Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Clima, nou raport ONU

Publicat pe 21 Martie 2023
Clima, nou raport ONU

Clima, nou raport ONU - Guterres: „Ghid de supravietuire pentru umanitate”.

„Ar trebui sa actionam acum sau va fi prea târziu”, noul raport al panelului ONU pentru clima: riscam cu 3,5 grade mai mult. Rezumatul celor mai recente rapoarte IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) prezentate în Elvetia: în spatele schimbarilor climatice se afla fara echivoc actiunea omului. Secretarul ONU face apel la guverne sa faca mai mult si, de asemenea, solicita industriei de petrol si gaze sa colaboreze.

„Bomba climatica cu ceas ticaie”, avertizeaza secretarul general al ONU Antonio Guterres. Dar exista un document care contine instructiuni pentru a dezamorsa aceasta bomba cu ceas. Antonio Guterres îl numeste „un ghid pentru supravietuirea umanitatii”. Acesta este noul raport al IPCC (Grupul interguvernamental de experti în evolutia climei), bratul stiintific al ONU care se ocupa de schimbarile climatice. Un text prezentat la Interlaken, Elvetia, unde timp de o saptamâna oameni de stiinta din întreaga lume – inclusiv Rusia si Ucraina – au adunat cele mai autoritare studii pe acest subiect. Au facut-o în prezenta pentru prima data de la începutul pandemiei.

Un raport fundamental pentru ca va deveni „foaia de parcurs” pentru lupta împotriva schimbarilor climatice de acum pâna în 2030. O busola care va fi deosebit de utila politicii în abordarea crizei climatice.

„Activitatile umane au provocat fara echivoc încalzirea globala”, stabileste Raportul de sinteza al IPCC - forumul stiintific al ONU - publicat ieri dupa un weekend de dezbateri frenetice între cei mai importanti savanti în domeniul climei si politicieni negociatori.

Lucrarea celui de-al saselea raport de evaluare (Sixth Assessment Report), care a implicat peste o mie de oameni de stiinta din întreaga lume, a durat opt ani si s-a încheiat duminica trecuta în Elvetia cu aprobarea Raportului de sinteza (The Synthesis Report). Printre multe date alarmante, mesajul final încearca calea optimismului: „Actiunea urgenta pentru clima poate garanta un viitor viabil pentru toti - asigura comunicatul final -. Exista optiuni multiple, fezabile si eficiente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera”. Dar trebuie sa schimbam vitezele imediat: „Ritmul si amploarea a ceea ce s-a facut pâna acum si planurile actuale sunt insuficiente pentru a aborda schimbarile climatice”.

Planeta noastra devine din ce în ce mai fierbinte

Emisiile au crescut în ultimii cinci ani. În ultimele doua milioane de ani nu a existat niciodata atât de multa concentratie de Co2 în atmosfera. Temperaturile de suprafata globale au atins cu 1,1 °C peste temperaturile industriale în 2011-2020. Emisiile de gaze cu efect de sera au continuat sa creasca din cauza „utilizarii nesustenabile a energiei”. Impactul lor a provocat „schimbari larg raspândite si rapide în atmosfera, ocean, criosfera si biosfera”.

Nu mai exista nicio îndoiala. Emisiile antropice, alimentate de dependenta noastra de combustibilii fosili, fac ravagii pe planeta Pamânt, iar planurile adoptate pâna acum nu sunt suficiente pentru a preveni ceea ce este mai rau: evenimente extreme, inundatii, secete persistente, cresterea oceanelor. Aproape 80% din emisii provin din sectorul energetic, industrie, transport si cladiri, 22% provin în schimb din agricultura si din exploatarea terenurilor.

Unele sunt evidente pentru toti. De exemplu, fenomenele meteo si climatice extreme, „prezente în fiecare regiune a lumii”. Altele, cum ar fi cresterea nivelului marii, sunt masurabile stiintific. „Nivelul mediu global al marii a crescut cu 0,20 m între 1901 si 2018”, se arata în raport. Rata medie de crestere a nivelului marii a fost de 1,3 mm pe an între 1901 si 1971, crescând la 1,9 mm pe an între 1971 si 2006 si crescând în continuare la 3,7 mm pe an între 2006 si 2018". Activitatile umane sunt „cel mai probabil” principalul motor al acestor cresteri, „cel putin din 1971”. Si omul este si declansatorul cresterii tumultoase a evenimentelor extreme, începând cu anii 1950, „inclusiv cresterea frecventei valurilor de caldura si secetelor”.

