Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Ce trebuie sa faci in cazul unui accident de circulatie

Publicat pe 16 Ianuarie 2024
Ce trebuie sa faci in cazul unui accident de circulatie

Ce trebuie sa faci in cazul unui accident de circulatie - Un accident de circulatie este o situatie neplacuta si periculoasa, care poate avea consecinte grave pentru victime, vinovati si martori. Daca te afli intr-un astfel de eveniment, trebuie sa stii cum sa procedezi corect si legal, pentru a evita agravarea situatiei si a-ti apara drepturile. Iata ce trebuie sa faci in cazul unui accident de circulatie:

1. Opreste masina intr-un loc sigur si aprinde luminile de avarie

Daca este posibil, muta vehiculul implicat in accident pe marginea drumului sau in afara partii carosabile, pentru a nu bloca circulatia si a nu crea alte pericole.

2. Verifica daca exista persoane ranite si acorda-le primul ajutor

Daca este necesar, suna la 112 si cere interventia ambulantei si a pompierilor. Nu muta persoanele ranite decat daca este absolut necesar, pentru a nu le agrava leziunile.

3. Anunta politia despre accident

Daca accidentul nu s-a soldat cu victime omenesti, poti suna la numarul unic de urgenta 112 sau la numarul de telefon al politiei rutiere din zona respectiva. Daca accidentul a provocat ranirea sau decesul unei persoane, este obligatoriu sa suni la 112 si sa astepti sosirea politistilor la fata locului.

4. Completeaza constatarea amiabila de accident

Daca accidentul este unul usor, fara victime si fara pagube mari, poti rezolva situatia pe cale amiabila, cu acordul celuilalt conducator implicat. Pentru aceasta, trebuie sa completezi formularul de constatare amiabila de accident, pe care il primesti de la asigurator atunci cand inchei o polita RCA. Formularul trebuie sa contina datele personale si ale masinii celor doi conducatori, precum si descrierea circumstantelor si a daunelor produse. Formularul trebuie semnat de ambele parti si trimis la asigurator in termen de 24 de ore de la producerea accidentului.

5. Aduna probe si marturii despre accident

Daca nu se poate face constatarea amiabila sau daca vrei sa iti sustii punctul de vedere in fata politiei sau a asiguratorului, este bine sa aduni cat mai multe probe si marturii despre cum s-a produs accidentul. Poti face fotografii sau filmari cu telefonul mobil, poti cere datele de contact ale martorilor oculari sau poti solicita imaginile de pe camerele de supraveghere din zona.

6. Depune plangere penala daca este cazul

Daca ai fost victima unui accident provocat de un conducator care a incalcat legea (de exemplu, a condus sub influenta alcoolului sau a fugit de la locul faptei), poti depune o plangere penala impotriva lui la politie sau la parchet. Astfel, poti cere pedepsirea vinovatului si despagubiri pentru prejudiciile suferite.

7. Solicita despagubiri de la asigurator

Daca ai suferit daune materiale sau morale ca urmare a unui accident de circulatie, poti cere despagubiri de la asiguratorul RCA al celui vinovat. Pentru aceasta, trebuie sa depui o cerere insotita de documentele care dovedesc daunele (facturi, chitante, certificate medicale etc.). Asiguratorul are obligatia sa iti raspunda in termen de 30 de zile si sa iti ofere o suma echitabila pentru repararea daunelor. Daca nu esti multumit de oferta asiguratorului, poti contesta suma propusa la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau la instanta de judecata.

Acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi in cazul unui accident de circulatie. Respectand aceste reguli, vei putea gestiona mai usor o situatie dificila si vei putea evita probleme suplimentare.

Cautari asemanatoare: ce trebuie sa faci in cazul unui accident de circulatie.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️