Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce inseamna bunastare

Publicat pe 16 decembrie 2023
Ce inseamna bunastare

Ce inseamna bunastare - Ce este bunastarea? Conceptul de bunastare este transversal fiecarui domeniu in care urmeaza sa fie analizat. Exista bunastare materiala, bunastare economica, bunastare relationala, bunastare psihologica, bunastare fizica, bunastare organizationala la locul de munca, bunastare sociala, bunastare culturala, bunastare nutritionala, spirituala, etc..

Bunastarea, de la bunastare care inseamna sa te simti bine, sa existe bine, este termenul care precizeaza aspectele, caracteristicile, calitatea vietii fiecarui individ si a mediului.

In raportul Comisiei de Sanatate al Observatorului European privind sistemele si politicile de sanatate, definitia bunastarii a fost propusa ca fiind „starea emotionala, mentala, fizica, sociala si spirituala de bunastare care permite oamenilor sa-si atinga si sa-si mentina potentialul personal in societate”.

Starea de bine este asociata frecvent cu imaginea disponibilitatii economice si cu posibilitatea de a satisface in mare masura nevoile si dorintele materiale. A putea trai in demnitate, a munci, a-si satisface nevoile primare.

Este adevarat ca conditiile de viata ale oamenilor depind de disponibilitatea materiala a bunurilor si serviciilor si ca venitul este un instrument pentru a trai bine, dar acest lucru nu tine cont de toate nuantele calitatii vietii.

Perceptia bunastarii are o valoare subiectiva si personala, obiectiva si sociala in raport cu vremuri, locuri, circumstante si oameni.

Bunastarea subiectiva este influentata de o stare de bine obiectiva. Daca cineva are bani, dar traieste intr-un mediu foarte poluat sau sanatatea fizica este compromisa, calitatea vietii este slaba si nu exista bunastare. Astfel, bunastarea economica nu este o conditie exclusiva, ci una necesara si indispensabila, dar nu unica.

Bunastarea nu rezida doar in confortul in care si cu care se traieste si se lucreaza, ci in satisfactia care se obtine prin actiune.

Bunastarea este, de asemenea, psihologica, relationala. Ea se bazeaza pe emotiile individului, anxietatile si sperantele sale, fricile si tot ceea ce este profund. Este vorba despre bunastarea perceputa atunci cand exista o relatie umana autentica, cand cineva este binevenit si recunoscut, cand este numit pe nume si este o persoana, nu doar un „client” sau „utilizator”, cu unicitatea si potentialul propriu.

Astfel, mai ales pentru un adolescent, bunastarea este acceptata de ceilalti, de grup, avand un aspect placut, sa fie simpatic, sa posede abilitati care il fac interesant. Includerea in grupul de referinta este cea mai inalta forma de bunastare pentru tineri.

Bunastare este tot ceea ce priveste siguranta, liniste, absenta dificultatilor. Pana la urma, cine nu isi doreste o viata fara probleme, fara riscuri si evenimente neasteptate? Dar uneori bunastarea este chiar acolo, rezultatul dificultatilor ne invata sa crestem intern. Pentru ca tocmai crizele ne arata cum sa ne „simtim bine”, cum sa ne construim noi cai de viata, cum sa ne folosim de resursele personale, cum sa dezvoltam capacitatea de a actiona, cum sa descoperim potentialul emotional si managerial pentru a depasi obstacolele. Rezilienta inseamna sa inveti ceva mai mult despre tine insuti, despre capacitatea cuiva de a face fata cu tot felul de probleme si de a construi noi echilibre.

Bunastarea fizica este o conditie dinamica in cautarea echilibrului, bazata pe capacitatea individului de a interactiona pozitiv cu sine si cu mediul inconjurator.

A vorbi despre bunastare fizica inseamna sa-ti asumi responsabilitatea si sa ai grija de tine, sa te simti bine in cel mai bun mod posibil. Inseamna sa va asumati responsabilitatea de a face activitate fizica in mod constant, de a va gandi la dieta trecand de la a manca fara discernamant la a se hrani pentru a avea energie vitala, de a bea apa pentru a satisface nevoia de hidratare a unui organism format din aproximativ 70% apa si de a ne purifica pe noi insine avand grija de calitatea aerului si a mediului verde.

Intr-un cuvant, wellness adica bunastare care deriva din practicarea miscarii si exercitiul fizic, dintr-o alimentatie corecta, dintr-o atitudine pozitiva si proactiva, din cautarea propriului echilibru psiho-fizic.

Persoana poate dobandi controlul direct si gestionarea propriei stari de bine (obiceiuri individuale, atitudine mentala). Mintea este direct conectata cu corpul si poate fi transformata intr-un instrument si o resursa pentru cresterea bunastarii. In acest context, termenul de bunastare indica o filozofie care vede individul responsabil, implicat activ in procesul de imbunatatire si crestere a starii de sanatate.

Iata de ce bunastarea inseamna si imputernicire, sau capacitatea de a prelua controlul asupra vietii, de a o stapani, de a dobandi un rol activ fata de propria existenta. Este un fapt ca bunastarea ar trebui inteleasa ca o conditie multidimensionala.

Exista o bunastare care se dobandeste prin procese educationale si culturale care servesc la darea de plinatate vietii, la formarea unor personalitati libere si ganditoare; ca adevarata bunastare poate fi gasita in urmarirea adevarului in formare continua, in relatii umane sincere si oneste.

Starea de bine este si capacitatea individului de a se implini cu satisfactie si multumire, cu constientizare si autonomie avand la dispozitie toate resursele accesibile, atat personale, cat si ale comunitatii.

Pe viitor, existenta umana va depinde foarte mult de cautarea propriei stari de bine, de atentia acordata sinelui, de sentimentul subiectiv de bunastare si de calitatea vietii. Odata ce ne-am atins bunastarea, vom putea face fata conditiilor de viata schimbate ale unei realitati tehnologice si a schimbarii sale continue.

Ti-a placut articolul nostru? Distribuie-l pe toate canalele de socializare, astfel vei contribui si tu la sanatatea si bunastarea oamenilor din jurul tau!

Vezi si: ce este fericirea

Cautari asemanatoare: ce inseamna bunastare.

© Toate drepturile rezervate 🌍 Vocea Europei 📣 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️