Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Dependenta de cocaina imbatraneste creierul mai repede

Publicat pe 20 Februarie 2023
Dependenta de cocaina imbatraneste creierul mai repede

Dependenta de cocaina face ca creierul sa imbatraneasca mai rapid: aceleasi molecule cheie tipice varstei inaintate si tulburarilor asociate se acumuleaza in numar mare pe ADN-ul celulelor nervoase, care modifica functionarea si structura creierului.

Acest lucru a fost descoperit de un studiu publicat īn jurnalul Frontiers in Psychiatry si condus de universitatea germana din Heidelberg, care a comparat tesuturile creierului uman recuperate post-mortem de la 21 de persoane care aveau o tulburare de consum de cocaina si 21 de persoane neafectate de aceasta problema.

Cocaina da dependenta, este al doilea cel mai consumat drog ilegal la nivel global, dupa canabis. Actioneaza ca un puternic stimulent al sistemului nervos central si interfereaza cu circuitele de recompensa ale creierului, fortānd celulele sa transmita semnale placute pāna cānd intensitatea dispare.

Cu toate acestea, mare parte din ceea ce stim despre mecanismele prin care cocaina actioneaza asupra creierului provine din studiile efectuate pe soareci: cercetatorii condusi de Eric Poisel au īncercat, prin urmare, sa faca lumina asupra a ceea ce se īntāmpla īn creierul uman, studiind īn special o regiune numita Zona Brodmann 9 (BA9), o zona a cortexului frontal despre care se crede ca este implicata īn autoperceptie si autocontrol.

Rezultatele confirma alte cercetari efectuate īn trecut: consumatorii de cocaina arata diferite sectiuni ale ADN-ului celulelor nervoase acoperite cu molecule numite grupuri metil, aceleasi care se acumuleaza odata cu vārsta si modifica modul īn care genele sunt traduse īn proteine.

Aceasta īnseamna ca creierul celor care sufera de dependenta de cocaina tinde sa īmbatrāneasca mai repede. Cu toate acestea, autorii studiului avertizeaza ca, avānd īn vedere numarul mic de esantioane examinate, datele vor trebui confirmate prin cercetari mai ample.

Cautari asemanatoare: cocaina, cocaina imbatraneste creierul.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️