Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Publicat pe 20 decembrie 2023
Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei este una dintre cele mai importante si impresionante monumente istorice din Romania. Ea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre Petru I Musat, voievodul care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Cetatea a fost fortificata si extinsa de-a lungul timpului de catre urmasii sai, in special de Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare, care au facut din ea principala resedinta domneasca si un simbol al puterii si rezistentei moldovenesti.

Cetatea este situata pe un platou inalt, de unde se poate admira intreaga vale a Sucevei. Ea este formata din doua incinte: Fortul Musatin, care cuprinde castelul domnesc si turnurile de aparare, si incinta exterioara, care are un zid gros si inalt, prevazut cu bastioane si santuri. Cetatea are o arhitectura complexa si variata, care reflecta influentele gotice, renascentiste si orientale. Elementele decorative sunt bogate si diversificate, cuprinzand blazoane, steme, inscriptii, motive florale si geometrice.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost martora unor evenimente istorice importante, cum ar fi bataliile cu turcii, polonezii si tatarii, tratatele de pace si aliante, vizitele unor personalitati straine sau ceremoniile religioase si culturale. In cetate au locuit si au domnit multi voievozi ai Moldovei, printre care se remarca Stefan cel Mare, care a intarit-o si a infrumusetat-o, Petru Rares, care a adus tezaurul moldovenesc in cetate, sau Vasile Lupu, care a organizat o tiparnita in incinta fortificatiei.

Cetatea a fost distrusa partial in anul 1675 de catre Dumitrascu Cantacuzino, marele vornic al tarii Romanesti, care a asediat-o timp de trei luni. Dupa aceea, cetatea a fost abandonata treptat si a intrat in ruina. In secolul al XIX-lea, cetatea a fost folosita ca piatra de constructie pentru alte edificii din oras. In secolul al XX-lea, cetatea a fost restaurata si consolidata in mai multe etape, cea mai recenta fiind intre anii 2011-2015. Astfel, cetatea si-a recastigat aspectul original si splendoarea de odinioara.

Astazi, Cetatea de Scaun a Sucevei este un obiectiv turistic de mare interes, care atrage mii de vizitatori anual. In interiorul cetatii se afla o expozitie permanenta care prezinta istoria si cultura medievala moldoveneasca. Aici se pot vedea arme, armuri, monede, bijuterii, documente, obiecte de ceramica si teracota sau piese arhitectonice originale. De asemenea, se pot viziona proiectii video sau interactiona cu sisteme multimedia care ilustreaza viata cotidiana sau evenimentele marcante din cetate.

Cetatea de Scaun a Sucevei este un monument national de valoare exceptionala, care pastreaza vie memoria unei epoci glorioase din istoria Romaniei. Ea este un loc plin de farmec si mister, care imbina armonios frumusetea naturala cu cea artistica. Cetatea este o mandrie pentru suceveni si pentru toti romanii, care o pot vizita si admira in orice anotimp.

Cautari asemanatoare: cetatea de scaun a sucevei.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️