Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce sunt vitaminele

Publicat pe 7 decembrie 2023
Ce sunt vitaminele

Ce sunt vitaminele? Ghidul complet al vitaminelor: afla despre functiile, simptomele induse de deficienta sau surplus si care sunt alimentele bogate in vitamina.

Rezumat:

  • Istoria vitaminelor
  • Clasificarea vitaminelor
  • Vitamine cu functie antioxidanta
  • Deficienta si surplus de vitamine: hipervitaminoza si hipovitaminoza
  • Tot ce trebuie sa stiti despre vitamine

Vitaminele sunt substante organice continute in alimente in cantitati foarte mici esentiale pentru cresterea si intretinerea organismului. Lipsa sau prezenta insuficienta a acestora in alimentatie determina manifestari specifice, numite avitaminoza sau hipovitaminoza.

Spre deosebire de alti nutrienti, precum proteinele, carbohidratii sau grasimile care trebuie consumate in cantitati mari si care sunt procesate si arse de organismul nostru, vitaminele functioneaza ca catalizatori, promovand multe reactii esentiale pentru bunastarea dumneavoastra.

Istoria vitaminelor

Istoria vitaminelor: dovada experimentala a existentei factorilor dietetici dateaza din 1897. Pentru a avea un nume oficial va fi nevoie de anul 1912, cand omul de stiinta polonez Kazimierz Funk a izolat si a identificat compusul organic esential vietii organismului, dandu-i numele de vitamina = amina vietii. Dupa 1920, unele manifestari au inceput sa fie legate de deficitul alimentar prin urmare, de vitamine, cum ar fi scorbutul care putea fi vindecat prin administrarea de sucuri de fructe. Factorul continut de fructe se numea Vitamina C. Cercetarea si experimentarea au continuat rapid si, in anii 1930, s-au descoperit cele 13 vitamine cunoscute astazi si au inceput sa fie reproduse in laborator pentru a crea varianta sintetica.

Clasificarea vitaminelor

Constitutia lor chimica permite o clasificare dupa solubilitate, prin urmare sunt grupate in mod arbitrar in doua clase:

  • Vitamine liposolubile (liposolubile): vitaminele A, D, E, K.
  • Vitamine solubile in apa: toate vitaminele B si vitamina C.

Solubilitatea in lipide face ca aceste vitamine sa fie stocate de catre ficat si tesuturile adipoase, permitand astfel crearea de rezerve pe care organismul le poate folosi in momente de nevoie. Acest lucru nu este posibil pentru vitaminele solubile in apa, care, prin urmare, trebuie luate in mod constant din alimente.

Vitamine cu functie antioxidanta

Unele vitamine au actiune antioxidanta. Cu alte cuvinte, sunt capabile sa contracareze actiunea radicalilor liberi responsabili, daca nu contrabalansati, de producerea oxidarii celulare, responsabile de imbatranirea generala a organismului si de aparitia unor patologii, chiar grave.

Cele trei vitamine care joaca acest rol sunt: vitamina A, vitamina C si vitamina E.

Deficienta si surplus de vitamine: hipervitaminoza si hipovitaminoza

Intr-o dieta bine echilibrata nu exista riscul de a suferi de hipervitaminoza sau hipovitaminoza. Pe de alta parte, un surplus este posibil prin utilizarea suplimentelor multivitaminelor care trebuie luate numai in cazurile de deficiente, prescrise de medicul dumneavoastra. Hipovitaminoza, in schimb, apare in cazurile de malnutritie, in cazul nevoilor crescute (de exemplu in timpul sarcinii sau alaptarii) sau diete dezechilibrate, lipsite de unii macronutrienti, cum ar fi in dieta vegana, unde un supliment de vitamina este aproape intotdeauna nevoie.

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamine

Vitamina A

Puteti gasi vitamina A preformata in alimente (retinol) sau sub forma de provitamina A (carotenoizi). Carotenoizii (dintre care beta-carotenul este principalul) sunt precursorii sai, adica sunt transformati in vitamina A de catre organism.

Pentru ce ai nevoie de vitamina A?