3,6 miliarde de oameni în pericol

Aproximativ 3,3–3,6 miliarde de oameni traiesc în contexte extrem de vulnerabile. „În ultimul deceniu, decesele cauzate de inundatii, secete si furtuni au fost de 15 ori mai mari în regiunile extrem de vulnerabile.” O lume extrem de inegala, chiar si în provocarea climatica.

Obiectivul 1,5 grade Celsius

Daca aceasta este fotografia planetei de astazi, raportul identifica cinci scenarii pentru viitor. Cu o singura certitudine: „planurile actuale sunt înca insuficiente”. Încalzirea globala va continua sa creasca pe termen scurt (2021-2040) în toate scenariile luate în considerare, tot din cauza emisiilor de CO2 acumulate. Pentru oamenii de stiinta este astfel „probabil” ca încalzirea globala medie sa depaseasca bariera de +1,5°C în secolul XXI si, de asemenea, ca va fi dificil sa o limitam sub 2°C, obiectivul minim al acordurilor de la Paris semnate în 2015. Exista înca prea multa dependenta de combustibilii fosili si fluxurile financiare pentru a lupta împotriva schimbarilor climatice „nu ating nivelurile necesare în toate sectoarele si regiunile”. Pe de alta parte – acesta este mesajul principal pentru factorii de decizie – nu totul este pierdut: „Reducerile profunde, rapide si sustinute ale emisiilor de gaze cu efect de sera ar duce la o încetinire semnificativa a încalzirii globale în aproximativ doua decenii si, de asemenea, la schimbari vizibile în compozitia atmosferica în câtiva ani”.

Provocarea emisiilor zero în domeniul energetic

Raportul IPCC enumera multe modalitati posibile de limitare a daunelor. Cuvântul de ordine este „dezvoltare rezistenta la schimbarile climatice”, în primul rând în domeniul energetic prin sisteme cu emisii zero, o reducere substantiala a utilizarii globale a combustibililor fosili, utilizarea captarii si stocarii carbonului, electrificarea pe scara larga, economisirea si eficienta energetica. Dar si cu schimbari radicale în sectoarul alimentar, transport, industrie, constructii si teritoriu. „Zonele urbane ofera o oportunitate la scara globala pentru actiuni climatice ambitioase”, subliniaza raportul, care prezinta si semne încurajatoare. De exemplu, reducerea drastica a costului de producere a energiei din surse alternative. „Din 2010 pâna în 2019 s-au înregistrat scaderi sustinute ale costurilor unitare ale energiei solare (85%), energiei eoliene (55%) si bateriilor litiu-ion (85%)”, confirma raportul. Pe scurt, instrumentele de energie curata nu au fost niciodata atât de accesibile si sunt cele care pot duce la zero emisii nete pâna la mijlocul secolului.

Planul lui Antonio Guterres

Raportul IPCC este o oportunitate pentru Secretarul General al Natiunilor Unite de a lansa guvernelor o provocare: accelerarea obiectivelor climatice printr-o serie de actiuni. Acestea includ oprirea noii explorari, noi finantari si noi autorizatii pentru petrol si gaze. De asemenea, Guterres îi îndeamna pe directorii executivi ai industriei fosile sa devina parte a solutiei. O referire nu prea voalata de COP (Conferinta partilor) la sfârsitul anului 2022.

Urmatoarea Conferinta a Partilor Natiunilor Unite pe tema climei, COP28 programata pentru sfârsitul lunii noiembrie 2023: va fi condusa de sultanul Ahmed Al-Jaber, CEO al companiei nationale de petrol a Emiratelor Arabe Unite, a fost de fapt numit presedinte al COP28, care va avea loc la Dubai.

Sultan Al Jaber, pe lânga conducerea Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), este si ministrul Industriei din Emiratele Arabe Unite si trimis special pentru schimbarile climatice. El va fi primul CEO care va prezida o sesiune COP. „Vom aduce o abordare pragmatica, realista si orientata spre solutii”, a spus el. „Fiecare tara – spune Guterres – trebuie sa faca parte din solutie. A cere altora sa faca prima miscare înseamna doar sa fii sigur ca omenirea va ajunge ultima”.

Cautari asemanatoare: clima nou raport onu.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️