Bd. Regina Elisabeta, 30, Bucuresti, Romania.

Luni-Vineri, 9:00-18:00.

Europa creste mai repede decat Statele Unite

Publicat pe 08 Februarie 2023
Europa creste mai repede decat Statele Unite

Europa creste mai repede decat Statele Unite, nu s-a mai intamplat din 1974: motivele cresterii?

Nu se întâmpla adesea ca economia europeana sa fie într-o stare de sanatate mai buna decât cea americana si chiar cea chineza. Totusi, exact asa este. Datele disponibile arata ca zona euro a crescut cu 3,5% în 2022, în timp ce produsul intern brut al Statelor Unite a crescut cu 2,1%. Ultima data când economia zonei euro a crescut mai repede decât China si SUA a fost în 1974. Faptul ca acest lucru se întâmpla într-un moment în care Europa gestioneaza un razboi la portile sale si o criza energetica este un miracol.

Washington, se intreaba cum de este posibil ca Europa sa prezinte aceasta crestere, având în vedere circumstantele nefavorabile. Iata motivul cresterii economice a Europei:

Europa a învatat din greselile sale

Matthias Matthijs, profesor de economie politica la universitatea Johns Hopkins, declara în Foreign Affairs ca liderii Uniunii Europene au învatat din greselile trecutului. Spre deosebire de 2010, când Bruxelles-ul a ezitat trei ani înainte de a lua masuri pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, în ultimii ani, institutiile europene au folosit imediat masuri puternice de sprijinire a familiilor si a întreprinderilor.

Banca Centrala Europeana a lansat imediat, în martie 2020, programul de achizitii de urgenta în caz de pandemie, un efort de 750 de miliarde de euro pentru a sustine obligatiunile tarilor membre si masura a fost activata la scurt timp dupa „Next Generation EU” cu alte 750 de miliarde de euro. Dupa aceea, odata ce momentul de urgenTa al pandemiei s-a încheiat, BCE a reusit sa lupte împotriva inflatiei prin finalizarea programelor de cumparare de obligatiuni si a majorat ratele mult dupa rezerva federala al Statelor Unite ale Americii.

BCE (Banca Centrala Europeana) mai precauta decât Fed (Federal Reserve al Statelor Unite ale Americii)

Aceasta abordare europeana, mai precauta si ponderata în cresterea ratelor pentru a îmblânzi preturile mari, i-a impresionat pe multi de la Wall Street. Multi analisti financiari cred ca Jerome Powell, seful Fed, a majorat dobânzile prea devreme si mai ales într-o maniera excesiv de agresiva, inducând o încetinire inevitabila a economiei SUA. Toate acestea sunt interesante, mai ales acum ca inflatia este în scadere, atât în Europa, cât si în America. Lagarde si Powell, care au crescut amândoi ratele saptamâna trecuta, au sugerat ca vor continua sa faca acest lucru în mod decisiv. Marea diferenta este ca ratele din America sunt deja la niveluri record dupa standardele din ultimii ani, în timp ce în zona euro situatia este diferita pentru ca ramân înca destul de scazute.

„Cred ca trebuie sa se opreasca – a spus David Kelly, seful de investitii JPMorgan Asset Management, la Bloomberg, referitor la intentiile lui Powell de a creste si mai mult dobânzile – acesta este un razboi pe care l-au câstigat, dar risca sa faca economia sa cada în recesiune”.

Paul Krugman, câstigator al premiului Nobel pentru economie în 2008, a subliniat ca inflatia scade mult mai repede decât se astepta: „Cifrele inflatiei se îmbunatatesc de ceva vreme, dar Fed – care nu vrea sa riste sa renunte prea curând la lupta împotriva inflatiei – a insistat ca inflatia este înca mare, când te uiti la ceea ce el vede ca fiind masuri mai fundamentale”.

Piata recompenseaza politica BCE

Ministrul italian al apararii, Guido Crosetto, a atacato pe Lagarde în decembrie anul trecut, sustinând, într-un tweet, „ca nu are sens sa se ridice ratele” pentru combaterea inflatiei din zona euro, în conditiile în care preturile cresc din cauza crizei energetice rezultata în urma razboiului din Ucraina. Ministrul apropiat de Giorgia Meloni a adaugat ca inflatia exista în America din diverse motive, primul fiind un ritm excesiv de sustinut al economiei. Faptele spun ca piata recompenseaza politica BCE. Federico Fubini, economist, jurnalist si scriitor subliniaza ca, în ciuda majorarii ratelor de saptamâna trecuta, „randamentele obligatiunilor de stat italiene pe zece ani, care se misca invers preturilor, au scazut cu 0,39%. Euro a pierdut 0,71% fata de dolar”. Noile date privind încrederea în UE sunt foarte pozitive.

Investitorii americani interesati de Europa

Si acum ajungem la punctul important. Investitorii americani revin sa priveasca Europa cu interes, mai ales pentru ca multe tari emergente ramân închise, în special China, dupa cum relateaza Financial Times. Principalele fonduri din SUA, cum ar fi JPMorgan Asset Management, T Rowe Price si BlackRock, intentioneaza sa-si extinda birourile în Europa, în timp ce cauta cai de crestere în afara SUA. T Rowe Price, care gestioneaza 1,23 trilioane de dolari, si-a crescut propriul numar de angajati în Europa: de la aproximativ 300 de oameni în 2012 la peste 1.000 în prezent. Capital, care are în administrare 2,2 trilioane de dolari, aproape si-a dublat forta de munca europeana în ultimul deceniu, de la 430 la 750.

„Europa ramâne o piata atractiva... este cea mai mare piata institutionala si angro din afara Statelor Unite. De asemenea, se lauda cu un accent puternic pe investitiile responsabile, sustinute de regimul de reglementare”. a declarat Saker Nusseibeh, director executiv al Federated Hermes Limited, care gestioneaza 624 de miliarde de dolari. Pentru a reveni la articolul lui Matthijs, «How Europe Got its Mojo Back», datorita lectiilor învatate din crizele din ultimii ani, Europa este astazi din nou o zona economica de interes strategic pentru marile companii si investitori americani. Este esential sa devenim constienti de aceasta schimbare si de capacitatea UE de a sti sa se reînnoiasca într-un mod care sa fie mai în ton cu cetatenii europeni.

Cautari asemanatoare: economia europeana, economia americana.

Copyright © Vocea Europei by Atodirese Web Design 💙💛❤️