Vitamina A este esentiala pentru formarea si intretinerea pielii, parului si mucoaselor. De asemenea, este utila pentru vedere, oase, dinti si circulatia sangelui. Este antistres si antiinfectios. In plus, pare sa joace un rol fundamental la prevenirea cancerului, ajutand la moderarea consecintelor generate de boala si chimioterapie. Deficienta de Vitamina A poate provoca uscaciune si ulceratie a corneei, scaderea intensitatii vizuale, mai putina rezistenta la infectii, migrene, nervozitate, anxietate si oboseala crescuta.

Cantitatea zilnica recomandata vitamina A de Uniunea Europeana este de 800µg.

Unde gasesti vitamina A?

Cele mai mari cantitati de vitamina A se gasesc in fructele si legumele galbene sau portocalii, legumele cu frunze verzi, ficat si produsele lactate.

Vitamine din grupul B

In general vorbim despre vitamina B, dar este de fapt un complex de vitamine care cuprinde 8 vitamine, fiecare cu beneficii specifice. Sa aflam in detaliu:

Vitamina B1

Vitamina B1, numita si tiamina, este absorbita rapid in intestinul subtire si apoi transportata prin sistemul circulator catre ficat, rinichi si inima. Organismul are nevoie zilnic de vitamina B1.

Pentru ce ai nevoie de vitamina B1?

Aceasta vitamina ajuta organismul sa elibereze energie din carbohidrati in timpul metabolismului. De asemenea, ajuta la cresterea si tonusul muscular.

Deficienta de vitamina B1 poate provoca probleme cardiace, oboseala, tulburari nervoase si confuzie mentala.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B1 este de 1,4 mg.

Unde gasesti vitamina B1?

Puteti gasi vitamina B1 in drojdia de bere, ulei de germeni de grau, cereale integrale, grau si ficat. Nu uitati ca vitamina B1 este distrusa de alcool, fumat si consumul de dulciuri si zahar.

Vitamina B2

Vitamina B2, numita si riboflavina, este inclusa printre vitaminele solubile in apa, care nu pot fi acumulate in organism, dar trebuie luate in mod regulat prin alimentatia zilnica.

Pentru ce ai nevoie de vitamina B2?

Vitamina B2 ajuta organismul sa elibereze energie din proteine, grasimi si carbohidrati in timpul proceselor metabolice.

Deficienta de vitamina B2 poate provoca anemie, pierderea poftei de mancare, slabiciune musculara, probleme de tahicardie si tulburari de vedere, inclusiv conjunctivita. Alte probleme pot afecta pielea si mucoasele, cu crapaturi in colturile gurii, mancarime, in special la nivelul nasului, urechilor si scalpului.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B2 este de 1,6 mg.

Unde gasesti vitamina B2?

Vitamina B2 este prezenta in lapte si derivatii sai, in special in branzeturi si iaurt. De asemenea, se gaseste in oua, drojdie de bere, ficat, pui, migdale si legume cu frunze verzi.

Vitamina B3

Vitamina B3 solubila in apa este cunoscuta si sub numele de niacina.

Pentru ce ai nevoie de vitamina B3?

Vitamina B3 contribuie la metabolismul energetic corect al organismului nostru, desfasurand o actiune eficienta de tonifiere care inlatura senzatiile de oboseala. De asemenea, participa la dezvoltarea normala a tuturor functiilor al sistemului nervos si a functiilor psihologice.

Deficienta de vitamina B3 poate provoca slabiciune musculara, oboseala generala, pierderea poftei de mancare, indigestie si diverse eruptii cutanate.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B3 este de 18 mg.

Unde gasesti vitamina B3?

Se gaseste in principal in carne (vita, pasare, peste), cereale, arahide, cartofi, produse lactate si oua.

Vitamina B5

Vitamina B5 numita si acid pantotenic sau vitamina W, face parte din vitaminele solubile in apa, care nu pot fi stocate in organism.

Pentru ce ai nevoie de vitamina B5?

Vitamina B5 joaca, un rol fundamental in metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor si este implicata in sinteza colesterolului si hormonilor. In special, vitamina B5 este indicata pentru protectia parului si a pielii, pentru prevenirea starilor de oboseala si pentru vindecarea ranilor si a arsurilor.

