Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Cine este Charles al III-lea

Publicat pe 5 Mai 2023
Cine este Charles al III-lea

Cine este Charles al III-lea, noul rege englez - De la studii universitare, pâna la relatia furtunoasa cu Diana: povestea barbatului care se confrunta cu dificila provocare a reformarii monarhiei.

Barbatul care va fi încoronat rege al Regatului Unit sâmbata, 6 mai, a fost prezent si la încoronarea mamei sale Elisabeta, pe 2 iunie 1953, în urma cu aproape sapte decenii: avea doar patru ani, dar pastreaza ceva amintiri despre un eveniment care trebuie sa fi facut o impresie uriasa asupra unui copil. Cu siguranta cineva, în familia regala sau la curte, trebuie sa-i fi spus cu acea ocazie: ai grija, pentru ca într-o zi aceeasi coroana ti se va pune pe cap tie. Ei bine, dupa ceea ce trebuie sa-i fi parut interminabil, a venit ziua.

În realitate, Charles a devenit deja rege pe 8 septembrie trecut, când regina Elisabeta a murit la Castelul Balmoral, în Scotia, unde se repezise la patul ei; si apoi a avut o prima proclamatie oficiala o saptamâna mai târziu la Londra. Dar încoronarea este actul solemn, pecetea oficiala, în antichitate considerat aproape actul divin, dat fiind ca suveranul este uns cu ulei sacru. Puteti paria ca îi va provoca o mare emotie. În intervalul de câteva ore, în interiorul Westminster Abbey, angajat într-un ritual milenar, este probabil ca toata viata sa sa curga înaintea lui. Ca un film..

Copilaria

Charles III (Charles Philip Arthur George) s-a nascut la Palatul Buckingham pe 14 noiembrie 1948: la acea vreme, membrii familiei regale nu s-au nascut în spital. Pe tron se afla bunicul sau matern, George al VI-lea, care avea sa moara prematur patru ani mai tarziu, incepand lunga domnie a Elisabetei a II-a si facandu-l imediat mostenitor pe Charles, initial cu titlul de Duchy of Cornwall, la varsta majoratului cu cel de Prince of Wales. Dupa cum o spune traditia, Charles îsi vede foarte putin parintii: el este încredintat bonelor, uneori luni întregi, ca atunci când mama lui decide sa se alature lui Philip în Malta, unde sotul ei este repartizat ca ofiter de marina.

Studii

El este primul viitor rege care merge la scoala, mai degraba decât sa primeasca o educatie la palatul regal de la tutori de la curte: Philip insista sa-l trimita la propria scoala din Scotia, unde Charles este agresat crunt de colegii sai de scoala. Îndura, rezista, se înscrie la universitate, fapt fara precedent pentru un mostenitor la tron, absolvind arheologie si antropologie la Cambridge: nota finala este 2.2, putin peste minimul pentru a obtine o diploma. Asa ca, mereu pe urmele tatalui sau, pleaca la serviciul militar, mai întâi în Royal Air Force, pe care o abandoneaza dupa un accident aviatic în care aproape ca îsi risca viata, apoi la Royal Navy, unde îsi petrece timpul vomitând întro galeata: spre deosebire de tatal sau Philip, el sufera de rau de mare.

Iubiri

Nu este de mirare ca, într-o autobiografie autorizata, se plânge ca a avut relatii reci si îndepartate cu parintii sai. Tatal sau, în special, nu i-a apreciat caracterul dulce si sensibil: „Sunt un pragmatic”, sa scapat Philip multi ani mai târziu, „Charles este un romantic”, ceea ce pentru el echivaleaza clar cu un defect. Dar romantismul, pentru un tânar care a avut deficiente emotionale, nu pare sa aiba prea multe în comun cu versurile lui Byron si Shelly.

Dupa mai multe flirturi cu fete ale aristocratiei, în care este înfatisat drept „cel mai dorit burlac din lume”, dar tabloidelor apare ca un descendent rasfatat care circula într-o decapotabila, o întâlneste pe contesa Diana Spencer, mai tânara cu 13 ani: sub presiune pentru ca mostenitorul tronului trebuie sa se casatoreasca si sa creeze la rândul sau mostenitori, el decide pe loc sa se casatoreasca cu ea. În realitate, adevarata lui iubire este alta, Camilla Rosemary, prima cu care face sex, dupa unii, într-un hambar, singura care îl amuza si de la care se simte înteles, precum si iubit: dar regina si Philip, nefiind de acord, din motive de vârsta (este cu un an mai mare decat Charles) si pentru ca nu era virgina înainte de a se culca cu el, comploteaza cu succes sa-i desparta si ajunge sa se casatoreasca cu Diana.

Copii

De fapt, exista o alta persoana cu care Charles se distreaza si se simte înteles: Lord Mountbatten, stra-unchiul sau, ultimul vicerege britanic din India. Este asasinat de IRA (Armata Republicana Irlandeza), armata clandestina a independentei Irlandei de Nord, privându-l pe mostenitorul tronului de o afectiune care o înlocuise cumva pe cea paterna si materna (disparuta). Afectiunea, în acel moment, ar trebui sa-i fie data de sotia lui. Un intervievator BBC întreaba cuplul daca cei doi sunt îndragostiti. „Bah, orice ar fi dragostea”, raspunde Charles încremenit. „Oh, bineînteles ca da”, spune Diana rosind. Relatia pare sa fie deja în criza de la început, chiar daca se nasc doi fii, William si Harry, „an heir and a spare” (un mostenitor si o piesa de schimb), ca formula care a dat acum titlul autobiografiei al celui de-al doilea fiu al sau rebel, „Spare”, mai exact.

