Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

China, plan de pace

Publicat pe 24 Februarie 2023
China, plan de pace

China, plan de pace în 12 puncte pentru a pune capat razboiului dintre Ucraina si Rusia.

La douasprezece luni de la începutul conflictului dintre Moscova si Kiev, Beijingul a lansat un document în 12 puncte care indica o detensionare între parti. În document, China mentioneaza siguranta civililor, respectul pentru dreptul international umanitar si îsi demonstreaza opozitia fata de atacurile asupra centralelor nucleare. Documentul prevede respingerea utilizarii si amenintarii cu armele atomice, reluarea discutiilor de pace si ridicarea sanctiunilor.

  • Suveranitatea la primul punct - Primul punct este respectul pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a tuturor tarilor, conform legilor internationale recunoscute, inclusiv scopurile si principiile conform Cartei Natiunilor Unite.
  • Siguranta - Al doilea punct este abandonarea „mentalitatii Razboiului Rece”: siguranta unei tari nu poate veni în detrimentul celorlalte tari si „Siguranta regionala nu poate fi asigurata prin consolidarea sau chiar extinderea blocurilor militare”. Potrivit Beijingului, este nevoie de un concept comun, global, cooperant si durabil de siguranta pentru stabilitatea pe termen lung a lumii.
  • Oprirea luptelor - Încetarea focului si oprirea luptelor fac parte din al treilea punct: este necesar „sustinerea Rusiei si a Ucrainei pentru ca acestea sa se întâlneasca”, subliniaza Beijingul, si reluarea dialogului direct pentru a ajunge la o încetare a focului la nivel mondial.
  • Negociere - În al patrulea punct, China pune negocierile, despre care sustine ca este „singura cale de iesire viabila”.
  • Protectia civililor - La punctul al cincilea, Beijingul plaseaza protectia civililor si crearea coridoarelor umanitare pentru evacuarea zonelor de razboi.
  • Respectul dreptului international umanitar - La al saselea punct, este o invitatie la „respectarea stricta a dreptului international umanitar”, abtinerea de a ataca civili si structurile civile, precum si încurajarea schimbului de prizonieri.
  • Nuclearul - Pe al saptelea si al optulea puncte sunt mentinerea sigurantei centralelor nucleare (nu atacurilor armate si da rolului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica) si respingerea armelor nucleare (nu pot fi folosite iar razboiul nuclear nu poate fi purtat) atât asupra folosirii cât si asupra simplei amenintari. „Ne opunem dezvoltarii si utilizarii de catre orice tara a armelor biologice si chimice în orice circumstante”, subliniaza China.
  • Exportul de cereale: Garantiile pentru exporturile de cereale sunt la punctul al noualea: „Toate partile ar trebui sa puna în aplicare acordul semnat de Rusia, Turcia, Ucraina si ONU într-un mod echilibrat, complet si eficient”.
  • Oprirea sanctiunilor unilaterale - A zecea, opriti sanctiunile unilaterale si presiunile care „nu numai ca nu vor rezolva probleme, dar vor crea altele noi”.
  • Stabilitatea lanturilor de aprovizionare - În al unsprezecelea punct, apelul pentru „stabilitatea lanturilor industriale si de aprovizionare” pentru a proteja economia globala.
  • Reconstructia - În sfârsit, la punctul al doisprezecelea, China face apel la promovarea reconstructiei postbelice.

Reactia Kievului

În urma publicarii planului chinez, Ucraina a facut cunoscut ca considera documentul „un semn bun si un semn ca China vrea sa se implice în eforturile globale de a pune capat conflictului ucrainean”, a declarat reprezentantul ambasadei Ucrainei din capitala Chinei, Leshchynska Zhanna. „Ucraina ar dori sa vada China de partea ei, chiar daca în prezent nu sprijina eforturile ucrainene”, spuse Zhanna.

Cautari asemanatoare: china plan pace.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️