Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Cine plateste când o banca da faliment

Publicat pe 21 Martie 2023
Cine plateste cand o banca da faliment

Cine plateste când o banca da faliment: regulile europene si cazul Credit Suisse - Actionari, detinatori de obligatiuni, si depozitarii: cine plateste daca banca da faliment?

Dificultatile recente ale sistemului bancar, mai întâi în Statele Unite si apoi în Europa, au reaprins interesul investitorilor privind regulile de salvare a institutiilor de credit. Din 2016 în Uniunea Europeana, directiva privind managementul crizelor bancare impune reconstituirea sau salvarea institutiilor cu capitalul investitorilor însisi.

Actionarii

Primii care pierd capitalul sunt actionarii, chiar si respectând regulile Basel III. Adica însisi proprietarii institutiei de credit, care numesc conducerea si aproba situatiile financiare. Actionarii sunt de obicei primii care îsi pierd banii, asa cum sa întâmplat în Statele Unite pentru Silicon Valley Bank si Signature Bank.

În cazul achizitiei Credit Suisse de catre UBS, în mod surprinzator, institutiile elvetiene au decis sa nu radieze capitalul actionarilor, ci sa le ofere o remuneratie de aproape 80 de centi franci elvetieni pe actiune, comparativ cu un pret tranzactionat la bursa pâna vineri de peste 1,80. O reducere de 60 la suta, dar totusi ceva..

Detinatorii de obligatiuni

La a doua treapta a piramidei salvarilor bancare se afla detinatorii de obligatiuni. Adica cine împrumuta bani bancii, în schimbul unei dobânzi anuale, fara a deveni totusi parte din cei care iau decizii cu privire la soarta companiei.

Dar exista obligatiuni si obligatiuni. Cele mai riscante sunt asa-numitele Additional Tier 1 si 2, ca atunci cand banca care le emite se afla in dificultate acestea pot fi transformate in actiuni, întarind capitalul sau sa fie anulate, prin transferarea capitalului catre institutie. Acest lucru se întâmpla atunci când treci de un nivel de securitate în pragurile de capital ale bancii dincolo de care stabilitatea este pusa în pericol. O eventualitate pentru care investitorii - doar institutionali, acestea nu sunt forme de investitii destinate micilor economisitori - sunt remunerate cu un randament ridicat. Aceasta categorie a fost nevoita sa anuleze pierderile de peste 16 miliarde de euro ale Credit Suisse, chiar daca actionarii nu si-au pierdut întregul capital. O posibilitate care nu ar fi fost fezabila în zona euro, dupa cum a clarificat BCE într-o declaratie, autoritatea de supraveghere bancara si instrumentul unic de rezolutie.

Apoi sunt obligatiuni subordonate - de exemplu junior bond si unsecured bond, care garanteaza o protectie mai mica decât obligatiile obisnuite, ultimele împrumuturi urmând a fi anulate în caz de dificultati financiare.

Depozitarii

Ultimii chemati sa contribuie în caz de salvare bancara sunt depozitarii, adica oricine are un cont curent sau de depozit la institutie. În acest caz, exista praguri sub care depozitele sunt garantate în orice caz. În zona euro asta se întâmpla cu mai putin de 100.000 de euro, iar în Statele Unite pentru mai putin de 250.000 de dolari. Cu toate acestea, acest prag a fost anulat în SUA pentru bancile regionale care au esuat în ultimele saptamâni, pentru a preveni ca clientii sa-si piarda încrederea în întregul sistem bancar american.

Cautari asemanatoare: faliment banca, cine plateste daca banca da faliment, cine plateste când o banca da faliment.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️