Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Craciunul in Romania

Publicat pe 8 decembrie 2023
Craciunul in Romania

Craciunul in Romania - Craciunul este una dintre cele mai importante si frumoase sarbatori crestine, care celebreaza nasterea lui Iisus Hristos. In Romania, Craciunul are o semnificatie speciala, fiind insotit de numeroase traditii si obiceiuri care se pastreaza de secole.

Craciunul in Romania este precedat de un post ce se intinde pe sase saptamani, de pe 15 noiembrie pana pe 24 decembrie. In timpul postului, este interzis consumul de carne, oua si lapte. Pe 20 decembrie, se sarbatoreste Sfantul Ignat, ziua in care se sacrifica porcul pentru masa de Craciun. Pe 24 decembrie, in Ajunul Craciunului, se pregatesc bucatele traditionale, cum ar fi sarmalele, carnatii, caltabosii, cozonacii, etc.. Se impodobeste bradul cu globuri, luminite si beteala si se pun cadourile sub el.

In Ajunul Craciunului, copiii si tinerii merg pe la casele oamenilor si colinda. Colindele sunt cantece populare care vestesc nasterea lui Iisus si aduc urari de bine si prosperitate. Colindatorii primesc in schimb dulciuri, fructe sau bani. Unele dintre cele mai cunoscute colinde sunt „Steaua sus rasare”, „O, ce veste minunata” si „Mos Craciun cu plete dalbe”.

Pe 25 decembrie, in prima zi de Craciun, oamenii merg la biserica sa asiste la slujba de dimineata si sa primeasca lumina si agheasma. Apoi se intorc acasa si deschid cadourile de sub brad. Masa de Craciun este bogata si variata, avand ca fel principal friptura de porc cu garnitura de varza sau cartofi. Nu lipsesc nici salata de boeuf, zacusca, muraturile si tuica fiarta. Desertul consta in cozonac cu nuca sau rahat, placinta cu mere sau dovleac si prajituri cu miere si nuca.

Pe 26 decembrie, in a doua zi de Craciun, se sarbatoreste Soborul Maicii Domnului. Este o zi dedicata familiei si rudelor. Oamenii isi fac vizite reciproce si isi ofera urari de sanatate si fericire. Se mai consuma din bucatele ramase de la masa de Craciun sau se pregatesc altele noi.

Pe 27 decembrie, in a treia zi de Craciun, se sarbatoreste Sfantul stefan, ocrotitorul familiilor si al caselor. Este o zi in care se respecta traditia de a nu lucra nimic in gospodarie, pentru a nu atrage nenorocirile. Se mai spune ca in aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni, pentru a nu avea parte de certuri tot anul.

Craciunul in Romania este o sarbatoare plina de bucurie, lumina si speranta. Este o ocazie de a ne reintalni cu cei dragi, de a ne aminti de semnificatia nasterii lui Iisus si de a ne bucura de traditiile si obiceiurile stramosesti.

Cautari asemanatoare: craciunul in romania.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️