Divortul

Nici macar copiii nu înveselesc „nunta secolului”, asa cum este numita nunta lor de la Catedrala Sf. Paul din 1981. Charles îsi reia curând relatia cu Camilla, fara a ezita sa fie vazut în public cu ea, chiar sarutând-o în fata sotului sau. Când vine divortul, în ’96, Diana spala rufele murdare în televiziune cu declaratii senzationale: „Suntem trei în casnicia asta, e destul de aglomerat”. Si în timp ce toata lumea, de când cei doi s-au despartit, au înnebunit pentru ea, care militeaza împotriva minelor antiterestre si încânta cu zâmbetele ei, Charles este vazut ca responsabil pentru casnicia esuata.

Bineînteles ca Lady D se culca si cu altii, un bodyguard, un medic, un maior de armata, James Hewitt, care de ceva vreme este instructorul ei de calarie: observând asemanarea incredibila cu Harry, multi vor spune ca „oficialul este adevaratul tata, desi partea interesata neaga. Apoi, în 1997, Diana a murit într-un accident de masina la Paris împreuna cu cel mai recent iubit al ei, miliardarul egiptean Dodi al Fayed. Charles aude vestea la Balmoral, unde este în vacanta cu regina si copiii lor: „Acum toata lumea ma va învinovati!” dispera cu Camilla. Teoreticienii conspiratiei sustin chiar ca el sau familia regala în ansamblu au avut în minte un asasinat deghizat în mod inteligent în accident rutier - o afirmatie ridicola, pentru ca daca Diana ar fi folosit centura de siguranta, la fel ca bodyguardul ei, ar fi supravietuit si nicio conspiratie nu ar fi putut prevedea ca nu o vor face! Dar chiar si cei mai pragmatici îi atribuie lui Charles un fel de responsabilitate morala pentru finalul tragic al „printesei poporului”.

A doua casatorie

Pe scurt, nu-i iese bine un lucru: în ciuda privilegiilor imense de care se bucura, primii cincizeci de ani sunt un fel de iad. În acest moment, treptat, situatia se îmbunatateste. Regina o accepta pe Camilla, dându-si aprobarea celei de-a doua casatorii: cu care Charles se casatoreste într-o a doua nunta, în capela Windsor, cu doar o mâna de invitati si o ceremonie civila, în 2005, realizându-si visul tineretii. Cu ea lânga el, pare mai încrezator. Dar este criticat pentru gafe si iesiri improvizate: precum interferenta cu politicienii, pe care îi inunda cu scrisori, un semn rau pentru impartialitatea rolului sau prezent si viitor, sau glume proaste, precum atunci când defineste proiectul de extindere a Galerii Nationale „un furuncul oribil”.

Renumele de mostenitor rasfatat nu-l abandoneaza: ar avea un valet care îi pune pasta de dinti pe periuta, pretinde ca calatoreasca cu salteaua personala, anuleaza angajamente cu o atitudine trufasa chiar si în ultimul moment. Da mâna cu dictatorul african Robert Mugabe si Gerry Adams, despre care se crede ca este unul dintre liderii acelui IRA care l-a asasinat pe stra-unchiul sau. Un mic episod revelator al personajului este supararea cu care, rege pentru câteva zile, reactioneaza la stilourile care nu scriu atunci când îsi semneaza proclamatia de suveran: Tot mi se întâmpla mie!” îi iese din gura, mângâiat de obisnuita Camilla.

Despartirea de Harry

În cele din urma, de parca ar fi fost fantoma Dianei reîncarnata, Harry a plecat în California împreuna cu sotia si fiul sau, acuzând familia regala de diverse atrocitati si, de asemenea, luând-o în mod explicit împotriva tatalui sau. Îl va gasi si în Westminster Abbey pentru încoronare, desi fara Meghan si nu în primul rând: parca pentru a-i aminti ca chinurile lui nu s-au terminat. Trebuie amintit, în apararea sa, ca nu este singurul tata care nu se întelege cu un fiu.

Provocarea regelui Charles

A asteptat tronul mai mult decât oricine, l-a atins la cea mai înaintata vârsta din istoria suveranilor englezi si britanici, la 73 de ani, care între timp a devenit 74 pentru încoronare: cu siguranta cunoaste bine rolul si cu siguranta se straduieste sa o faca bine. Cineva si-ar fi dorit sa abdice pentru a face loc întâiului sau nascut William: cine stie daca o va face mai târziu, luând pe toti prin surprindere. Scurta sau lunga, domnia sa nu va fi o sarbatoare: el trebuie sa modernizeze o monarhie în declin în sprijin, printre cei mai tineri si nu numai. Între timp, se bucura de locul pe care asteapta sa îl ocupe de 70 de ani. În concluzie, filmul care ruleaza în fata lui la Westminster Abbey a fost adesea trist, uneori dramatic, în cel putin un caz tragic: dar cel putin acum are un final fericit. Cel putin în acest moment, în aceasta zi la Londra, cu coroana pe cap si regina Camilla tinându-l de mâna, Charles al III-lea trebuie sa fie fericit.

Cautari asemanatoare: charles iii, cine este charles al iii-lea, noul rege englez.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️