Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Contraceptivele hormonale si cancerul de sân

Publicat pe 26 Martie 2023
Contraceptivele hormonale si cancerul de sân

Contraceptivele hormonale si cancerul de sân - Cancerul de sân, cu toate contraceptivele hormonale, creste usor riscul de îmbolnavire. Toate tipurile de contraceptive hormonale, chiar si cele care folosesc numai progestative, cresc riscul, desi usor, potrivit unui nou studiu.

Contraceptia se refera la ansamblul de metode folosite pentru a evita sarcina. Printre acestea se numara contraceptivele hormonale care au ca rezultat eliberarea diferitelor formulari combinate de estrogen/progesteron (principalii hormoni feminini) pentru a preveni ovulatia si, prin urmare, posibila unire dintre spermatozoizi si ovul. Sunt metodele de prima alegere pentru multe femei, active sexual cu un partener fix, deoarece pe lânga faptul ca garanteaza o protectie foarte mare împotriva sarcinilor nedorite, sunt si aliate ale sanatatii feminine din mai multe motive (regleaza ciclul menstrual, reduc episoadele de amenoree, sângerari intermenstruale, amelioreaza durerile menstruale si simptomele sindromului premenstrual). Cu toate acestea, cu privire la efectele pe termen lung ale acestor contraceptive, si în special asupra riscului de a dezvolta cancer, sunt înca multe de clarificat.

În 1996, o meta-analiza a 54 de studii, publicata în The Lancet, a constatat un risc crescut de cancer de sân la femeile care au folosit contraceptive orale combinate (continând estrogen + progestativ) sau care au încetat sa le mai ia în decurs de 10 ani. De-a lungul timpului, formularile contraceptivelor hormonale s-au schimbat, la fel ca si cantitatea de prescriptii: în ultimii ani s-a înregistrat o crestere a cererii de contraceptive numai progestative (în trecut cele combinate erau mai frecvente) sub forma de pastile orale, implanturi, injectie sau plasture. Având în vedere tendinta de crestere a utilizarii acestor contraceptive, oamenii de stiinta de la Unitatea de Epidemiologie a Cancerului (Cancer Epidemiology Unit) din cadrul Departamentului de Sanatate a Populatiei Nuffield (Nuffield Department of Population Health) de la Universitatea Oxford au decis sa studieze în continuare riscurile asociate cu luarea acestor contraceptive si au descoperit ca toate tipurile, chiar si cele care contin numai progestativ, creste riscul (desi minim) de a dezvolta cancer de sân. Totusi, cercetatorii au mai subliniat ca „riscul crescut de cancer de sân trebuie cântarit fata de beneficiile acestor contraceptive, inclusiv de protectia pe care o ofera împotriva altor forme de cancer feminin”. Rezultatele au fost publicate în PLOS MEDICINE.

Studiul cercetatorilor

Cercetatorii au analizat date de la aproape 10.000 de femei cu vârsta sub 50 de ani care au dezvoltat cancer de sân între 1996 si 2017 în Marea Britanie, unde utilizarea contraceptivelor numai cu progestativ este acum la fel de raspândita ca metoda combinata. În medie, 44% dintre femei au avut o reteta pentru contraceptive hormonale cu 3,1 ani înainte de diagnosticarea cancerului, în timp ce jumatate au luat doar progestative (în trecut, utilizarea combinata cu estrogen era mai frecventa).

În Regatul Unit prescriptiile de contraceptive orale numai cu progestativ aproape s-au dublat în ultimul deceniu (de la 1,9 milioane la 3,3 milioane din 2010 pâna în 2020), iar în 2020, au existat aproape la fel de multe prescriptii pentru contraceptivele orale cu progestative ca si pentru contraceptivele orale combinate (3,3 milioane din fiecare).

Contraceptivele hormonale cresc riscul de a dezvolta cancer de sân

Din analiza datelor a reiesit ca femeile care iau contraceptive hormonale au un risc (relativ) mai mare de a dezvolta cancer de sân cu 20-30% fata de cele care nu le folosesc. Rezultatele sunt similare cu cele ale meta-analizei publicate în The Lancet în 1996. Dar, în plus, ultimul studiu a mai demonstrat ca riscul de a dezvolta cancer de sân este acelasi, indiferent daca utilizati contraceptive hormonale combinate sau numai progestative. În plus, riscul ramâne mai mult sau mai putin acelasi indiferent de modalitatea de administrare: pilula orala, dispozitive intrauterine (DIU), implant sau injectie. De asemenea, studiul a confirmat, ca si altii, ca riscul de cancer de sân scade în anii dupa ce o femeie înceteaza sa mai foloseasca contraceptive hormonale.

Riscul este de fapt foarte mic

Tinând cont de faptul ca probabilitatea aparitiei cancerului de sân creste odata cu vârsta, cercetatorii au dorit sa calculeze si riscul „absolut” asociat contraceptivelor hormonale. De fapt, desi cresterea pare semnificativa, în realitate riscul este foarte scazut în termeni absoluti, adica 0,15% pentru femeile sub 40 de ani si 0,5% pentru femeile sub 50 de ani. În termeni numerici, opt cazuri de cancer de sân la 100.000 au fost calculate pentru femeile care au luat contraceptive hormonale pe o perioada de cinci ani între 16 si 20 de ani; si 256 de diagnostice la 100.000 pentru femeile cu vârsta cuprinsa între 35 si 39 de ani.

Partea buna a contraceptivelor hormonale

„Aceste cresteri ale riscului de cancer de sân trebuie vazute în contextul a ceea ce stim despre numeroasele beneficii ale luarii contraceptivelor hormonale”, a spus coautorul studiului, Gillian Reeves. „Nu doar în ceea ce priveste controlul nasterii, ci si pentru ca stim ca contraceptivele hormonale ofera de fapt o protectie destul de substantiala, pe termen lung, împotriva altor cancere feminine, cum ar fi cancerul ovarian si cancerul endometrial.”

„Nu numai atât – a adaugat Reevs – contraceptivele pe baza de progestative sunt recomandate în special femeilor care alapteaza, care pot prezenta risc de probleme cardiovasculare sau fumatorilor cu vârsta peste 35 de ani. Prin urmare, cresterea riscului de cancer de sân trebuie cântarita fata de beneficiile acestor contraceptive”.

Cautari asemanatoare: contraceptivele hormonale, cancerul de sân, cancer, cancer la sân.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️