Deficienta de vitamina B5 poate provoca oboseala, varsaturi, dureri de stomac, infectii si crampe musculare.

Unde gasesti vitamina B5?

Alimentele cele mai bogate in vitamina B5 sunt leguminoasele, dar si carnea slaba, faina de grau si fructele.

Vitamina B6

Dintre toate vitaminele, vitamina B6, cunoscuta si sub numele de piridoxina, este extrem de importanta pentru sanatatea organismului, deoarece protejeaza sistemul nervos central.

Pentru ce ai nevoie de vitamina B6?

Piridoxina este capabila sa protejeze functia creierului si sa previna afectiuni precum depresia, iritabilitatea, dificultatea de concentrare, insomnia, lipsa poftei de mancare, durerea, problemele de vedere si durerile de cap cronice. De asemenea, este utila pentru combaterea durerilor premenstruale si din acest motiv a fost numita si “vitamina femeii”.

Deficienta de vitamina B6 poate provoca convulsii, dermatita, slabiciune musculara, leziuni ale pielii si anemie.

Unde gasesti vitamina B6?

Alimentele care contin cele mai mari cantitati de vitamina B6 includ peste, carne de pasare, carne slaba, banane, prune, avocado si leguminoase, cum ar fi fasolea uscata si naut: o cana de naut contine 1,1 miligrame de B6, adica 55% din cantitatea zilnica recomandata.

Vitamina B7

Cunoscuta si sub denumirea de biotina, este adesea numita incorect B8. Dintre cele opt vitamine din grupa B este cea mai putin cunoscuta, chiar daca indeplineste sarcina fundamentala de a ne ajuta organismul sa produca energie, intervenind in procesul de transformare a carbohidratilor in glucoza, un adevarat combustibil pentru organismul nostru.

Pentru ce ai nevoie de vitamina B7?

Vitamina B7 este considerata un ajutor valid pentru stimularea memoriei, deoarece contracareaza pierderea celulelor nervoase. In plus, poate fi un aliat excelent in cazurile de umflaturi abdominale.

Deficienta de vitamina B7 poate provoca greata, varsaturi, depresie, caderea parului si piele uscata, crapata.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B7 este de 150µg.

Unde gasesti vitamina B7?

Sursa excelenta de vitamina B7 sunt taratele si cerealele integrale, drojdia, citricele, carnea in general si, in special, ficatul.

Vitamina B9

Aceasta vitamina, cunoscuta si sub numele de acid folic, este esentiala in diviziunea celulara si formarea materialului genetic. De asemenea, este implicat in productia de globule rosii.

Pentru ce ai nevoie de vitamina B9?

Vitamina B9 este foarte importanta la femeile insarcinate, mai ales in primele 4-8 saptamani, perioada in care se formeaza primele organe. In plus, este utila pentru tratarea anemiei si determina o contributie benefica in tratamentul multor boli, precum depresia, gastrita, dispepsia, artrita, diareea si spina bifida.

Deficienta de vitamina B9 poate provoca anemie, simptome depresive, apatie, anxietate, insomnie si tulburari digestive.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B9 este de 200µg.

Unde gasesti vitamina B9?

Se gaseste in multe alimente diferite, cum ar fi lapte, ficat, legume cu frunze verzi, mazare, fasole si linte uscata.

Vitamina B12

Vitamina B12, sau cobalamina, este esentiala in formarea globulelor rosii, atat de mult incat este cel mai cunoscut factor antianemic. De asemenea, este esentiala pentru un sistem nervos sanatos si functional.

Pentru ce ai nevoie de vitamina B12?

Vitamina B12 este indicata in anemie, nevralgii, dureri reumatice, alergii, colita si oboseala intelectuala. De asemenea, creste energia fizica, promoveaza cresterea si intareste sistemul imunitar.

Deficienta de vitamina B12 poate provoca anemie, nervozitate, oboseala si, in multe cazuri, nevrita si degenerare cerebrala.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B12 este de 1,0 µg.

