Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce este inflatia

Publicat pe 25 Mai 2023
Ce este inflatia

Ce este inflatia - Inflatia este un fenomen economic care se caracterizeaza prin cresterea generalizata si persistenta a preturilor bunurilor si serviciilor dintr-o tara sau o zona monetara. Inflatia reflecta pierderea puterii de cumparare a monedei si scaderea valorii reale a banilor.

Inflatia este procesul prin care nivelul general al preturilor creste în timp. Acest lucru înseamna ca puterea de cumparare a monedei scade si ca oamenii au nevoie de mai multi bani pentru a-si cumpara bunurile si serviciile dorite.

Inflatia este masurata prin rata anuala de crestere a indicelui preturilor de consum (IPC), care reflecta evolutia preturilor unui cos de bunuri si servicii reprezentativ pentru consumatorii dintr-o tara.

Cauzele inflatiei pot fi diverse, dar se pot clasifica în doua categorii principale: inflatia cererii si inflatia costurilor.

Inflatia cererii apare atunci când cererea agregata de bunuri si servicii depaseste oferta agregata disponibila la un anumit nivel de preturi. Acest lucru poate fi determinat de o crestere a cheltuielilor publice, a investitiilor private, a consumului sau a exporturilor nete. Pentru a echilibra piata, producatorii vor ridica preturile, ceea ce va genera inflatie.

Inflatia costurilor apare atunci când costurile de productie ale bunurilor si serviciilor cresc, indiferent de nivelul cererii. Acest lucru poate fi cauzat de o crestere a preturilor materiilor prime, a salariilor, a impozitelor sau a tarifelor. Producatorii vor transfera aceste costuri suplimentare catre consumatori prin majorarea preturilor, ceea ce va genera inflatie.

Efectele inflatiei pot fi pozitive sau negative, în functie de gradul si durata ei.

Efectele pozitive ale inflatiei pot fi:

  • stimularea cresterii economice, prin cresterea veniturilor nominale si a profiturilor;
  • reducerea datoriei reale, prin scaderea valorii nominale a monedei;
  • încurajarea investitiilor si a inovatiilor, prin reducerea costului real al creditului;
  • evitarea deflatiei, care poate avea efecte negative asupra economiei prin scaderea consumului si a investitiilor.

Efectele negative ale inflatiei pot fi:

  • erodarea puterii de cumparare a monedei, prin scaderea valorii reale a veniturilor si a economiilor;
  • distorsionarea alocatiei resurselor, prin crearea de incertitudine si ineficienta pe piata;
  • reducerea competitivitatii externe, prin cresterea preturilor relative ale bunurilor si serviciilor exportate;
  • generarea inechitatii sociale, prin afectarea diferita a grupurilor de venituri si de proprietate.

Pentru a combate inflatia, autoritatile monetare si fiscale pot adopta diferite politici macroeconomice.

Politica monetara consta în reglarea cantitatii de bani din circulatie si a ratei dobânzii de referinta. Scopul acestei politici este de a influenta cererea agregata si nivelul preturilor. De obicei, o politica monetara restrictiva (reducerea ofertei de bani si majorarea ratei dobânzii) este folosita pentru a reduce inflatia, în timp ce o politica monetara expansionista (cresterea ofertei de bani si scaderea ratei dobânzii) este folosita pentru a stimula economia.

Politica fiscala consta în reglarea nivelului cheltuielilor publice si al impozitelor. Scopul acestei politici este de a influenta cererea agregata si nivelul preturilor. De obicei, o politica fiscala restrictiva (reducerea cheltuielilor publice si majorarea impozitelor) este folosita pentru a reduce inflatia, în timp ce o politica fiscala expansionista (cresterea cheltuielilor publice si scaderea impozitelor) este folosita pentru a stimula economia.

Cautari asemanatoare: inflatia, ce este inflatia.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️