, frica de a pierde orice oportunitate, de a pierde contacte: asa-numitul FOMO, sau Fear Of Missing Out.

Conectati permanent, prefera comunicarea pe retelele de socializare, dar nu le plac platformele pe care le considera traditionale precum Facebook. Ei prefera Instagram si Snapchat, care sunt mai directe, în timp ce în locul clasicelor email-uri folosesc WhatsApp, mult mai rapid si mai instantaneu. Consumul de continut multimedia - audio si video - trece prin platforme de streaming: YouTube în primis, dar si Netflix, Spotify si altele de acest tip.

În schimb, nu le place sa cumpere online, prefera magazinele fizice, dar internetul este întotdeauna locul dedicat cercetarii, alegerii si „studierii” produsului înainte de a face achizitia. O generatie care este realista pentru ca este obisnuita cu instabilitatea si care se bazeaza pe propriile forte.

Pentru cei apartinând Generatiei X, internetul a devenit un adevarat punct de referinta, deoarece ei vad internetul ca pe un instrument de succes si emancipare. Nu întâmplator este vorba despre generatia de Youtuberi si influenceri, considerati mai „reali” si de încredere decât vedetele din lumea cinematografiei, muzicii si show-biz-ului în general.

Au un sentiment de competitie mai mare decât generatiile anterioare si vor sa-si decida propriul viitor. Ei au fost întotdeauna obisnuiti sa aiba încredere doar în ei însisi si sa se bazeze pe propriile forte. O generatie pragmatica care acorda o alta valoare educatiei academice, care a fost întotdeauna vazuta ca o cale de acces privilegiata pentru o profesie mai buna la locul de munca. Foarte atenti la îmbunatatirea societatii civile, ei cred în ei însisi si sunt foarte sensibili la problema protectiei mediului si a schimbarilor climatice.

Cautari asemanatoare: generatia z, gen z, cine este generatia z, ce este generatia z.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️