Unde gasesti vitamina B12?

In toate alimentele de origine animala, cum ar fi carnea, pestele si produsele lactate. Scoicile, midiile, macroul, heringul si ficatul de animale sunt alimentele cele mai bogate in vitamina B12.

Vitamina C

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este cel mai comun si puternic antioxidant si intarzie imbatranirea celulara, mentinand tesuturile tinere. In plus, protejeaza si impotriva agentilor cancerigeni, imbunatateste si conditioneaza adesea absorbtia fierului si pe cea a aproape tuturor vitaminelor.

Pentru ce ai nevoie de vitamina C?

Vitamina C este esentiala pentru structura oaselor, cartilajelor, muschilor si vaselor de sange. Ajuta la mentinerea integritatii capilarelor si gingiilor, protejeaza impotriva agentilor cancerigeni si are, de asemenea, o actiune de tonifiere, intarire si antistres. In plus, previne bolile de inima si afectiunile rezultate din expunerea la toxine (fumat, poluare, alcool, droguri).

Deficienta de vitamina C poate provoca umflarea sau sangerarea gingiilor, vindecarea intarziata, oboseala, depresie si indigestie.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina C este de 60 mg.

Unde gasesti vitamina C?

Principalele surse de vitamina C sunt aproape toate plantele. Citricele (lamaile) au fost dintotdeauna considerate alimentul care contine cea mai mare cantitate. Alte alimente bogate in aceasta vitamina sunt ardeii rosii (95mg per portie), broccoli, rosiile, capsunile, kiwi, pepenele galben, coacazele si varza de Bruxelles.

Vitamina D

Aceasta vitamina este produsa direct de corpul nostru atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui.

Pentru ce ai nevoie de vitamina D?

Vitamina D contribuie la formarea dintilor si a oaselor; ajuta la functionarea inimii si a sistemului nervos.

Deficienta de vitamina D poate provoca rahitism si alte deformari osoase la copii, in timp ce la adulti poate provoca decalcifiere osoasa.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina D este de 5µg.

Unde gasesti vitamina D?

Pentru a obtine vitamina D, expunerea la soare este esentiala. Printre sursele rare de alimente care contin aceasta vitamina, se numara uleiul de ficat de cod. Il gasesti si in lactate, in gras bogat de omega 3 (somon, sardine, ton, hering), galbenus de ou si legume cu frunze verzi.

Vitamina E

Este un antioxidant puternic care protejeaza celulele de radicalii liberi.

Pentru ce ai nevoie de vitamina E?

Vitamina E este esentiala in producerea de energie si multe studii au aratat ca mareste puterea musculara si rezistenta la oboseala. De asemenea, protejeaza tesuturile creierului, prevenind declinul cognitiv.

Deficienta de vitamina E poate provoca slabiciune musculara, leziuni ale nervilor, probleme de reproducere si anemie.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina E este de 10 mg.

Unde gasesti vitamina E?

In nuci, germeni de grau, uleiuri vegetale crude si legume cu frunze verzi.

Vitamina K

Este un ingredient cheie in coagularea sangelui - fara vitamina K corpul dumneavoastra nu ar putea opri sangerarea atunci cand va taiati.

Pentru ce ai nevoie de vitamina K?

Este indicat in hemoragii, afectiuni hepatice, colite, urticarie si tratamente cu antibiotice care distrug flora microbiana intestinala.

Deficienta de vitamina K poate provoca posibile sangerari la sugari si la persoanele care iau medicamente anticoagulante pentru subtierea sangelui.

Unde gasesti vitamina K?

In legume cu frunze verzi in general, fructe, cereale si produse lactate.

Atentie la unele medicamente care pot reduce nivelul de vitamina K, cum ar fi cele care distrug flora intestinala (de exemplu, antibioticele), precum si cele care limiteaza absorbtia intestinala.

Ti-a placut articolul nostru? Distribuie-l pe Facebook si pe Twitter, astfel vei contribui si tu la sanatatea si bunastarea oamenilor din jurul tau.

Cautari asemanatoare: ce sunt vitaminele.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️